Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A fehérjét mivel lehet helyett...

A fehérjét mivel lehet helyettesíteni?

Figyelt kérdés
5.napja nem eszem húst, viszont a szervezetemnek szüksége lenne fehérjére. Csak az állati testrészektől "fosztom meg" a szervezetem, nem akarom hogy az állatnak fájjon az, ahogy elém kerül...
2015. jún. 13. 14:46
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
A növényekben is vannak aminosavak (a fehérjék építőkövei). Tehát nem kell félned attól, hogy nem viszel be elég fehérjét. Fehérjehiány csak azokban az országokban vagy embereknél fordul elő, akik szegénység vagy akár extrém fogyókúra miatt alultápláltak. A lényeg, hogy változatosan táplálkozz és nézz utána vegetáriánus/vegán recepteknek is, hogy ne legyen unalmas/egyhangú az étkezésed.
2015. jún. 25. 09:38
 12/18 anonim ***** válasza:
0%
#11: Azért oda kell figyelni, nem annyira nehéz fehérjehiányt összehozni, attól függ, miket eszik az ember. A zöldségek fehérjetartalma sokszor elég alacsony, a gabonák aminosavprofilja nem jó, s gondolom, vega is van, aki annyira nem szereti a zöldségeket, hogy kilószámra egye őket mindennap. Márpedig ha mondjuk főleg lekváros tésztát eszik, az nem lesz jó. Vegánként különösen fontos a változatos táplálkozás, azt hiszem, de főleg a hasznosabb ételekre koncentrálás. De az egyéni ízlés lehet olyan, hogy gondot okozzon fehérje terén.
2015. jún. 25. 11:37
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

#12 írd be a google-ba hogy fehérjehiány.

gyakorlatilag nincs ilyen.

2015. jún. 25. 12:57
 14/18 anonim ***** válasza:
Beírtam, sok találat van, de korábban is olvastam már eseteket...
2015. jún. 25. 13:26
 15/18 anonim ***** válasza:
S olyan étrendeket is láttam már, amiben volt vagy 20g fehérje naponta, emberek képesek erre, még vegánnak se kell lenni hozzá (lehet, hogy ez a szint ritka, de előfordul). Ne mondd, hogy ez elég akár csak a nitrogénegyensúly fenntartásához... S a testnek kell azért némi fehérje egyébre is.
2015. jún. 25. 13:28
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

"S olyan étrendeket is láttam már, amiben volt vagy 20g fehérje naponta..."

Az idióta diétáknak a veganizmushoz, vegetarianizmushoz semmi köze.

2015. jún. 25. 14:27
 17/18 anonim ***** válasza:
Fehérjehiány Európában nem jellemző. Általában csak drasztikus fogyókúra következtében lép fel. Más országokban éhezés, egyoldalú táplálkozás miatt alakul ki. Viszont a napi ajánlott minimum mennyiség nem olyan sok. Ma már rájöttek a kutatók, hogy az orvosok régen túl sokat ajánlottak, ellenben naponta átlagosan 0,8g fehérje testsúlykilogrammonként ffiaknak és nőknek is már elegendő. Tehát elméletileg egy 55 kilós személynek elég napi kb. 45 gramm, hogy ne alakuljon ki "fehérjehiány". Persze ez attól függőn is változhat, hogy mennyi fizikai aktivitást végez az ember. Ez a mennyiség változatos táplálkozással, már különösebb odafigyelés nélkül is bevihető.
2015. jún. 25. 14:29
 18/18 anonim ***** válasza:
25%

A hús, tej, sajt, tojás, növények közül a szója az egyetlen, ami teljes értékű fehérjét tartalmaz, azaz minden aminosav megtalálható benne.

Szóval nem mindegy, hogy 50 gramm húsfehérjét eszel meg, vagy 50 gramm gabonafehérjét.

VISZONT: A növények különböző fajtái, mondjuk a gabonák, vagy hüvelyesek más-más aminosavláncokat tartalmaznak. Éppen ezért, akik abszolút nem esznek állati eredetű fehérjéket, ezeket a fehérjéket komplettálni, azaz "keverni" kell, így már teljesértékű fehérjét kap az ember ( hacsak nem akar enni szójakészítményt, bár én ezt nem ajánlanám ).

12-esnek igaza van, abban, hogy csak növényi étrenden, minőségi fehérjehiány felléphet, tehát az egyoldalú táplálkozás tüneteit fogja produkálni az illető ( konklúzió: hülye ne legyen vegán/vegetáriánus ).

De ha a fentebb említett változatos fehérjetartalmú étrendet követi az illető, nem lesz gondja!

Amúgy: Én nem vagyok vegetáriánus, se vegán, csak sokat olvasok.

Peace!

2015. jún. 25. 23:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!