Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Kanadai ismerősöm (másodszor...

Kanadai ismerősöm (másodszor is) férjhez adja a lányát. Nemrégen írta, hogy elmentek menü kóstolóba (Giga-lagzi lesz! ) a rendezvény helyszínére. Szerinte elképzelhető, hogy már Magyarországon is létezik ilyen. Igaza van? Valóban?

Figyelt kérdés

#lagzi #menü-kóstoló
2019. aug. 24. 14:49
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
80%
Nívósabb helyeken szerintem biztosan van rá lehetőség.
2019. aug. 24. 14:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
84%
Persze. Nyilván nem a falusi művelődési házban, de egy jobb étteremben simán megoldjak
2019. aug. 24. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
33%

A "simán megoldják"-kal erősen vitatkoznék.

Vegyünk egy klasszikus lagzis húslevest, meg egy töltött káposztát. Kóstolóba nem fognak senkinek megfőzni 300 adag tyúkhúslevest, de még 30 adagot se, márpedig ha egész tyúkokat főznek, akkor nem lehet kevesebbet, ha meg jóval kevesebbet főznek teljesen okafogyott a kóstolás, mert annak qrvára semmi köze egy 100-szor akkora tételben lefőzött étel ízéhez.

A töltöttkáposzta ugyanez, 5 adagot senki ember fia nem fog megfőzni.

És ezeket a példákat nem azért írom, mert ezekről az ételekről lenne szó, csak ezeken keresztül akarok rávilágítani, hogy vannak olyan ételek ahol megoldható, és van értelme a kóstolásnak, meg van olyan ami egyáltalán nem oldható meg, és abszolút értelmetlen.

Megjegyzem sok értelmét egyébként se látom a dolognak, azon kívül hogy ha valami különlegesebb ételről van szó, akkor nagyjából képbe lehet vele jönni, hogy miről is szól a történet, de ennél többre ez így alkalmatlan.

Teljesen más dimenzió egy csendes fél órácskában elfőzögetni 3 adag ételt hobbiból tesztelésre, meg ugyanazt legyártani mondjuk 500 adagban, amit 2 nappal előtte el kell kezdeni előkészíteni, alapokat megfőzni stb stb.

Nem sok köze lesz hozzá.

Ez egy parasztvakításnak jó, meg mondom arra talán elég, hogy nagyvonalakban képben legyen a megrendelő, de ennél többet ez nem tud.

Esetleg abban az egyetlen verzióban működőképes reálisan a dolog, ha ez egy erre specializálódott étterem, semmi mással nem foglalkoznak, és minden héten főznek 2-3-szor ugyanilyen nagyságrendű "giga" rendezvényeket.

Ez közel se azon múlik, mennyire "jó" egy étterem. Gyakorlatilag pont ehhez nincs köze.

2019. aug. 24. 15:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
94%

Ébresztő, 2019-et írunk!

Minden megoldható Magyarországon is, ahogy a világ bármely pontján (még Etiópiában is) ha van pénz!

A kapitalizmusban éjjel is bemennek neked főzni egy rántottát, vagy megsütnek egy ökröt, ha pengeted az árát!

2019. aug. 24. 15:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
94%

3!


Hát, aki hagyomanyos menüt akár az esküvőjén, az nem fog kóstolora menni. Ez arra van, ha valaki a hagyományostól eltérő akar és pl a tonhalsteak és a lazacfile között vacillal.

2019. aug. 24. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:
31%

Ébresztő 4-eském, Magyarországon élünk, itt nincs kapitalizmus, legfeljebb vadkapitalizmus!

Amíg itt egy szakács negyedét keresi annak a bérnek, mint innen 500 km-re nyugatra, addig ha munkaadója ilyet mond neki, hogy menjen be éjszaka ökröt sütni, örülhet a drága főnökúr ha simán kiröhögik, mert alap esetben inkább megrugdossák.

Igen. 2019-et írunk.

A hagyományos lakodalmas ételeink pont ugyanúgy készülnek mint 50 évvel ezelőtt.

Igen. 2019-et írunk. Ezért ha egy étterem nem specializálódott giga rendezvényekre, akkor pont annyi alkalmazottja van, hogy egy 2-3 adagos teszt étel huszonkilenc fényévre lesz egy 500 vagy 1000 adagban , ugyanazzal a kapacitással leszenvedett ételhez képest.

Igen. 2019-et írunk. Ezért egy magyar szakács fizetésének a vásárlóereje harmada, negyede egy szóban forgó kanadaihoz képest.

Jó reggelt kívánok!

Szét lehet nézni , mi a jelenkori vendéglátás felhozatala munkaerőben, szaktudásban!


Tudod 4-eske, aki ilyet vállal, hogy éjszaka is bemegy neked megsütni egy rántottát, vagy ökröt, azt hozzád távolságban legközelebb kb úgy Bécsben vállalják be (jó eséllyel magyarok) 4-szer, 5-ször annyi pénzért, mint amivel itthon bohóckodnak!


Ja, még arra azért kitérnék, hogy Etiópiában sokminden lehetséges, de tudod fejlettebb kapitalizmusokban mára elég jól működő jogállamiság fejlődött ki!

Szóval ez nem az adott ország gazdasági berendezkedésén múlik, hogy bemegy e neked egy alkalmazott éjszaka ökröt sütni!

Értelmesebb országokban létezik olyan, hogy munkaszerződés.

Ha ez tartalmaz ilyen részeket, vállalja a dolgozó ezt a munkakört, akkor nyilván, megfelelő ellenszolgáltatásért, elvégzi a vállalt munkáját.

Amennyiben ez nincs benne, úgy szélesebb mosollyal küldi el a drága kenyéradó gazdáját melegebb éghajlatra egy őskapitalista munkavállaló, mint akármelyik magyar!


Szomszéd kapitalizmusban voltál már, 4-eske? Ahol velünk ellentétben sok tartományban hétvégén zárva vannak a boltok, a hét közepén szerdán meg délig vannak nyitva?

Pengethetsz te ott akármit, van a héten 4 és fél napod hogy vásárolj, utána szevasz.

Tudod egy fejlett kapitalizmusban elég komoly jogai vannak a munkavállalónak, szerintem te a rabszolgatartással kevered össze ezt az egészet... :)

2019. aug. 24. 16:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
20%

5-ös!

Ugye olvastad azt a mondatomat, hogy csak ezeken az ételeken keresztül akartam rávilágítani arra, miért nem 100%-os a módszer, illetve mit lehet tőle elvárni, és mit nem?!

Ugye érthető is volt ez a rész?

2019. aug. 24. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:
45%

#6

Nyilván a te minimálbéres mikrokozmoszodban csak az a világ létezik, amiben te hiszel, de messze nem így működnek a dolgok gazdagéknál.

Volt szerencsém az elmúlt decemberig 10 évet ledolgozni olyan embernél, akinek a nyakkendője többe került, mint a te (...és az én) éves fizetésed.

Ott láttam, hogy menetrendtől függetlenül elindították neki a sétahajót a Balatonon (nem volt előre megrendelve!) mert a társasága hajókázni akart, a felesége meg éjszaka járta a múzeumokat a barátnőivel, mert ehhez volt kedve.

De volt, hogy uszodát nyittattak ki és volt erre is ember.

Egy olyan valaki, aki 1,6 milliárdos balatoni nyaralóját adja el mert már unja, az nem problémázik egy próbavacsorán.

Változatlanul fenntartom, hogy van az a pénz, amiért ebben az országban is minden kapható, még szakács is!

2019. aug. 24. 16:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:
47%

Minden csak pénz kérdése. Ha akarod, az egész lagzit megrendezik neked előzetes próbaverzióban.

Amúgy meg a kiválasztott menütől is függ. Ha a fogások amúgy is szerepelnek az adott étterem kínálatában, semmi akadálya nincs, hogy bármikor odamenj, és próbaképp megegyél ebből egy-egy tányérral. Ha mindezt menükóstolónak hívják, és esetleg nem kell helyben fizetni érte, akkor meg az étterem úgyis belekalkulálja a lagzin felszolgált étel árába.

2019. aug. 24. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
53%
Szépen kifizetsz x ősszeget és kaphatsz egy probaétlezést, terötéssel meg mindennel együtt.
2019. aug. 24. 18:50
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!