Mi a véleményetek az alábbi esetről?
Népszerű dunántúli étterem, 4-5 ezer forintos átlag árú klasszikus főételekkel.
Betértünk ketten ebédelni egyet. Pincér hadart, kapkodott is, de azért mosolygott, kedves volt. Miután elfogyasztottuk az ételeinket (nem érdeklődött közben hogy ízlik-e, ez azért jobb helyeken szokás tapasztalatom szerint) kértük a számlát, kártyás fizetéssel. Megérkezett a pincér, lerakta a blokkot, mondta az összeget, majd hozzátette, hogy "tegyen hozzá amennyit gondol". Elsőre nem igazán értettük hogy mire gondol, természetesen szoktunk adni borravalót étteremben, (max akkor nem ha valami gond volt) kb 600 forinttal felkerekítve a végösszeget. Majd erre azt mondja a pincér: "A szervízdíj nincs az árakban."
Itt már nagyon kínosnak éreztük a helyzetet, úgyhogy megkértem hogy akkor legyen már szíves hozzá tenni annyit... így hát végül felszámolt 10%-ot. Szerintetek rendben van, hogy kb kikövetelte magának a 10% jattot? Mikor rendeltünk, megkérdeztem, hogy mi a napi ajánlat, mert az étlapon nem szerepelt. Erre mutatja, kb 4 asztallal arrébb lévő kis fali táblát, hogy ott van kiírva... de kelletlenül azért felolvasta nekem. Szóval mindezek után mikor én azt mondom hogy X összeget szeretnék fizetni, ő azt kvázi nem fogadja el és tobbért tartja a markát, az szerintem bunkó dolog. Ha meg ennyire pénzre mennek akkor inkább építse be az árba eleve a 10% szervizdíjat és megspórolja az ilyen köröket. Érdekel mit gondoltok a történetről. Én igen sűrűn megfordulok éttermekben országszerte, de ilyen fizetési procedúrával még nem hoztak zavarba sehol.
Talán az is lehet, hogy kicsit kezd átesni a ló túloldalára ez a jutalmazási rendszer. Mint írtam, mindig adok borravalót, mondjuk ha kártyás fizetés van akkor persze nem mindig jön ki úgy, de az én véleményem szerint előbb a teljesítmény és majd aztán örülhetsz ha kapsz. Az igazán jó vendéglátós nem a dollárjelet látja a fejed helyén, hanem udvarias, türelmes, törekszik komfortot és élményt biztosítani, érdeklődő. Ha ezek megvannak, akkor utána jó eséllyel kapni fog borravalót és nem neki kell kierőszakolni a vendégből. Ha pedig nem kap, akkor sem vág pofát, mert ez nem kötelező. Ez egy szokás. Ja és most jut eszembe: még a mi kedves pincérünk kissé kioktató is volt, mert megjegyezte, hogy ha így rakjuk le az evőeszközt akkor ő nem fogja elvinni a tányért mert azt jelzi hogy még folytatjuk. Gondolom a vendégeik 98%-a ilyen jól edukált, hogy az éttermi etikett szerint helyezi el a megfelelő szögben az evőeszközöket. :D Ezen már utólag tényleg csak nevetni tudok. Na az ilyen kihaénnem pincérektől mentsen meg az ég.
Ez a "lehet otthon főzni és nincs probléma" hozzáállás nagyon korrekt tényleg :D Erre annyit mondanék, hogy nem kell ilyen válaszokat írni és akkor nem leszel lepontozva, nem lesz probléma se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!