Van vegetáriánus a családotokban? Milyen egy családi étkezés? A családtagok mit szólnak hozzá?
Remélem nem baj, hogy itt teszem fel a kérdést, mert ugyan van vegetarianizmus kategória is, de az az ételek-italok kategórián belül van és nem azzal kapcsolatos a kérdés, hanem a családdal.
Szóval: a családotokban ha van olyan aki nem eszik húst egyáltalán, hogyan viszonyulnak hozzá a többiek?
Milyen szokott lenni a közös étkezés?
Szokott ez gondot okozni?
Elfogadóak vagytok vagy próbáljátok lebeszélni a vegetarianizmusról?
Én 16 éves korom óta nem eszem húst, tojást és tejtermékeket viszont eszem.
Eleinte furcsállta a környezetem, meg gimiben még sokan oltottak poénból, de mára mindenki megszokta :)
Anyu nagyon rendes, máig főz nekem külön ha hazamegyek, nagy ritkán még apám is van olyan figyelmes, hogy az én adagomat hús/zsír nélkul készíti el (ami nagy szó).
Sőt, sok ismerősöm is főz/főzet nekem külön kaját, ha meghív magához, ez tök jó érzés, nagyon jól esik. Olyan is volt, hogy full húsfüggő család egyszer csak miattam főzött teljesen húsmentes menüt, amit ők is megettek.
A tágabb családi kôrömben mondjuk akadnak olyanok, akik folyton "elfelejtik", hogy vega vagyok. Amikor elém rakják a húst, és finoman visszautasítom, akkor megsértődnek, hogy nem elég jó nekem a főztjük.
Olyan is volt, hogy egyik nagybátyámnak még az elején ez úgy jött le, hogy én jobbnak hiszem magam náluk, és az én szememben ők "sz*remberek", mert megeszik a húst. Köpni-nyelni nem tudtam, hiszen én csak elmondtam, hogy miért nem eszem húst, azt is csak azért, mert kérdezték. Ez volt a reakció.
Szóval vannak érdekes szituk, de eddig a számomra igazán fontos emberek mindig elfogadták, hogy én ilyen vagyok (legalábbis ezen a téren:).
23/l
Igen én :) A férjem nem vegetáriánus(viszont kevés húst eszik, és otthon sosem főz húsosat mert nincs kedve 2x főzni, a munkahelyén szokott néha enni meg olyan 2 hét alatt elfogy 100g felvágott) , a gyerekek úgy nőttek fel, hogy otthon csak vegetáriánus ételeket főztünk ugye mint előtte is, megkóstolhatták a húst a nagyszülőknél vagy rokonoknál, vendégségben de nem igazán jött be nekik.
Úgyhogy otthon csak vegetáriánus ételeket főzünk, nincs gond ebből, ha a férjem mégis mást enne 2-3 havonta elkészít magának egy szelet halat vagy húst nagyritkán.
Amikor én lettem vegetáriánus 13 éves koromban, a szüleim elfogadták, édesanyám onnantól kezdve több zöldségeset főzött az egész családnak. Sosem próbáltak meg lebeszélni szerencsére, inkább belátták, hogy egy kis változás pozitív is lehet.
(Régi kérdés de válaszolok, hogy ilyen is van.)
Szóval nálunk az egyik mamám úgy vega, hogy ő ritkán eszik halat is, meg olyat, amibe belefőtt a hús, de magát a húst nem. Édesanyám, testvérem, nagybátyám és én teljesen vegák vagyunk, nagybátyám barátnője pedig csak ünnepekkor eszik húst. Szóval igen, nálunk ez már családi szokás. :D Összejövetelekkor általában van külön vega étel és húsos is (ha máshova megyünk, akkor is csinálnak nekünk). Apukám, mivel itthon nincs hús, nem is eszik csak ha van rá lehetősége, de nem is bánja.
Nálunk már az elején és elfogadott volt, amikor még csak egy ember volt vega. Nem szokott szóba jönni, nálunk meg van szokva, sose vitatkozunk. (Jó: nagyon-nagyon ritkán, de nem is emlékszem utoljára mikor.)
Én 7 évesen lettem vegetáriánus. Anyám próbált húst csempészni a kajámba, de kiszúrtam, apám örült, hogy több hús marad neki (no comment), a nagyszüleim pedig inkább aggódtak. Azóta eltelt lassan 13 év, úgyhogy kénytelenek voltak beletörődni, nagyszüleim talán még mindig aggódnak egy picit, de a véreredményeim jók, rendesen meg is nőttem, van mit ennem, úgyhogy annyira nem kell félteni.
Szűkebb családban, amikor a szüleim még együtt voltak (12 éves koromig), őszintén szólva nem emlékszem, hogy volt megoldva az étkezés. Anyám nem valami nagy húsevő, úgyhogy kisebb családi étkezéseknél simán előfordult az is, hogy egyféle kaját ettünk, vagy ő összedobott magának valami húsosat. Nagyobb családi kajálásoknál sem szokott gondot okozni, a leveshez külön fő a hús meg a zöldség (egyik unokatesóm meg azt nem eszi :D ), nokedli, tört krumpli, saláták alapból vannak, pár zöldséget kirántani hús mellé meg nem olyan nagy cucc. Bár mondjuk olyan is volt, hogy mi itthon külön csináltunk, és vittünk. Mondjuk egyre ritkábban vannak ilyen helyzetek, mert most koliban lakok, és nem vagyok sűrűn együtt a családdal.
Idén derült ki, hogy glutén- és laktózérzékeny is vagyok, na, azt már ezerszer rosszabbul viselték, és nehezebb is megoldani, ahhoz képest egy vega életmód pofonegyszerű. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!