Vérszegénység/vashiány es vegetáriánus életmód?

10 éve vagyok vegetáriánus, és teljesen jó a vasam. Korábban volt vashiányom, de az jóval régebben volt, tehát az összefüggés azért nem világos.
Brutál vashiányra úgyis a legegyszerűbb, ha veszel vastablettát, szedj hozzá folsavat és c-vitamint, aztán kész.
Már bocs, de én ezt a szöges módszert nem erőltetném. A mai szögek mindenféle ötvözetet tartalmazhatnak, isten a tudója, mi oldódhat ki belőlük a rozsdával az almába. Lehet, hogy semmi, lehet, hogy ártalmatlan, lehet, hogy használ, de én nem a saját bőrömön szeretném ezt kideríteni... Bármelyik drogériában/patikában adnak megfelelő vastablettát, ne már, hogy azon a pár száz forinton múljon havonta a dolog...
Köszönöm a válaszokat!
Természetesen én is rá tudok keresni, milyen zöldségek és gyümölcsök vannak tele vassal, köszönöm. DE. A kérdés nem ez volt. Hanem hogy vajon kicsesznék e az alapból verszegény szervezetemmel avagy sem.
Ez az almás megoldás tényleg brutálisan hangzik :)

Ha nagyon alacsony a vasad, akkor mindenképp szedj étrendkiegészítőt, egyébként pedig nem lehet bajod vegaként a vasaddal, ha odafigyelsz pár dologra.
Lehetőleg ne edd együtt a kálcium tartalmú ételekkel a vastartalmúakat, mert gátolja a felszívódást,
egyél c vitaminban dús ételeket a vastartalmúakkal, vagy facsarj citromlevet a brokkolira/spenótra evés előtt
szedj B12 tablettát és vigyél be folsavban gazdag ételeket, vagy tablettát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!