Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A szárított búzacsíra (Natura)...

A szárított búzacsíra (Natura) felhasználható-e nyers vegán ételek elkészítéséhez?

Figyelt kérdés
Nem tudom hány fokon, milyen módszerrel szárítják, ezért kérdezem, hogy szerintetek még "élőnek" minősül vagy már nem?

2015. jan. 16. 08:14
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

20:13-es válaszoló elég groteszk módon írta le a dolgokat, de valóban így van. :D

Ha könyvet keresel, én Douglas Graham: 80/10/10-ét tudom ajánlani. Kimondottan a nyers étkezésről szól (annak az alacsony zsírtartalmú változatáról) és külön van benne egy rész a B12 vitaminnak szentelve. :) Ezen kívül pedig az összes (nyers) vegán étkezéssel kapcsolatos kérdésedre (tápanyagok bevitele, felszívódása, felhasználása is) választ adhat, úgyhogy szerintem megéri elolvasni. Én szerencsére könyvtárból tudtam szerezni, így fizetni sem kellett érte. [link] Ezen az oldalon részleteket találsz a magyar fordításból, a Gyakran ismételt kérdések 1. lap alján ott a B12 vitaminnal kapcsolatos rész.

Ezt a vitamint amúgy sem az állatok, sem a növények nem termelik, egyedül a baktériumok anyagcseréje során képződik. Szóval egyáltalán nincs húshoz kötve. A kosz, a föld és az azzal érintkező növények képesek fedezni a szükségletünket (ami még így is nagyon alacsony, és a B12-t raktározni is tudjuk).

Szóval aggodalomra semmi ok! Szerintem nem igaz, hogy eddig mindent teljesen rosszul csináltál a vegánsággal kapcsolatban, mert nem nézted a tápanyagokat. Őszintén: szerinted az a normális, ha megpróbálod minden nap mikrogrammokra kiszámolni, hogy megvolt-e a szükséges A-, B-komplex, C-, D-, E-vitamin, cink, mangán, nátrium, magnézium, kálium, kálcium mennyiség? :D Szerintem vannak ennél fontosabb dolgok.

Én őszintén nem értem, hogy miért van az, hogyha valaki egészségesebben akar táplálkozni (vegetatariánus vagy vegán lesz) egyből nekitámadnak olyanokkal, hogy "nincs elég fehérje", "nincs elég kalcium", "nincs elég vas", "nincs elég B12". A napi szinten csipszen, hamburgeren és rántott húsos sült krumplin élőknél viszont még csak fel sem merülnek ezek a kérdések. Pedig szerintem sokkal érdekesebb az a kérdés, hogy: "Vajon ŐK honnan szerzik meg a szükséges tápanyagokat?" Ez számomra teljes rejtély. :D

Engem nem zavar, ha te is kérdezel. :) Szívesen válaszolok amire tudok, sőt örülök ha van kivel beszélgetni és tapasztalatokat megosztani. Remélem segítettem!

2015. jan. 21. 08:07
 12/13 anonim ***** válasza:

Ha minden áron ki akarod számolni a napi ajánlott b12 adagot akkor vehetsz is pl [link] de ennél olcsóbban is cianokobalamin bombát .

Ez normál egészséges emberekre viszonyítva 30 évre fedezi a b12 tartalékodat.

Amúgy a hiány faktor (utána olvasgatva) nem is a bevitel oldalán jellemző hanem az alkoholizáló ,gyomor sérült vagy gyomor beteg ,idős öreg embereknél a felszívódásban jelentkezik . Mivel idővel egyre nehezebben tudjuk felszívni a b12 őt a gyomorra visszavezetve.

Tehát aki hibás életvitel miatt hibásan éli le az életét ,cukor,alkohol,műkaja "szemét" tiszta folyadék hiánya,kiszáradás, gyomorsavhiány, az ehet élete végéig húst nála is b12 hiány lép fel mert addigra a hasznosítási rátájuk 5% lesz. Most se tudjuk csak 75% ban hasznosítani a cianokobalamint pedig mi még fiatolok és egészégesek vagyunk.

Nem godnolnám hogy egy vegán aki kerüli a mű kajákat ,nagyobb kockázatot vállalna mint egy mindenevő ahogy a kérdező is írta ott a pont egyébként.

De minden esetre ha a tüneteket észleljük vagy ha nem is egy évben egyszer érdemes venni egy doboz tablettát ,túladagolni nem lehet és a máj sokat el tud raktározni ami évek alatt ürül csak ki (normál életmódnál)

Láttam ebben 2000mcg os napi dózist is ,gondolom betegeknek vagy sportolóknak vagy gyúróknak. A napi ajánlás 2-3mcg (milliomod gramm)

2015. jan. 21. 21:13
 13/13 anonim ***** válasza:

Kis pontosítás [link]

"A B12-vitamin vízben oldódó, színtelen és szagtalan vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. A cyanocobalamin elnevezése onnan származik, hogy cianidot és kobaltiont is tartalmaz.

A Life Light B12-vitamin Intense a B12 vitamin biológiailag aktív formája, amely metilkobalamint tartalmazza. Nagy előnye, hogy kiválóan felszívódik a szervezetben."

2015. jan. 21. 21:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!