Mi az a vegán sajt? És miből készül?
Sokszor látom itt a kérdések közt, hogy sokan keresik, de elképzelni sem tudom, hogy micsoda, pedig eléggé igyekszem szélesíteni a látóteremet, ha gasztronómiáról van szó.
Gondolom, nem a tofura gondolnak, vagy igen?
Köszönöm, nem alternatívát kerestem, nekem tökéletesen megfelel az eredeti sajt (ami tejből) van.
Köszönöm a válaszokat.
Recepteket láttam már, általában olajos mag volt az alap (kesu, mandula), de cukkinis-zselatinos és még sokféle létezik.
Az egyszerűbbeket kipróbáltam, finomak és természetesen semmi közük a sajthoz, nem is hasonlítanak rá. Egy csomó étel van, amit egyszerűen nem lehet emulálni, sok állati termék ilyen. A túró az, amit szerintem könnyű, de azt gyerekkorom óta nem jól bírom s ez befolyásolhat.
Húst, tojást, sajtot biztosan nem lehet jól emulálni növényekkel. Persze sok növényt sem.
A szerepkört azért hozhatja egy fűszeres, finom, fehérjedús nemsajt, amit vágni s akár reszelni is lehet. Csak erősen különbözni fog egy jó, ízes sajttól.
elég drága dolog, de te is készíthetsz otthon :)
Ez a növényi sajt nem 100 %-ban trappista sajt ízű, de nagyon megközelíti azt, amin én is meglepődtem.
A sajtot különböző ízesítésekkel lehet készíteni: akár bazsalikomos, vagy medvehagymás, fokhagymás … stb. változatban is, csak a fantázia szab határt.
Hozzávalók:
fél teáskanál kurkuma, fél teáskanál piros fűszerpaprika, fél teáskanál őrölt mustármag, 1 teáskanál himalaya só, fél teáskanál vöröshagyma, fél teáskanál fokhagyma granulátum (nekem ez nem volt, így rendes fokhagymát használtam, egy kis gerezd kb. harmadát), kb. 75 gramm kesudió, kb. 75 gramm héjától megfosztott mandula, 1 teáskanál tahini, 1 evőkanál inaktív sörélesztő pehely (pl. Solstar márkájú, én azt használtam), másfél csésze víz, 2-3 teáskanál agar-agar por, kicsit kevesebb, mint fél citrom leve
Elkészítés:
Először is keresünk egy formát neki, amit nagyon enyhén kiolajozunk. Utána aprítóban vagy kávédarálóban porrá őröljük a kesudiót és a mandulát, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a recept száraz és egyéb hozzávalóit (vöröshagyma, fokhagyma granulátum, tahini, sörélesztő pehely, citromlé, kurkuma por, mustármag por, fűszerpaprika, só) és összekeverjük.
A vízben elkeverjük az agar-agar port, és feltesszük gázra melegíteni. Addig forraljuk alacsony lángon, míg teljesen el nem olvad a por a vízben, majd a száraz masszához adjuk. Utána gyorsan összebotmixereljük és a formába öntjük. Kicsit gyorsan kell dolgozni, mert az agar-agar gyorsan köt.
A tálat a hűtőbe tesszük, és megvárjuk, míg az egész megszilárdul. Utána már szeletelhetjük is, és sajtként használhatjuk fel.
(megjegyzés:
Az agar-agar egy növényi anyagból (vörös alga) készült zselésítő anyag, ami pektinnel is helyettesíthető ez olcsóbb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!