Mi vezérli azokat akik negatívan, lehordóan kommentelnek ebben a témában (válaszolók 60-70%-a)?
hanonymus:
99% egyetértek veled, de az is egy általánosítás hogy az emberek iszonyú önzők.
Igen, sok az ill. sokmindenben, de ha ez alapvető emberi tulajdonság lenne akkor pl. ennyi vegán se lenne mint most.
Szerintem az önzés alapvető emberi (és szükséges) GYEREK tulajdonság, amit a mai világban (mivel kiiktattuk azon szenvedések többségét amit egy embergyerek a természetben élve szükségszerűen megtapasztalna és ezáltal lelkileg fejlődne) az emberek nagyrésze sose tud kinőni, vagy csak az élete bizonyos kis szeletében tudja kinőni. Már ott tartunk hogy sok embernél még a gyereke megszületése sem képes beindítani nála a felelősségteljes és önzetlen viselkedést és gondolkodást, holott pl. "primitív" törzsekben élőknél ez már jóval azelőtt be szokott indulni. (náluk inkább az ismerethiány szokott értelmetlenségeket okozni, nem az önzés)
Egyetértek abban is hogy a vegánság elsősorban (sőt kizárólag) az állatokról szól és kellene hogy szóljon, viszont ha már itt tartunk, hogy az (gyerek)embereket csak az önzésük által lehet manapság "megfogni" vagy változásra bírni, akkor szerintem teljesen rendben van olyan aspektusait hírdetni ami az önző érdekeket táplálja, pl egészség vagy akár a környezetvédelem, mivel az is lehet önzés alapú (pl kivagyiság, "jó vagyok"/"jobb vagyok nálad", csoportnyomás miatti, stb).
Végeredményben az állatoknak édes mindegy hogy azért nem kínozzuk mert tiszteljük őket és nem akarjuk kihasználni őket, vagy azért mert önző okból tartjuk távol magunkat tőlük. Legalábbis ezen a ponton ahol most vagyunk, amikor még ennyire kisebbségben van a vegánság.
Amúgy is a kajával kéne elsősorban foglalkozni, mivel szerintem a többin (ruha-, kozmetikai-, stb iparon) sokkal könnyebb változtatni mivel az emberek többségének édes mindegy hogy a nem-élelmiszer termékek miből vannak. Azokhoz nem kötődik annyi hit, hagyomány, szokás, identitás meg olyan erős kötődések mint a "mama főztje". Ha az emberek étkezési szokásait növényire tudod változtatni, akkor a többire is könnyebb lesz rávenni.
Emellett szerintem a kognitív disszonancia nagyrésze is így kiiktatódik, ezért könnyebben fogja meghallani a többi érvet a vegánság mellett, mivel nem lesz annyira beleinvesztálódva az állatok kihasználásába.
" a vegánság úgy olvastam valahol az egyik leggyorsabban fejlődő "trend" a mai fiatalok körében, tehát annyira nincs veszve a dolog "
A fejlett nyugati országokra talán igaz ez az állítás, de a magyarországi helyzetet én inkább mondanám tragikusnak mint sem reménykeltőnek. Itt kb még azt se tudják, hogy mi a különbség egy vegetariqanizmus és a vegánság között. Kb annyit tudnak, hogy mindkettő valami gáz kigúnyolandó dolog :)
Persze jó lenne, ha nem lenne igazam, de fiataloknál is 10/9 ilyen, a cocializmusban nevelkedett generáció meg szóra sem érdemes.
" Én csak azt mondom, hogy érdemes az egészséget előre helyezni, aztán vegánnak lenni"
Ezen akkor lehetne igazán dilemmázni, ha az állati eredetű dolgokban valóban lenne valami amire szükségünk volna, mert akkor valóban a saját egészségünk elé helyeznénk az elveinket, akkor önzetlenségből egy áldozatot hoznánk másokért. Sokan bármennyire is szeretnék ezt hinni és terjeszteni, nem erről van szó: Egy olyan döntést hozunk meg, ami bár a jelenlegi társadalmi tradíciókhoz mérve radikális és kompromisszumokkal is jár, de a mi életünk emiatt egyáltalán nem lesz rosszabb (sőt, inkább jobb a növényi étrend miatt).
" mivel az nem vonzó senkinek, hogy csak azért legyél vegán, hogy védd a környezetet közben tönkreteszed magadat "
Ez megint inkább nem elvi szinten, hanem a veganizmus terjesztése szempontjából fontos: az életmódunkkal valóban egy mintát mutatunk, ami a társadalomnak vagy rokonszenves, vagy nem.
60%-os:
Gondoltam rá, hogy a kijelentésem után odaírom, hogy tiszt. kiv, de végül nem írtam ki :)
" szerintem teljesen rendben van olyan aspektusait hírdetni ami az önző érdekeket táplálja, pl egészség "
" Végeredményben az állatoknak édes mindegy hogy azért nem kínozzuk mert tiszteljük őket és nem akarjuk kihasználni őket, vagy azért mert önző okból tartjuk távol magunkat tőlük."
A megvalósítás szintjén tényleg mindegy, hogy valaki egészségügyi vagy állatvédelmi okokból nem vesz pl húst vagy tejet, de az egész nem ilyen egyszerű. Az a különbség pl egy növényi étrendű és egy vegan között, hogy utóbbi azonosul azokkal akiket az általa nem támogatott iparágak megkárosítottak, és ezért nem akarja támogatni a további kizsákmányolást. Aki növényi étrendű, azt lehet, hogy az egész hidegen hagyja, hisz saját maga egészsége miatt döntött így.
" Amúgy is a kajával kéne elsősorban foglalkozni, mivel szerintem a többin (ruha-, kozmetikai-, stb iparon) sokkal könnyebb változtatni mivel az emberek többségének édes mindegy hogy a nem-élelmiszer termékek miből vannak. Azokhoz nem kötődik annyi hit, hagyomány, szokás, identitás meg olyan erős kötődések mint a "mama főztje". Ha az emberek étkezési szokásait növényire tudod változtatni, akkor a többire is könnyebb lesz rávenni. "
Ebben van ráció, ezt én is így gondolom. Különben nem téptem volna a szám annyit a rengeteg régebbi kérdésnél :)
A berögzült hagyományokon változtatni nem egyszerű. Mondok egy teljesen más példát, ami ugyanezen a berögzülésen alapul, és nehéz kigyomlálni: Karácsonyi ajándékozás (ergo teljesen felesleges cuccok, össze vissza való vásárlása és felhalmozása) is egy társadalmi norma, amit a többség követ: Én mindig elmondom ünnepek előtt, hogy nem kérek semmit, erre fel kéretlenül is ajándékoznak. Nos ilyenkor még a beismerés szintjénél is nyilvánvalóbb, hogy csak a tradíciók követéséről van szó, bármiféle ráció nélkül. Véleményem szerint ezeken csak akkor lehet változtatni, ha az ember kikerül a komfortzónájából, kifejlődik valahogyan a kritikus gondolkodása, és felülírja a belenevelt szokásokat.
:) A karácsonyi ajándékozás harcát én is megvívtam, de végül józan eszemet feláldozva feladtam. Épp elég volt a vegánsággal szembefordulni mindenkivel :D
Tele van ilyesmivel sajnos a társadalom ami iszonyú káros és baromi nehéz kiiktatni mert a tudatlan nyájkövetés miatt fenntartódik. Ilyen a ruha "divat" is, a tervezett elévülés ill. az egész fogyasztói kultúra. De akár a nemzetállamokat és a nacionalizmust is ide lehetne sorolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!