Miért pont az USA lett a gyors ételek és gyorséttermek "bölcsője"?
1# nek: A gyorsan elkészíthető ételek a legtöbb nemzet gasztronómiájában fontos szerepet játszanak.
Válaszom a kérdésre:
Szerintem azért, mert ott teljesen más kultúra alakult ki, a telepesek miatt, mint Európában. Mind a marhahús, mind a burgonya jelentős tápláléknak számított (gondolj csak a marhacsordákra, vagy arra, hogy a krumpli is onnan származik). Aztán biztos közre játszott benne az is, hogy az amerikaiak nagyon szeretnek üzletszerűen vállalkozni, számukra fontos, hogy olyan dolgot találjanak ki, ami népszerű lesz, és nagy profitot hoz. Ráadásul az vadnyugaton gyakori volt a magányos élet, ezért valahol alapból is nagy igény volt az étkezési lehetőségekre. Igaz, ezek már régen voltak, de akkor is szerintem fontos szerepet játszhattak a kialakulásában.
Az ázsiai konyha teljesen más jellegű. Ott sokáig nem volt cél az üzletszerű terjeszkedés. A családi vállalkozások sosem nőttek meg túl nagyra. A keleti gyorséttermek terjedése a nyugati személet népszerűségének köszönhető.
- "A gyorsan elkészíthető ételek a legtöbb nemzet gasztronómiájában fontos szerepet játszanak."
IGAZ mondat! A gyorsettermek segitenek tonkretenni egy nemzetet is! Meg KELL allitani ezeket Magyarorszagon!
----------
- "Mert kultúra nélküli nemzet."
(majdnem) IGAZ, az USA ugy 250 eves es ez ido alatt nem alakult ki sajat konyha-muveszetuk...(es igy nem is fog). Az USA-ban nem letezik ez a fogalom sem, hogy: konyha-kultura. Tobbek kozott ezert is ki kell jelentenunk, hogy az USA (elvileg) szabad allamok szoveltsege es NEM NEMZET!
...mas...
Ott van az eszaki szomszed, Canada aminek az eredeti neve: Kanata de mar akkor(kozel 200 eve) sem tudtak helyesen irni.
Tehat, Kanadaban szamszerint 2...MONDOM KETTÖ hagymanyosnak szamito etele van...es kesz....!
Tobbek kozott ezert sem szamit Kanada nemzetnek mert teljesen ismeretlen fogalom a "konyha kultura"-kifejezes.
Anglia igazán régi ország, mégsem tudnak főzni. A nyers kaja a menő. Nem csoda, ha az USA örökölte a főzni nem tudást. A steak is félig átsült marhahús, mert már arra se futja, hogy rendesen megsüssék. Ehhez képest nem csoda, hogy a hamburgernek óriási a sikere. De azért ne felejtsük el, hogy sok más gyorsétel is létezik nagyon sok országban. Gondoljunk a palacsintára, túrós tésztára, mákos gubára, ha Magyarországra gondolunk. De ott a pizza Olaszországból, a hurka, kolbász Németországból, csevapcsicsa a szlávoktól, takó, gyros, stb.
A nagy étteremláncok viszont azt hiszem, tényleg Amerikából indultak. Erre csak azt tudom mondani, hogy addig steak-et ettek és örültek, hogy a hamburger finomabb, jobb kaja. Mivel más nem volt, így persze, hogy gyorsan elterjedt. Mi meg átvettük, mert ha Amerikában ilyen menő, akkor nálunk is az lehet.
Gyorskaják már voltak az ókorban is. Kolbász vagy pecsenye sütő minden piacon volt. Ha meg ázsiai piacon jársz, akkor mindenhol szakácsok vannak, akik a halat mindjárt ki is sütötték. Sokan emlékeznek még a Lacikonyhára, ami minden piacon volt, csak már mind eltűntek.
A McDonalds lényege, hogy az éttermek kulturáltak, a kiszolgálás gyors és a kaja olcsó. Ha egy turista betéved egy ilyenbe, akkor minden ismerős lesz neki, mert ezek a világ minden táján ugyanolyanok, az árak is nagyon hasonlóak. Ezt előírások szabályozzák és gondosan felügyelik.
Tehát mivel McDonalds amerikai, így ez a válasz a kérdésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!