Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Milyen törvény vonatkozik a...

Milyen törvény vonatkozik a házi sütemény eladására?

Figyelt kérdés

Tehát a kérdésem az, hogy ha van egy vállalkozó aki házi készítésű süteményt szeretne árusítani az minek kell megfelelnie? Gondolom szükséges hozzá valamilyen engedély. Mi ennek a menete?

Másik kérdésem: Van egy ismerősöm aki házi süteményt árul, de olyan körülmények között süti ezeket amik nem embernek valók. Igen, láttam a két szememmel ezeket. Koszos sütő, nagyon koszos tepsik, retkes konyha, tapadó konyhapult, és a ház úszik szószerint a ganèjban. Olyan kosz van a házban, hogy mindenre fekete ragacs van ràülve, és bűz is van. Szerintem engedélye sincs. Hol tudom ezt bejelenteni?

2020. febr. 3. 18:57
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
nébih
2020. febr. 3. 19:00
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Haccp tanusítással minden élelmiszergyártó "üzemnek" rendelkeznie kell.

Élelmiszer üzemnek minősül minden élelmiszergyártással foglalkozó vállalkozás amely kereskedelmi forgalomba bocsátja az áruját.

2020. febr. 3. 19:03
 3/16 anonim ***** válasza:
53%

Tudod bizonyítani, hgoy árulja???

Azt hittem, ezek a feljelentősdik már kimentek a divatból az 50-es években....

2020. febr. 3. 19:08
 4/16 A kérdező kommentje:
Igen, tudom. Sőt a ház állapotàról is tudok bizonyítèkot mutatni. És ez nem rossz indulat. Csupán egy nagy városról van szó, sok ember jár hozzá sok ember eszi azt az ételt amit ő disznóólban készít koszos kézzel, koszos körülmények között.
2020. febr. 3. 19:18
 5/16 A kérdező kommentje:
Azért gyerekekről is szó van, nem csak felnőttekről akiknek a gyomra megemèszti a vasat is.
2020. febr. 3. 19:19
 6/16 anonim ***** válasza:
12%

És szerinted akik vesznek tőle, nem látják ezt????

VAgy nekik úgyis jó....?

Én tuti nem avatkoznék bele ilyen dolgokba.

Nem veszel tőle semmit, és punktum.

2020. febr. 3. 19:24
 7/16 A kérdező kommentje:
Lehet nem voltam világos. A büfé ahol árulja nagyjából tiszta, annak látszik. A süteményt a házában készíti ami nagyon koszos, fent írtam mennyire. Tehát nem, nem látják. De ha nem tudsz értelmes választ írni akkor inkább ne írj semmit.
2020. febr. 3. 19:27
 8/16 anonim ***** válasza:
90%

Először is ott és akkor kell "tettenérni", amikor árulja.

Ekkor igazolnia kell az áru származását, amibe a készítés helye is beletartozik.

Ekkor kerülhet vizsgálat alá a készítés körülményei, amely (mint mondod) nem higiénikus, pontoosabban nem felel meg az élelmiszer elóállítás követelményeinek.

Az én konyhámban nem fog vizsgálódni a NÉBIH, mert nincs kapcsolatban eladással.

Egyébként ha bármit hosszabb ideig sütőben sütnek (föznek)az steril lesz, ha utána nem éri szennyezés, akkor

igen kicsi az esélye, hogy bárkinek baja lenne.

Anélkül, hogy védeném, mert ha igaz, amit írsz, akkor már régen minden vevő gyomorrontással kórházban kötött volna ki, ahol rövid úton rájöttek volna kitől származik és rég ártalmatlanították volna az "elkövetőt".

2020. febr. 3. 19:33
 9/16 anonim ***** válasza:
88%

# 7

Azt a büdös életbe nem bizonyítod be, hogy nem a büfében készítette.

Amíg nincsenek tömeges rosszullétek bejelentve a helyi főorvosnál amiket számlával igazolnak, hogy előtte ott ettek (legalább 4 ember), addig nincs vizsgálat.

Ha van is, miután mindent rendben találnak mehet tovább!

Otthon azt süt főz amit akar, saját fogyasztásra is teheti, és ugyanigy a büfében is árulhatja, csak ott minden patika kell legyen, otthon viszont olyan okádásba főz amilyenbe akar, viszont te nem tudod bebizonyítani, hogy azt árulja amit otthon is eszik :D :D :D

Főleg ha te vagy az egyedüli akinek gondja van vele.

A hő sokmindent elpusztít..

Az ételrendelős oldalakról sem látod, hol főznek..

2020. febr. 3. 19:39
 10/16 A kérdező kommentje:

11, a büfèben nincs sütő, tehát értelemszerűen ott nem készítheti. Ebben az esetben is érvényes az amit írtál?

Egyébként igen, a hő valóban sok mindent elpusztít, de tudtommal elég kemény előírások vannak az ilyen dolgokkal kapcsolatban.

2020. febr. 3. 19:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!