Mi vezérli azokat akik negatívan, lehordóan kommentelnek ebben a témában (válaszolók 60-70%-a)?
Kétlem, hogy a jó szándék, az nem ilyen. Inkább az egyéni tévhiteik vezérlik őket.
Hogy miért nem lehet valaki valamelyest toleráns, fel nem fogom. Én nem akarom meggyőzni a másikat, hogy csak az a jó, ahogy én gondolom s ez táplálkozásnál jó is, mert tényleg nem Egy Igaz Út létezik, ha most csak az egészséget nézzük.
De a legtöbb ember a neki működő étrendet vetíti rá másokra, a fogyisban ugyanez van. Ha nem eszel napi ötször vagy nem minimalizálod a zsírt, vagy tojást eszel uzsonnára, pedig valaki szerint akkor egy alma kell és pont...
Szerintem a kognitív disszonancia az okozója, ez olyan mint egy lelki immunrendszer amivel a saját hitvilágát és szokásait próbálja fenntartani az ember. Ez igaz lehet mindkét oldalra, viszont ha a tényeket nézzük (hús és más állati termékek fogyasztásásnak negatív hatása az egészségre, környezetre, felesleges állatkínzás okozása) akkor simán a húsevést védők az elvakultak.
A vegákra/vegánokra is természetesen igaz lehet az elvakultság, főleg ha úgy élik meg hogy marha nagy áldozatokat hoztak azért hogy vegák/vegánok lettek. Amiért sok áldozatot hoztál azt hajlamos vagy pozitívabbnak látni a hibái ellenére is (tipikus amikor a drága pénzen megvett autódat a legjobbnak tartod, akkor is ha 2x annyit fogyaszt, 2x olyan gyakran romlik el, lassabban gyorsul stb)
Ez természetesen eltörpül amellett a sok negatív érzelem mellett amivel egy húsevőnek kéne szembenéznie:
1. sok szenvedés az állatoknak amiket okoztak és még teszik is (+ még az is hogy gyerekkortól fogva sok mese hősei is állatok voltak, akiket ezáltal bántanak)
2. hagyományok, családi szokások ezáltal rosszakká válnak, egy egész hitvilág borul ilyenkor
3. anya főztjének nagyrésze ugrana, amikhez a legtöbb pozitív élmény szokott kötődni
4. a legnagyobb kárt okozza a környezetnek, ez főleg egy környezettudatos (biciklivel járó, flakonokat külön gyűjtő stb) embernek lenne különösen fájó
5. sorból kilógástól való félelem, a legtöbb ember nagyon nem mer ellentmondani a környezetének
6. A korábbi, vegákat gúnyoló kijelentések visszhagja, ha ő maga is vegává válna, félne hogy azt kapná vissza amit adott :)
7. emberi kapcsolatokra mért hatás elképzelése, konfliktusok családdal, barátokkal
8. egyéb nehézségek elképzelése: kajálási szokások megváltoztatása, barátokkal való közös programok körülményessége, stb
És még sok más. Ezeket a lelki fájdalmakat általában az emberek tudatalatt szokták "tudni" ami a vegasággal/vegánsággal járna, ezért ahelyett hogy változtatnának és ezeket megélnék, ahelyett mindenféle eszközökkel ellenállnak (általában lehordással, kifigurázással, stb mert a tények legtöbbször nem mellettük állnak).
Ez sajnos emberi tulajdonságból fakad. Ha az 1800-as évek amerikájában lett volna gyakorikérdések, ott is hasonló egymást lehordást és győzködést olvashattál volna a rabszolgatartással kapcsolatban.
Utolsó: azért abba is gondolj bele hogy ha egy vegán látta pl. az Earthlings c. dokumentumfilmet, akkor nehéz nem állatkínzónak látni bárkit aki támogatja a hús-, tej- és tojásipart, persze általában nemtudatos állatkínzónak de attól még annak.
Sok tapasztalat (csalódás) és lelki erő kell ezekután "normálisan" állni másokhoz. A vegán barátod attól hogy a barátságotok kedvéért nem hozza fel a témát, még a gyakorin lehet hogy simán leállatkínzózna névtelenül téged, mert attól még igazából lehet hogy úgy gondolja.
Képzeld el azt hogy bevennél valami spéci gyógyszert ami után rájönnél hogy szinte mindenki őrült, te is az voltál eddig, de a gyógyszertől hirtelen meggyógyultál. Erre elkezded minden őrült ismerősödnek és családodnak ajánlgatni a gyógyszert de mindenki vadul elhajt azzal hogy te vagy őrült. Találsz pár embert akik szintén veled egy cipőben járnak de ez nem igazán csökkenti a magányérzetedet. Nincs más választásod minthogy elfogadod addigi környezeted őrültségét, és szent a béke alapon megpróbálsz így együttélni velük.
Nagyon sok vegán így éli meg az életmód- ill. szemléletváltását.
61%-os jól leírta a szitut.
A kognitív disszonancia nagy úr mindkét oldalon, ám én úgy látom, hogy a mindenevők sokkal agresszívebbek, ha a "hagyományaik" és az "értékrendjük" védelméről van szó.
Ez az oldal tele van olyan példákkal ahol feljelentéssel fenyegetőznek (főleg a gyereknevelés kategóriában), fűevőznek, a legalapabb dolgokat nem tudják (és nem is akarják) felfogni az állat és környezetvédelmemmel kapcsolatban.
A gyikes "veszekedések" úgy néznek ki, hogy valaki feltesz egy veganságról szóló kérdést, jönnek a mindenevők (akik még a vegánság definícióját sem ismerik)
ignoráns mocskolódó válaszai, és utána csodálkoznak, hogy a veganok miért nem kedvesek velük..
Én pl igyekszek toleráns lenni, de amikor a többségük ideírja az eszméletlen évtizedekkel ezelőtt megcáfolt hülyeségeit, mindezt úgy, hogy egyértelmű, hogy a másik felet elítéli és lenézi, akkor én sem tudok kedves lenni, mert tiszteletet csak az kap aki nekem is megadja.
köszönöm a válaszokat, ez csak megerősített abban, hogy ha pozitívan fordulunk másokhoz a témával kapcsolatban sokkal nagyobb esélyünk van olyan benyomást tenni rá, ami hatásos lehet, abban, hogy életmódot váltson mintha csak az ész érveket sorolnánk
5-ös, igen etikai okokból nagyon erős a vegánság, viszont úgy összehozni ezt, hogy egészségesek legyünk és megfizethető legyen, szerintem itt esik el a legtöbb ember és még ha valamelyest hajlik az életmód felé, van, hogy feladja mivel úgy érzi, tönkreteszi az egészségét, holott csak nem néz utána a dolgoknak eléggé, és veszi a rakat olcsó feldolgozott vegán gagyi ételeket
A probléma eleve ott van, hogy az emberek sokszsor nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő táplálkozás fontosságára, pl úgy terveznek gyereket, hogy arra nincs pénzük, hogy egészségesen egyenek
Kérdező, a vegánság alapköve és értelme az állatvédelem és az állatfelszabadítás a piac és az emberek által kreált béklyók alól. Ezt a wikipédia úgy írja, hogy a vegánság mint mozgalom elutasítja az állatok árucikk státuszát.
Az állatvédelmet kb lefedi a vegánság, viszont a környezetvédelem ennél több összetevőjű és tágabb kategória. Ettől függetlenül környezetvédelmi okokból is válhat valaki vegánná - aki így tesz az valószínű az élet más területein is próbálja óvni a környezetet - ,de attól ez még egy állatjogi mozgalom marad, és az életmód környezetre gyakorolt előnyei csak hozadékai, velejárói a vegánságnak.
Ezt páran még a vegánok közül sem értik. Sokan próbálják a vegánságot a növényi étrend előnyeire hivatkozva terjeszteni. De ez egy részleges ellentmondás.
Nyilván fontos az egészség, de nem kellene összemosni ezt az állatvédelemmel.
Már csak azért sem, mert egészségügyi okokból az emberek max a növényi étrendre térnek át és nem a vegánságra. Egészségügyi okokból ugyan miért ne hordhatnának szőrmét pl?
Szerintem ha a vegánságról van szó, nem arról kéne folytatni az eszmecserét (bár ami a gyiken zajlik annak a 90%-át beszélgetésnek sem lehet nevezni), hogy a növényi vagy a mindenevő étrend az egészségesebb -e, hanem az állatvédelemről.
De az emberek iszonyú önzőek, a saját jólétükön kívül semmi nem érdekli őket, addig pedig nehéz a lényegről beszélni.
a vegánság úgy olvastam valahol az egyik leggyorsabban fejlődő "trend" a mai fiatalok körében, tehát annyira nincs veszve a dolog
Én csak azt mondom, hogy érdemes az egészséget előre helyezni, aztán vegánnak lenni, nem pedig utólag próbálni rátérni az egészséges életmódra, mivel az nem vonzó senkinek, hogy csak azért legyél vegán, hogy védd a környezetet közben tönkreteszed magadat
szerintem nem önzőség azt mondani, hogy az egészséged az elsődleges, és utána jöhet a többi, gondolok én itt arra, hogy nekem problémám volt a hüvelyesekkel, magokkal mígnem rájöttem, hogy kell megfelelően elkészíteni őket(de azelőtt kb pár hónapig szenvedtem refluxal, puffadással stb..)
igen a szőrmemhordás totál elkerülhető, feltéve ha nem az életet függ tőle
én teljesen hiszek benne, hogy egyre több ember kezd felébredni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!