Vegán lettem, jól kezdtem neki?
A fehérjére s a komplettálásra azért figyelnék. Ha a csereétel hasonló összetételű, az jó, de ha durván más, akkor nem ilyen egyszerű a dolog.
No, rákerestem, úgy tűnik, a vegán műsajtok fehérjét szinte egyáltalán nem tartalmaznak, míg a sajtok természetesen elég sokat. Ez nem gond, csak ügyelj, hogy e téren ne legyen gond. Nem nehéz, hüvelyesekkel és gabonával máris jó úton vagy, aztán ott vannak a zöldségek, olajos magvak... Ha szép változatosan s eleget eszel, elég nehéz fehérjehiányt összehozni, bár van, akinek sikerül. Én mindenképpen jobban koncentrálnék a hüvelyesekre és az olajos magvakra, mint korábban (kivéve, ha eddig is sok ilyet ettél).
Abban teljesen igazad van, hogy nem olyan extrém bonyolult ez :) De ha nem eszel szóját s fehérjeport, akkor nincsenek sovány fehérjeforrásaid, így eléggé ott kell lennie a fehérjének az ételeidben, kevésbé engedheted meg magadnak, hogy egy nagy halom fehérjeszegény ételt egyél, mert a nap végén vagy kevés lesz a fehérje, vagy sok a kalória (hacsak nincs nagy energiaigényed). Ami 1-1 napra jó, de rendszeresen nem.
#2
Napi fehérjeigényünk 50 g, ez egy alacsony érték, amit gyakorlatilag csak akkor lehet nem elérni, ha nem fogyasztunk el napi 2500 kcal-t.
Legjobb forrásai a hüvelyesek, magvak, és gabonák, ezeket fogyasztva már simán túl is léphető az ajánlott mennyiség. Nekem is 100 g körül szokott lenni 50 helyett...
Kérdező: Én valahogy sosem kultiváltam ezeket a vegan sajtokat meg felvágottakat, de ha ez neked megkönnyíti a váltást akkor nyugodtan fogyaszd őket.
Egyébként azt eltudom mondani, hogy a vegánságon belül nekem mi a jó, de hogy neked mi lenne azt nem tudhatom. Nekem a high carb verzió vált be.
Én sem értem mi az anyámkínját kellene komplettálni, valahogy ezzel mindig a zöldfülűek jönnek, akiknek sejtelmük sincs róla hogy egy normál adag zabkásában szójatejjel meg olajos magvakkal meg egy kis gyümölccsel megvan a napi fehérjeszükséglet 30%-a...és akkor ez még nem a kifejezetten fehérjedús étkezés volt esetemben.
A pótló cuccok helyett amúgy én inkább többféle hüvelyest, olajos magvat, sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok.
Egyedül a tofu az amit nagyon szeretek, de az számomra nem pótló hanem teljes értékű étel mint ázsiai alapanyag, hiszen imádom az ázsiai ételeket.
Nekem nincs bőrkanapém, se bőrkabátom, szóval, mint mondtam ilyesmivel nem lesz gond. Én sajtot például azért vettem ( mozzarella ), mivel szeretem a pizzát itthon sütni és egy kis sajt a tetején teljessé teszi az élményt. A felvágott meg adta magát és ajánlotta egy ismerősöm.
Amúgy rengeteg ismerősöm ajánlotta a zöldségfasírtot a főzelékekhez ( nagyon főzelékes vagyok gyerek korom óta ), illetve, hogy hüvelyesekből készítsem el az eddigi ételeimet. Pl.: borsópaprikás, pörkölt babból, lencséből. Köretnek meg tészta, vagy rizs. Ezeket meg fogom fogadni. Én vesebeteg vagyok, ha nem említettem volna meg, ezért nagyon le akartak beszélni erről a táplálkozásról, mert sok a kálium a zöldégekben/gyümölcsökben, de ahogy számoltam, ha a húsfogyasztásomat 0-ra csökkentem, akkor a húsban lévő kálium illetve még számomra káros foszfor, nagyon lecsökken és a növényalapú táplálkozással körülbelül egálra jön ki. Ha meg sok nagyon a kálium egy ételben, van káliumkötő gyógyszerem, hát veszek be belőle nagy ügy.
Köszönöm mindenkinek a válaszát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!