Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mi az a vegán sajt? És miből...

Mi az a vegán sajt? És miből készül?

Figyelt kérdés

Sokszor látom itt a kérdések közt, hogy sokan keresik, de elképzelni sem tudom, hogy micsoda, pedig eléggé igyekszem szélesíteni a látóteremet, ha gasztronómiáról van szó.

Gondolom, nem a tofura gondolnak, vagy igen?


2017. febr. 9. 12:11
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Sajthoz hasonlító ízű és állagú termék (általában hő hatására olvadni és nyúlni is tud, mint a sajt), ami nem tejből, hanem általában kókuszzsírból és keményítőből, esetleg kesudióból készül. Magyarországon a legismertebb márka a Violife, ezt bioboltokban lehet kapni, nagytescoban pedig a Naturemoi márkával találkoztam már. Otthon én krumpliból répából és sörélesztőből is szoktam " sajtot" csinálni.
2017. febr. 9. 12:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
85%
Nem a tofu az, bár annak a hivatalos magyar neve: szójababsajt. A vegán, növényi sajt fogalmam sincs miből készül, nem túl finom, viszont nagyon drága, kivéve ha megveszed a pizza feltét néven kapható növényi sajtot, abban sincs semmi tej állítólag és nagyon olcsón kapható pl. tesco-ban. Otthon kesudióból tudsz csinálni sajtot, legalábbis nekem ilyen receptem van.
2017. febr. 9. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm, nem alternatívát kerestem, nekem tökéletesen megfelel az eredeti sajt (ami tejből) van.

Köszönöm a válaszokat.

2017. febr. 9. 12:37
 4/8 anonim ***** válasza:
55%

Recepteket láttam már, általában olajos mag volt az alap (kesu, mandula), de cukkinis-zselatinos és még sokféle létezik.

Az egyszerűbbeket kipróbáltam, finomak és természetesen semmi közük a sajthoz, nem is hasonlítanak rá. Egy csomó étel van, amit egyszerűen nem lehet emulálni, sok állati termék ilyen. A túró az, amit szerintem könnyű, de azt gyerekkorom óta nem jól bírom s ez befolyásolhat.

Húst, tojást, sajtot biztosan nem lehet jól emulálni növényekkel. Persze sok növényt sem.


A szerepkört azért hozhatja egy fűszeres, finom, fehérjedús nemsajt, amit vágni s akár reszelni is lehet. Csak erősen különbözni fog egy jó, ízes sajttól.

2017. febr. 9. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
#1! Priviben elküldenéd a recepteded? Nagyon izgalmasan hangzik:-)
2017. febr. 9. 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
#4, zselatinos vegán sajt nincs. A zselatin nem vegán.
2017. febr. 9. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Sőt, az olcsó növényi feltét néven emlegetett " sajtok" sem vegánok, amiket talán a hármas említett, mert tejfehérjét tartalmaznak, csak a drága tejzsírt váltják ki növényi olajjal, csakúgy, mint az olcsó habspréknél.
2017. febr. 9. 16:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 p64 ***** válasza:

elég drága dolog, de te is készíthetsz otthon :)

Ez a növényi sajt nem 100 %-ban trappista sajt ízű, de nagyon megközelíti azt, amin én is meglepődtem.


A sajtot különböző ízesítésekkel lehet készíteni: akár bazsalikomos, vagy medvehagymás, fokhagymás … stb. változatban is, csak a fantázia szab határt.


Hozzávalók:


fél teáskanál kurkuma, fél teáskanál piros fűszerpaprika, fél teáskanál őrölt mustármag, 1 teáskanál himalaya só, fél teáskanál vöröshagyma, fél teáskanál fokhagyma granulátum (nekem ez nem volt, így rendes fokhagymát használtam, egy kis gerezd kb. harmadát), kb. 75 gramm kesudió, kb. 75 gramm héjától megfosztott mandula, 1 teáskanál tahini, 1 evőkanál inaktív sörélesztő pehely (pl. Solstar márkájú, én azt használtam), másfél csésze víz, 2-3 teáskanál agar-agar por, kicsit kevesebb, mint fél citrom leve


Elkészítés:


Először is keresünk egy formát neki, amit nagyon enyhén kiolajozunk. Utána aprítóban vagy kávédarálóban porrá őröljük a kesudiót és a mandulát, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a recept száraz és egyéb hozzávalóit (vöröshagyma, fokhagyma granulátum, tahini, sörélesztő pehely, citromlé, kurkuma por, mustármag por, fűszerpaprika, só) és összekeverjük.

A vízben elkeverjük az agar-agar port, és feltesszük gázra melegíteni. Addig forraljuk alacsony lángon, míg teljesen el nem olvad a por a vízben, majd a száraz masszához adjuk. Utána gyorsan összebotmixereljük és a formába öntjük. Kicsit gyorsan kell dolgozni, mert az agar-agar gyorsan köt.

A tálat a hűtőbe tesszük, és megvárjuk, míg az egész megszilárdul. Utána már szeletelhetjük is, és sajtként használhatjuk fel.

(megjegyzés:

Az agar-agar egy növényi anyagból (vörös alga) készült zselésítő anyag, ami pektinnel is helyettesíthető ez olcsóbb...

2017. nov. 28. 01:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!