Egyre régebb óta érlelődik bennem a gondolat, hogy vegetáriánus szeretnék lenni. Hogyan kell ennek nekikezdeni, milyen ételekkel kell a húsokat pótolni, hogy semmiben ne legyen hiány a szervezetemben?
Tofu, illetve vannak vegán kolbászok,szalonna, felvágott is.. A csicseriborsó pl nagyon jó fehérje forrás, mint ahogyan a többi hüvelyes is.. (Bab,borsó..)
Valójában ha "csak" vega akarsz lenni,akkor ugyanazokat az ételeket is eheted, mint eddig. Pl. Krumplistészta,túróstészta,sajtos-tejfölös tészta, egyéb hús nélküli tésztaételek, tejjel-tejföllel készült krémlevesek, főzelékek, gyümileves,palacsinta, rántott sajt, rántott zöldségek, túrógombóc. Ilyen esetben alig észrevehető a hús hiánya.
A vegánság cseppet nehezebb dió, de nem lehetetlen úgy étkezni sem.
Ha változatosan táplálkozol, nem kell aggódnod a hiánybetegségek miatt. Fogyassz rendszeresen zöldségeket (különösen zöld, leveleseket), gabonákat, olajos magvakat. Ezek között rengeteg olyan van, amit egy átlagosan táplálkozó ember nem ismer, pedig nagyon változatosan felhasználhatók, és nem is drágák. Vegetáriánusként ezeket még kiegészítheted tojással és tejtermékekkel, de ne vidd túlzásba. Ha minden elhagyott húst tejtermékkel helyettesítesz, az sem jó az egészségednek.
Ha hiányzik a hús, mert nem tudod mivel helyettesítsd, próbálj ki néhány helyettesítőt. Bioboltokban lehet kapni, pl. gabonakolbászt, szójavirslit, sonkákat, kész szejtánt stb. Ezek segítenek az átállásban, vagy ha épp nincs ötleted. Nem teljesen olyan az ízük, mint az eredetinek, de egy rakott krumplit vagy hotdogot ugyanúgy el lehet készíteni velük, mint a húsos verziókkal.
Én nem tartom jó ötletnek, ha valaki rendszeresen ezeket fogyasztja, mert drágák, és sokszor ugyanúgy tele vannak mesterséges anyagokkal, mint a húsos társaik. Ráadásul sok (pl. szejtán) kis gyakorlással házilag is elkészíthető, olcsón, egészségesen.
Sokkal jobb, ha megismersz új ételeket, hozzávalókat, és ezekből alkotsz valami finomat. Nézelődj vega, vegán blogokon és Facebook csoportokban, mert rengeteg jó tippet tudnak adni, ami nemcsak a vegáknak hasznos.
A húsokat nem kell pótolni, nincs bennük semmi pótolhatatlan. Érdemes fokozatosan a tejtermékeket és a tojást is elhagyni, hiszen ezek hormonokkal, gmo-val, antibiotikumokkal teli, nagyon egészségtelen "élelmiszerek".
Fogyassz minden nap hüvelyeseket, gabonákat, olajos magvakat, gyümölcsöt és zöldséget és nem lesz gond.
A hüvelyesek, gabonák, olajos magvak jó zsírokban (telítetlen+omega), fehérjékben (15-24g/100g, a húshoz hasonló) és ásványi anyagokban (főleg vas, cink, magnézium, kálcium, stb.) gazdagok.
A zöldségek, gyümölcsök vitaminokkal, antioxidánsokkal és rostokkal teliek.
Ha elhagyod a tejtermékeket, tojást is a B12-t kell pótolnod (ez egyetlen termékben sincs meg természetes úton, az állatoknak injekciózzák).
Szerintem nem para, egyszerűen kihagyod a húst a receptekből. Ahol hiányzik, ott meg pótolod. Pl darált hús helyett darált gomba, apróra vágott zöldségek. Vagy pl vöröslencse kitűnően pótolja a darált húst.
Sok vega recept van, érdemes nézegetni, hamar raerez az ember. Ha hiányzik, akkor lehet tofut, szejtant kiprobalni
Vagy vannak vega kolbaszok, felvagottak stb.
De szerintem enélkül is van élet.
Pl korábban minden reggel felvàgottas szendvicset ettem. Most szendvicskrèmeket, főtt tojást, sajtot és sok - sok zöldséget teszek a szendvicsbe.
Ugyanez a többi kajánàl, hus nélkül is lehet jókat enni.
Érdemes néha vega éttermekbe is elmenni, engem nagyon inspiràlnak, jó ötleteket veszek mindig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!