Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Mi a véleményetek az alábbi...

Mi a véleményetek az alábbi esetről?

Figyelt kérdés

Népszerű dunántúli étterem, 4-5 ezer forintos átlag árú klasszikus főételekkel.

Betértünk ketten ebédelni egyet. Pincér hadart, kapkodott is, de azért mosolygott, kedves volt. Miután elfogyasztottuk az ételeinket (nem érdeklődött közben hogy ízlik-e, ez azért jobb helyeken szokás tapasztalatom szerint) kértük a számlát, kártyás fizetéssel. Megérkezett a pincér, lerakta a blokkot, mondta az összeget, majd hozzátette, hogy "tegyen hozzá amennyit gondol". Elsőre nem igazán értettük hogy mire gondol, természetesen szoktunk adni borravalót étteremben, (max akkor nem ha valami gond volt) kb 600 forinttal felkerekítve a végösszeget. Majd erre azt mondja a pincér: "A szervízdíj nincs az árakban."

Itt már nagyon kínosnak éreztük a helyzetet, úgyhogy megkértem hogy akkor legyen már szíves hozzá tenni annyit... így hát végül felszámolt 10%-ot. Szerintetek rendben van, hogy kb kikövetelte magának a 10% jattot? Mikor rendeltünk, megkérdeztem, hogy mi a napi ajánlat, mert az étlapon nem szerepelt. Erre mutatja, kb 4 asztallal arrébb lévő kis fali táblát, hogy ott van kiírva... de kelletlenül azért felolvasta nekem. Szóval mindezek után mikor én azt mondom hogy X összeget szeretnék fizetni, ő azt kvázi nem fogadja el és tobbért tartja a markát, az szerintem bunkó dolog. Ha meg ennyire pénzre mennek akkor inkább építse be az árba eleve a 10% szervizdíjat és megspórolja az ilyen köröket. Érdekel mit gondoltok a történetről. Én igen sűrűn megfordulok éttermekben országszerte, de ilyen fizetési procedúrával még nem hoztak zavarba sehol.

2022. jún. 14. 22:59
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
74%

Ez a "lehet otthon főzni és nincs probléma" hozzáállás nagyon korrekt tényleg :D Erre annyit mondanék, hogy nem kell ilyen válaszokat írni és akkor nem leszel lepontozva, nem lesz probléma se.

Előző vagyok, mindenféle irónia nélkül: ezen felnevettem. 😂😂😂

Jó, tényleg két oldala van a dolognak, amikor a pincér bunkó stílussal párosul valóban nem szívesen ad az ember borravalót, de ugyanakkor azt is illik tudni, hogy mennyi az annyi, ha máskor ad. Valószínű nekem is rosszul esne a flegma stílus ugyanakkor nem osztom az a véleményt, hogy én vagyok a valaki és ha jolvegezte dolgát megszánom egy kis jutalomapróval. Nagyon lekezelő... De nem vagyunk egyformák, így én el is köszönök, remélem mindenki megtalálja a legjobb helyeket az országban ahova szívesen megy, és fizet.

2022. jún. 15. 12:11
 12/18 A kérdező kommentje:
Jó fej vagy :) Teljesen rendben van így a véleményed! ;)
2022. jún. 15. 12:59
 13/18 anonim ***** válasza:
87%
Ha én lennék a főnöke, b@sznám ki azonnal. Vendéglátós vagyok, de ezt a viselkedést elfogadhatatlannak gondolom.
2022. jún. 15. 13:26
 14/18 anonim ***** válasza:
92%
Kötelező 10%oska: a borravaló az jutalom. Nem az én dolgom adómentesen összedobni a pincérecske fizuját. Ha nem kap elég munkabért, lehet máshol is dolgozni ;)
2022. jún. 15. 15:58
 15/18 anonim ***** válasza:
83%
pont ezért nem szeretek étterembe járni, nem szeretem a fizetés végén félkómás teli hassal gyorsan kimatekozni hogy mennyi borravalót kell adni.
2022. jún. 15. 16:53
 16/18 anonim ***** válasza:
91%

#6,9 Valóban, 10% szokott lenni a szervízdíj. Hivatalosan, külön tételként felszámolva a számlán!

Ha viszont nincs szervízdíj külön felszámolva, akkor jogosan gondolja a vendég, hogy az alapból bele van építve az árakba, és csak borravalóval "kell" (egyébként elég baj, hogy ez is kb. kényszer) kiegészítenie, ha elégedett a kiszolgálással.

2022. jún. 15. 18:49
 17/18 A kérdező kommentje:
Igen, én is így gondolom. Pláne magasabb árú ételeknél...Példának okáért: sajttal és barackkal töltött rántott szelet (1db, ketté vágva) burgonyapürével: 4890 ft volt. Erre még 10% szervizdíj?
2022. jún. 15. 19:42
 18/18 anonim ***** válasza:
82%

Simán közöltem volna a 10% emlegetésekor hogy már odaadtam amit erre szántam, és szeretne-e még valamit, mert indulnánk, ha nem bánja.

Grimasz vagy további kéretlen megjegyzés esetén pedig elkérném a panaszkönyvet.

6-9-es: bármilyen százalékot beleírhattok a vendéglátós könyveitekbe, a jattot én adom, és nem a tankönyv szerzője. Az hogy mi a szokás nálam majd eldöntöm, nem kell hozzá segítség, statisztika vagy kommentár.

Az “én vagyok valaki és megszánom egy kis jutalomapróval” elméleted mindent elmond rólad. Én ha adok, azt nem szánalomból teszem, hanem így köszönöm meg a figyelmességét, kedvességét. Már HA volt mit. Hozzáteszem, manapság egyre ritkábban adok, mert amilyen arcokat vágnak és kommunikálnak az minden csak nem kedvesség.

Ha bunkó valaki, nincs jatt. Pont. Ezt kellene felfogni, és nem fordítva ülni a lovon, hogy az jár, és hogy minimum 10%…

Ahol meg be van építve, oda nem megyek. És ezzel vannak még így páran. Szabad országban annyi pluszt adok az elfogyasztott étel mellé, amennyit csak gondolok. Ne mondja meg, főleg ne kalkuláljon vele előre senki.

2022. jún. 17. 14:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!