Ugye kötelező a kesztyű viselése a vendéglátóipari egységekben, gyorséttermekben stb?
Mert nagyon sokan ezt elfelejtik, leszarják, és pl a Pizza Kingnél rendszeresen megfogják, v hozzáérnek csupasz kézzel az ételhez, ami szerintem nem helyes és emiatt velem vitatkoznak, ha szóvá merem tenni.
Na és ha előtte az orrában túrkált v a seggét vakarta akkor mi van? Soha nem tudhatod.
A kasszánál meg a pénzt is fogdossa ami alapból baktériumforrás. Utána kiszolgálás előtt sztem illene kezet mosni.
Már nem az első eset h ilyesmit látok és ha nagyon szemét lennék, szólhatnék a NÉBIH-nek vagy akár a médiahatóságoknak is.
Tegnap ezzel fenyegetőztem és erre azt felelték h csak nekem lenne rossz. Miért is?
1. Ha steril kaját szeretnék, főzt magadnak otthon.
2. Te kezet mosol fizetés és evés között? Na akkor ugyanazokat a bacikat megeszed anélkük, hogy más hozzáérne a kajádhoz...
3. Ha tudnád mennyi bacit megeszel naponta... szerinted az immunrendszer mire van???
Szerencsére nem kötelező, undorító egy szar, tiszta gány, okádék a kesztyű!
Én szakács vagyok, 27 éve, szóval megszoktam, hogy zavar, ha bármi van a kezemen, nem is tudok úgy dolgozni, egyből mosom.
27 éve megtanítottak rá, hogy ha egy szakács nem foghat meg akármikor akármilyen ételt kézzel, az jobb ha átöltözik , és elfelejti ezt a szakmát.
Több olyan szituációba is kerültem évek alatt, hogy vendégek között kellett dolgoznom, és mivel a munkaadóim (és én is) pontosan tisztában vagyunk a hozzád hasonló emberek rögeszméivel, amit az utóbbi 10 évben sulykoltak beléjük valami agymosó dilettáns pontagyú barmok, sajnos kötelező volt gumikesztyűben dolgozni.
Amiben nem lehet érezni, mikor koszos, mikor tiszta!
Lehet rajta akár egy vékony filmréteg zsiradék, esélytelen észrevenni, kesztyű nélkül az ember azonnal mosná a kezét, vagy legalább papírtörlővel megtörölné, de kesztyűben még ennél jóval nagyobb szennyeződést se lehet érezni!
A vendéglátásban meg azért van tempó ezerrel, szóval senki nem fogja 2 másodpercenként nézegetni azt a szar kesztyű, hogy vajon koszos e.
Az ember már csak azt veszi észre, mikor tiszta zsíros mancsos a tiszta tányér, amit megfogott, össze vissza ken mindent, mert minden szar trutyi ott van rajta.
Egy igazi fertő.
Cserélgetni szintén esélytelen, mert 99%-ban későn cseréli az ember, de ha minden alkalom után lecserélné valaki, az nagyjából az nap dolgozna utoljára, mert 1 műszakban elhasználna 300 pár kesztyűt, amiért úgy b-nák ki mint macskát szarni.
Ezzel együtt nekem is volt olyan kollégám, hogy inkább én is azt mondtam, hogy legyen rajta kesztyű, úgy nézett ki a keze.
De ez NEM! megoldás!!!
Mert igaza volt annak, aki 27 éve azt mondta, hogy aki nem foghat meg akármikor akármilyen ételt, az ne erőltesse ezt a szakát!
Mert akinek olyan okádék retkes a keze, hogy kesztyűt kell viselnie, azon a kesztyű nem segít, mert annak az embernek a jelleme olyan, hogy egy igénytelen szarkupac, és az olyat el kéne tiltani az ételektől.
Az hiába vesz fel kesztyűt, mert 1000 más módon mérgez meg!
#15 Tökéletesen egyetértek, édesapám is szakács, az életemben nem láttam kesztyűben dolgozni, azonban otthon is folyamatosan mossa a kezét, az edényeket, késeket, munkaterületet, tiszta konyharuhákat használ stb. 30 év alatt soha nem volt sem otthon, sem az ő munkahelyén baj.
Elképzelésem sincs, hogy lehet kesztyűben főzni. Mosogatni szoktam néha kesztyűben a bőröm miatt, és néha megdöbbenek, milyen okádék tud lenni a kesztyűm "másik fele", amit mosogatás közben nem látok, mert egyszerűen nem érzem... Ha a kezem pucér, akkor azonnal megérzem ha húslé vagy bármi ilyesmi van rajta, és nyilván rögtön mosom. A kulcs a kézmosás, egy egészséges ember tiszta kezén semmi olyan baci nincs, amivel egy ember immunrendszere nem tud megbirkózni.
Az ilyen csóró, aluljárós helyeknél ahol a kassza és a kajakészítés egy kézen megy, ott nagyobb bajok is szoktak lenni a kesztyű hiányánál. Egy jó kis campylofertőzés, 39°C-os láz és egyhetes permetezőfosás után azt mondom, hogy ilyen helyen csak plusz biztosítás mellett eszem.
Nem kötelező. Burger Kingben dolgozom, és nálunk volt már, hogy valaki ezen kiakadt, és nekiállt fenyegetőzni, pont akkor, amikor ott volt a területi vezetőnk is. Ő elmagyarázta neki értelmesen, hogy semmit nem érne a feljelentés, mert ez így teljesen legális, egyáltalán nem kell kesztyűt hordanunk. Aztán miután elment az ember, közösen kiröhögtük. [link]
Más éttermekről nem tudok nyilatkozni, de egyrészt senki nem turkál az orrában vagy a seggében, másrészt a kézmosásnak is megvannak a szabályai, legalább óránként egy fél perces procedúra, de bármit mást csinálsz, az után is. Természetesen pozícióváltáskor is, kassza-konyha között.
Semmit nem érnél egy feljelentéssel, mert évi többször van vizit, amikor egy külföldi ellenőr jön (aki igazából magyar, csak külföldön él), illetve a saját területisünk mégtöbbször szokott vizitelni. És soha senki nem visel kesztyűt, mert nem kell, így szabályos, mégis mindig jól sikerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!