Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Van itt olyan, aki a háziállat...

Van itt olyan, aki a háziállatát is vegán étrenden tartja? (kutya, macska)

Figyelt kérdés
[link] Mit gondoltok erről?
2015. okt. 6. 10:24
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

9-es: A kutya ragadozó állat, mondjuk önmagában ez talán nem jelenti azt, hogy "csak" húsevő, mint mondjuk anno a T-Rex, de ragadozó...

[link]

2015. okt. 6. 13:20
 12/22 anonim ***** válasza:

Nekem már a száraz macskaeledel sem tetszik, alig van benne hús, gabona annál inkább... Meg is lep, hogy egy ragadozó milyen jól elvan zömmel növényi étrenden. Mi nem szoktunk húst enni, a boltira főleg fújok. Nem is tartok macskát igazából (nekem az egér és a patkány való), csak van itt pár félvad jószág, akinek adok néha valamit. Az a pár gramm hús, ami egy havi ételében van, nem jó erkölcsileg, de valahogy belefér, nem fogom éheztetni szegényt (bár máshoz is megy, de kevesen laknak errefelé). Ha főtt ételt kap, az persze vega, sőt általában vegán (sokkal jobban szereti a zöldséglevest és a kókuszos zabkását, mint a saját ételét, nem normális állat) - viszont nem aggódok érte, mert rengeteg egeret és madarat fog. A rendes húst azért mindennél jobban szereti, ahogy az már egy ragadozóhoz illik. Ez így jó. Ő is megkapja a húst, ráadásul természetes módon és bizonyára jobb minőségben, mint amit venni lehetne mint macskakonzerv, s nekem sem kell nagymértékben támogatni az ipari állatkínzást.

Ha én, mint mindenevő, vegánnak állok, az egy dolog. De a ragadozó macskámat nem kényszeríteném rá (még a mindenevő gyermekemet sem, persze ott valami döntést meg kell hozni, amikor kicsi és még nem tud szólni). Abnormális. Az OK, hogy nem akarok húst venni az állatomnak, de akkor tartok patkányt.

2015. okt. 6. 16:20
 13/22 anonim ***** válasza:
37%
#10 az embernek sem tesz jót, fehérje az állati eredetű kajákon kívül csak néhány hüvelyesben van, azt meg nem hiszem hogy jót tesz ha naponta azt zabálod hús mennyiségben.
2015. okt. 6. 22:26
 14/22 anonim ***** válasza:
Én nem eszem húst, cicám van, neki muszáj.
2015. okt. 6. 23:27
 15/22 anonim ***** válasza:
0%

-rengeteg kutya vesebeteg lesz a túlzott, rossz minőségű fehérjétől.

-a világ legöregebb kutyája vegán volt.

-a kutyatápokban a dög, selejt, fogyatékos, beteg állatok mészárszéki maradéka van. nincs kutyám, de nem lenne szívem neki ilyet adni.

-a kutya húsevő, azt eszi, amit a gazdája, mindig is így tett.

-én a csak kutyatáppal etetőket elég erősen leszidnám állatkínzásért.

2015. okt. 7. 17:57
 16/22 anonim ***** válasza:
a kutya mindenevő* bocsánat. a macska húsevő:)
2015. okt. 7. 17:58
 17/22 anonim ***** válasza:

Vannak mindenevő macskák is, anyám macskája pl. szereti a kukoricát és a péksütit, az itteni kinti macskát néha látom füvet legelni, meg a 90-es években az otthoni macska egyszer megette a csokis jégkrémemet.

Meg volt a Mikike is, a bolti macskánk, egyszer egy vevő bejött letette a szatyrát, és nem figyeltünk oda, kibányászta belőle a Fornettis pogácsát.

2015. okt. 7. 20:37
 18/22 anonim ***** válasza:

#13: Ez nem igaz, a gabonákban, az olajos magvakban, a zöldségekben és a gyümölcsökben is van fehérje, ez utóbbiakban általában kevés, az igaz. Valószínűleg minden növényben van fehérje, max. kevés.

Ha most eltekintünk az aminosavaktól (amitől élesben persze nem célszerű), akkor könnyen kiszámolható, hogy hüvelyesek nélkül is bőven be lehet vinni a szükséges fehérjemennyiséget csak növényi forrásból. Nem tartom egészségtelennek, ha az ember sok növényi fehérjét eszik (már ha nem túl sokat, persze, a fehérjére van felső limit), nem is hallottam még, hogy valaki szerint ez gond lenne, pedig már sok mindenről hallottam.

Sok meggyőzően egészséges aktív vegán van, izmot építenek meg maratont futnak, úgy tűnik, tudják, mit csinálnak. Vannak extrémebb étrendek (vegán ketogén, erről már nem tudom, lehet-e egészségesen csinálni, de van, aki így él).

2015. okt. 7. 23:00
 19/22 anonim ***** válasza:

Nagyon sokat kutattam a témban. Én vegán vagyok, a kutyám és a macskám viszont húst kap (és a cica előtt mindig van húsos táp is).

Amire én jutottam, tapasztalatok és több, gyakran külföldi állatorvosi vélemény alapján, az az, hogy a kutyákat lehet vegán tápon és ételen tartani, de nem kellemes nekik, mert a növényi fehérjeforrások tipikusan olyan ételek, amik nehezen emészthetőek, és a kutya olyan mindenevő, aki közelebb áll a húsevéshez, mint a növényevéshez, a tápcsatornja rövidebb, és a gyomra érzékenyebb a növények emésztése közben keletkező gázokra pl. A vegánul etetett kutyáknak több esélyük van pl a bélcsavarodásra, és mivel ezeket a fehérjéket nehezebben használják fel, ezért töbet kell enniük, mintha húst ennének. Jól össze kell válogatni az étel elemeit, hogy megfelelő mennyiségben jusson a szükséges aminosavakhoz (fehérjealkotók) és elég zsírhoz és zsírban oldódó vitaminhoz is.

A macskákat vegánul etetni szinte kínzás a nézőpontom szerint. Ők ragadozók, ami azt jelenti, hogy a fentebb leírtak fokozottan érvényesek rájuk, előfordulhat, hogy képesek feldolgozni a növényi tápanyagokat, de az is, hogy nem, ez erősen egyedfüggő. Mindenképp folyamatos orvosi kontrollra van szükségük, legalább félévenkénti vértesztekkel, ami minimum igencsak stresszes számukra. Amennyiben már macskád van, és vegánként úgy érzed, hogy nem tudnád nem vegánként etetni, akkor nagyon nehéz dolgod lesz. Ha a cica legalább vadászni tudna, az megfelelő lehet, egyébb esetben lehet, hogy inkább elajándékoznám (vagy vegán táppal etetném, és némi marhahússal - abból egész élete alatt nem meszik meg egy egész marhányit - ez a legkisebbet ártó döntés szerintem).

Ha most akarsz állatot választani, akkor inkább ments meg egy növényevőt! (Levágásra született nyuszit, vagy prémcsincsillát pl.)

Majd írd le hogy mire jutottál!

2015. okt. 23. 16:12
 20/22 anonim ***** válasza:
Nem, nem tartom a kutyáimat úgy, teljes őrültségnek hallom, pedig én nem eszem húst.
2015. okt. 23. 22:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!