Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért főznek a mai középkategó...

Miért főznek a mai középkategóriás éttermek jó részében csapnivalóan rosszul?

Figyelt kérdés
Szakemberek szerint az "átkosban" nem volt gasztronómia, ami igaz, ha a Michellin-csillagos helyek számát nézzük, bár akkor is voltak első osztályú vagy osztályon-felüli besorolású éttermek, amik megállták volna a helyüket e tekintetben. Ezek számomra akkor és most is megfizethetetlenek, de az alacsonyabb osztályú éttermekben akkor sokkal jobban föztek, mint sok helyen ma. Talán a szakácsoktatás volt jobb, jobb szakemberektől tanulhattak, vagy nagyobb volt a szakmaszeretet?

2021. nov. 2. 09:41
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
23%

Azért mert elit helyre elit-hülyék járnak, akiknek az a finom, amiért b*s.zott sokat fizetnek. Ha sz*ar is, akkor is megeszik, csak mocsokdrága legyen.


Normális ember nekiáll otthon és csinál magának rendes kaját! :-)

2021. nov. 2. 10:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 anonim ***** válasza:
88%

Az elsö nem tudom, miért ír, ha nem tudja a kérdést sem értelmezni, sem válaszolni rá.


Kérdezö: szerintem a fö gond az, hogy egyrészt a középkategóriás éttelmek többségébe olyanok járnak, akiknek annyi a lényeg, hogy pukkadásig tudják enni magukat, lehetöleg jó zsíros, laktató valamivel, a minöség nem számít.

A másik, hogy ilyen helyeken a szakácsnak vagy nincs rendes végzettsége (OKJ tanfolyamon végzett max egy év alatt), vagy máshová nem veszik fel egyáltalán, mert annyira rossz a szakmájában.

A jó szakácsok vagy a felsö kategóriás helyekre mennek, vagy tartósan külföldre.

Amíg meg a vendégek nem kerülik el az olyan kajáldákat, ahol közel moslékszintü az ajánlat, addig nekik így is megéri.

2021. nov. 2. 10:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/17 A kérdező kommentje:

Sejtettem, hogy a képzéssel lehet baj, meg a jó szakemberek elvándorlásával.

Hasonló kérdések merülhetnének fel a pincérek terén is (akik sokszor az alapvető etikettet sem ismerik), de ott is ez lehet a gond.

2021. nov. 2. 10:41
 4/17 anonim ***** válasza:
87%

A középkategóriás éttermek abban versenyeznek, hogy ki tud feltenni szebb képeket Instagrammra, mert ott lehet jó vendégeket - külföldi és belföldit - bevonzani. Ma gyakorlatilag a látványkonyhával egyenértékű.

Már persze ha ugyanazt értjük középkategóriás hely alatt - ez a kb. 10-15.000 Forint/fő ebéd kategória. Ezeknek a helyeknek nem hiszem, hogy gondja lenne a szakácsok képességeivel - sőt, konyhatechnikailag magas színvonalon dolgoznak, de tisztában vannak vele, hogy a közönség nem igényel konstans magas minőséget, inkább csak jól hangzó fogásokat és jól kinéző tányérokat.

2021. nov. 2. 11:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/17 anonim ***** válasza:
34%
Azért, mert a tapasztalat nélküli középkategóriás szakácskák is erősen túltolt fizetési igénnyel szeretnének főzőcskézni, de szakmai ismereteik messze nincsenek a fizetési igényeik színvonalán. Így aztán túlsózott, sületlen, vagy túlsütött, az ízek harmóniáját nélkülöző fogások kerülnek eléd. Vagy ugyanabban az olajban sül a rántott hús, is, majd a rántott hal is, később a hasábburgonya. És kellemetlenül halszaga van a hasábburgonyának. De ez a szakácsnak fel sem tűnik... Kevés a jó szakács. És az sem ott dolgozik, ahol te eszel...
2021. nov. 2. 11:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 anonim ***** válasza:
98%

Nem a képzéssel van gond, hanem azzal, hogy nem szakmabelieket foglalkoztat az éttermek nagy része.

Másrészt meg az étterem nem csak arról szól, hogy jól főznek, pláne, hogy nem írod, mit értesz ez alatt. Az étteremnek főleg nyereséget kell produkálnia, ez a dolog lényege. Természetesen értelmes helyek ezt úgy oldják meg, hogy ehető legyen a kaja, hogy visszamenjen a vendég, de ha a rántott hús - sült krumpli kombóval nyereségesek, akkor ne várj tőlük ételkreációkat.

2021. nov. 2. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 A kérdező kommentje:
Én elhiszem, hogy fő a nyereség, de ettem már gyalázatos rántott húsokat is mirelit hasábbburgonyával körítve. Ha még azt is el tudja egy szakács rontani, akkor mégis a képzéssel vagy a szakmai hozzáállással van baj. (Vagy a húsok minősége nem mindíg jó, már arra is gondoltam.)
2021. nov. 2. 13:35
 8/17 anonim ***** válasza:
98%

8 év vendéglátás után szerintem a vezetés a baj a legtöbb helyen.


Ennek az egyik oka, hogy a tulaj nem szakmabeli, szóval olyan dolgokon akar spórolni, amiken nem szabad, és olyan dolgokkal akarja eladni a helyet amik nem praktikusak napi szinten.


A büfékben, kifőzdékben általában a tulaj főz, szóval érti mit csinál, mire költ stb.


Az elit helyeken meg a státusz, elért eredmény miatt nem ugatja le a főnök a főszakácsot, és általában többen is szólnak bele mi legyen.


A közép kategóriában meg a tulaj a kifőzde költségén akar flancosnak tűnő éttermet, de általában nem ért hozzá, hogy hogyan kell menüt írni, milyen ételeket érdemes tartani, mire alkalmas a konyha.

A legtöbb a külsőségeket megteremti, és van egy idealizált képe arról, hogy hogy néz ki a menü, de a gyakorlat nincs meg.


Pl hogy fizikailag nem fér bele a frittőzbe a cucc, ha 3-nál több halat és sültkrumplit rendelnek, úgyhogy a halat le kell venni, akkor is ha népszerű.

Vagy pl hány különböző ételbe kell belekomponálni pl azt a kék sajtot, hogy ne rohadjon rá még akkor se, ha az egyik nem fogy.

Vagy hogy épp mi van szezonban, van-e realitása mondjuk egy autentikus tengeri kajának egész évben, vagy télre érdemesebb vadhúsra lecserélni?


Ilyesmik.

2021. nov. 2. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 anonim ***** válasza:
94%
Mondjuk szerintem rántott húst egy középkategóriás étterem már nem igazán engedhet meg magának az étlapon, az utolsó 10 évben mindenhonnan leradírozták vagy ha van is az ilyen reform rántotthús, ami úgy van megfogalmazva, hogy "jércemell japán zsemlemorzsában sütve céklamártással" vagy hasonló.
2021. nov. 2. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/17 A kérdező kommentje:
#8: Sógorom ebben a szellemben nyit most pizzériát, nem szakmabeli csak van rá pénze, lányát teszi meg üzletvezetőnek, aki szintén nem szakmabeli (de már elvégzett egy gyorstalpaló pizzakészítő "akadémiát", mondván, hogy legyen rálátása a folyamatokra, üzletvezetői "tanfolyamra" ezután megy majd), ráadásul a hely a Dunántúlon van, sógorom meg 300 km-re, Kelet-Magyarországon él.
2021. nov. 2. 14:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!