A szárított búzacsíra (Natura) felhasználható-e nyers vegán ételek elkészítéséhez?
Üdv!
Ha élő növényről származik, márpedig halott növény nemigen terem, akkor élő! Hiába szárítod, el is égetheted, attól még élő lesz minden atomja! Ha nem lenne élő atomok benne, akkor nem is lenne tápláló a számodra. A vega táplálkozás szerintem nem jó megoldás. A hús fogyasztása nagyon fontos, nem csak a B12 vitamin miatt! Ha növényt eszel, annak is fáj, ugyanúgy mintha élve ennél meg egy csirkét! Nem hallod a hangját, hogy nyivákol, de szenved ugyanúgy! Egyél kolbászt!
1. A válaszod nem helytálló, mivel hiába származik valami élő növénytől, ha utána azt hőkezeljük. Ugyanis akkor a benne levő enzimek és makromolekulák károsodnak, így a szervezetünkre kifejtett hatása is más lesz.
2. A hús fogyasztás bizonyítottan növeli a rák és a szívérrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett pedig semmi sincs a húsban, aminek ne lenne jobban hasznosítható növényi forrása.
3. Álszent dolog a növények fájdalmára hivatkoznia annak, aki évente több tucat állat haláláért felelős. (Vajon te törődtél valaha is ezzel?) A gyümölcsök pedig kifejezetten arra lettek teremtve, hogy az állatok azt megegyék, és így elterjesszék a magvaikat.
Ha nem értesz valamihez, ne írj választ! Ok?
" A gyümölcsök pedig kifejezetten arra lettek teremtve, hogy az állatok azt megegyék, és így elterjesszék a magvaikat. "
EZT alá lehet írni, de akkor CSAK gyümölcsöt egyél. Ugyanis a növény egyéb része nem arra lett teremtve, hogy megegyék, a magok végképp nem.
Jó kérdés de 70 fok ami számít ,de hogy mi a technológiájuk azt nem tudom.
Majom 1 es Mulitlevel marketing:
Az atomok nem élők, akkor te egyél szart azt is atomok alkotják.
Azon meg ne kezdjél már el okoskodni hogy a növénynek is fáj . A növénynek nincs idegrendszere ,nincs szeme,füle, keze lába ilyen értelemben nem is lehet túlvilágra küldeni , hogyan ölsz vagy kínzol meg egy olyan élőlényt ami élete során sem folytatott társadalmi tevékenységeket nem látott és hallott semmit a világból...
Na az állatok nem ilyenek hanem pont olyan mint az ember.
16:25-ösnek üzennék.
Édesem: 95%-ban nyers gyümölcsökön élek. A maradék 5% összesen a zöldség, zöld levelek, csírafélék és ritkán a magvak.
Mondom, ha nem értesz valamihez, inkább ne válaszolj.
Nem vagyok az édesed, szóval lehetöleg korrekt megszólítást alkalmazz, ha valamit feltétlen akarsz.
A másik meg, hogy jó lenne, ha nem kötnél bele mindenkibe, aki válaszolni próbál a kérdésedre.
Kérdező nehogy már magyarázkodj egy ilyen baromságra.
A magok is nyersek és vétek lenne kihagyni csak mert valaki azt mondta.
A szezám pl teli van kálciummal de a len is ,a búzamagról meg a tudományos álláspont hogy végszükségben életben lehet maradni rajta ( "csak kenéyren és vizen éltünk"!)
Csak egy pár fontosabb és elérhető mag [link]
Az én fogyasztásomban mindig benne van egy olyan hogy botgéppel összeturmixolok lenmag,szezámmag,fokhagyma,desztvíz,napraforgó olaj,só,őrölt paprika. Ez eláll két hétig a hűtőben ,kenyérre lehet kenni (nyers kenyérre is).
Van hogy petrezselymet is beledarálok vagy tormát ,mustárt.
Nyáron egy ilyen szendvics paradicsommal paprikával szerintem egy nyers vegánnak is helyt áll.
És akkor még nem vettük át gyökereket répákat zellert olivát oregánot sóskát . Ezeknek a töredékét is elég elfogyasztani nyersen ,nekem nem is menne én megpárolom inkább hogy egyek már valamit :)
22:37
Rendben, sajnálom. És elhiszem, hogy segíteni szerettél volna a válaszoddal. Amúgy akkor az első kommented szerint te tényleg CSAK gyümölcsöt eszel, ahogy írtad? Ha így van, akkor bocsáss meg, hogy félreértettelek. Első olvasásra azt hittem, hogy te is csak beszólásból írsz valamit, ami éppen eszedbe jutott.
22:55
Ó, én nyugodt vagyok. Ha bárkinek baja van velem, azt igyekszem megoldani, ha lehetséges. :)
Nem hagyom ki a magokat, sem a zöldeket. A magokból a magas zsírtartalom miatt keveset eszek, a zöldségek pedig nagyon alacsony kalóriatartalmúak, ezért jön ki egy visznylag magas gyümölcsszázalék. De nyugi, megvan minden, amire csak szükségem lehet.
Érdekesség: Írtad, hogy csak kenyéren is életben lehet maradni. Nézz utána, én úgy tudom, hogy csak almán is! :D Sőt abban megvan minden szükséges enzim, tápanyag, vitamin és ásványi anyag, pont a megfelelő arányban. :)
Olajos magvakat eszem (ez szükséges is a zsírban oldódó vitaminok megfelelő felvételéhez), de naponta max. 30 grammot. Ennyi elég is, és nem is túl megterhelő az szervezetemnek. Ugyanis még a legegészségesebb telítetlen esszenciális zsíroknak is lehet káros hatása, ha azokat túl nagy mennyiségben fogyasztjuk. Sajnos sok nyersevő ezt teszi, így anélkül hogy tudna róla, akár 40-60%-ban zsírból fedezi a bevitt energiamennyiségét. És rendben, hogy ez "egészséges" zsír, de akkor is nagyon sok, és erősen közelíti azt a mennyiséget, amit egy átlagos vegyestáplálkozású amerikai elfogyaszt.
Nem én találtam ki, le van írva Douglas Graham: 80/10/10 könyvében részletesen is. Ezt érdemes elolvasni, ha nem alkalmazod, akkor is sok benne a hasznos információ. Aki eszik főttet is, annak persze ott vannak a gabonák és hüvelyesek is, így ott alacsonyabb a zsírok aránya. Odafigyelni azért nem árt.
Gyökereket, zellert répát szeretek nyersen ropogtatni. :) Salátát, spenótot, káposztát, leveleseket pedig vagy salátában, vagy zöld turmixban eszem. Isteni! :D
Én egy kicsit off-olok, max nem válaszolsz rá.
Én a kedves kérdezőtől és/vagy a 22:55-ös válaszolótól kérdezném azt, hogy ti növényi táplálékból hogyan fedezitek a B12 vitamint?
Ill. van-e valamilyen magyar nyelvű olvasmány amit elolvasásra ajánlanátok, ugyanis én féléve vagyok vegán (nem nyers) és teljesen rosszul csináltam mindent, semmilyen tápanyag bevitelére nem figyeltem csak ettem a zöldségeket. Egyelőre még semmi probléma nem mutatkozott rajtam, de szeretném ezt meg is előzni. :)
Elnézést, hogy én kérdezek, csak úgy látom ti sokkal tájékozottabbak vagytok nálam.
Ezt a kérdést a teszkós szemét evőknek is feltehetted volna kb ennyire vega specifikus.
A B12 a beleidben lévő baktériumok szara de állítólag ezt ma már nem tudjuk felhasználni tehát külső bevitel kell.
Úgy tudsz ilyet bevinni hogy néha vegyszermentes ,nem steril termőföldből származó növényeket eszel ,csírákat,nyers savanyú káposztát ,de a lényeg hogy a bio földet ,szóval nem mosod meg sterilre azt a répát ami a bio házi földből származik.
A steril termesztés és a mű kaják veszik ki a B12 t vagy a nagy hőhatás húsoknál is.
Ezért nem vega specifikus kérdés ,hidd el egy csipszzabáló műkajás hamarabb lesz B12 hiányos mint te aki nyerset eszik ,feltételezem bio vagy házi növényeket is és nem a fagyasztott cuccokon élsz.
De szerintem a hús propaganda élelmiszeripar fújta fel ezt is mert vízben oldódó vitamin és ha egyszer már termeli a beled akkor azt is fel tudod használni ahogy az állatoknál van .Azt viszont aláírom hogy ha csak steril kajákat eszel ,kihipózod a beledből a B12 t .De hogy egy nyers vegán biztosan ezerszer lassabban hipózza ki a beleiből mint aki szó szerint mű kajákat eszik meg kólát iszik arra a nyakamat teszem. Te még a steril talajban termett növényekkel is közelebb állsz a természetes emésztés körfolyamatához mint aki eleve műtésztákat meg vegyi ízfokozókat nyel magába.
A vérszegénység ami a tünete lehet úgyis kiderül ,akkor egy kanál föld és ennyi :) De persze lehet más oka is a vérszegénységnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!