Hogyan/mivel érdemes pótolni a húst és egyéb állati eredetű dolgokat?
Tofuval pl. a húst, sajtot, túrót.
De ismerek olyat, aki a meggyes süti tésztájába tojás helyett beáztatott chiamagot tett. Sok videó van youtubeon vegánoktól, hogy mit hogyan esznek, főznek meg.
Tejet értelemszerűen növényitejekkel : Rizstej, szójatej, mandulatej,kokusztej..
Nem egyeértelmü, hogy ízben vagy tápanyagként akarod pótolni.
Ízben csak hasonló valamiket lehet készíteni, olyan sosem lesz, mint a hús maga.
Tápanyagként viszont növényekkel mindent be lehet megfelelö mennyiségben vinni, csak természetesen nem egy-két féle növényt kell fogyasztani, hanem sokat.
Sem íz, sem egészségi szempontból nem érdemes pótolni ezeket. Ha növényi alapon étkezel, érdemes teljesen új étrendet összeállítani. A legjobban hasonlító pótló termékek általában túlárazottak vagy egészségtelenek. Bizonyos ételekben lehet helyettesíteni pl. a húst tofuval, de sem az íze, sem az állaga, sem a tápanyag tartalma nem egyezik meg, ezért nem jó, ha mindent csak egyféle dologgal helyettesítesz. Ha egészséges akarsz maradni, akkor sok új ételt kell megismerned, amit a legtöbb mindenevő nem használ rendszeresen. Sokféle hüvelyes, gabona, olajos mag, zöldség létezik, és ezekből össze lehet rakni egy teljes értékű növényi étrendet, de ehhez tanulni kell az étkezésről.
Tehát hiába jó pl. a bab egy fasírtban hús helyett, nem fog csirkemellre hasonlítani. És nem tehetsz mindenbe babot, mert bár nagyon jó a tápanyag tartalma, önmagában nem tartalmaz mindent, amit az állati eredetű ételek.
Ételtől is függ, hogy mihez mi illik. A tejszínt, túrót pl. mással váltod ki egy főtt sós ételben, mint egy tortában. Ha konkrét ételekre vagy kíváncsi, szívesen segítek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!