Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Mitől gyümölcs a gyümölcs és...

Mitől gyümölcs a gyümölcs és mitől zöldség a zöldség?

Figyelt kérdés
Tehát mi határozza meg?
2010. jan. 10. 08:36
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
84%
én úgy tudom hogy a folyadéktartalmának van hozzá köze. ezért is mondják sokan hogy a paradicsom gyümölcsnek számít, mert az olyan leves. De asszem az is, hogy a gyümölcsökben van gyümölcscukor, tehát édesek
2010. jan. 10. 08:40
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Emmi, biológiailag nincs különbség, ez csak közös megállapodás alapján van ide, vagy oda sorolva...
2010. jan. 10. 08:49
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
+S *
2010. jan. 10. 08:49
 4/15 anonim ***** válasza:
39%
A gyümölcs valaminek a termése, a zöldség meg a növény egyéb része.
2010. jan. 10. 08:56
 5/15 anonim ***** válasza:
86%
08.56! A zöldség is lehet termés, pl hüvelyesek.
2010. jan. 10. 09:11
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Meg ugye a gyümölcs édes, a zöldség meg nem.
2010. jan. 10. 12:16
 7/15 igabcsy ***** válasza:
100%

ezt találtam:

zöldség:

A zöldség kifejezés konyhaművészeti műszó. Definíciója nem tudományos igényű, nagyrészt önkényes és szubjektív.

A lágyszárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A gombákat is zöldségeknek szokás tekinteni, holott azok teljesen más biológiai kategóriába tartoznak (valamikor a növények alá sorolták őket).

gyümölcs:

A gyümölcs szó gazdasági, felhasználói fogalom. Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik.

A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is.

A lágyszárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni. (A gyakorlatias választóvonal leginkább az, hogy az adott kultúrkörben jellemzően inkább nyersen, vagy főzve-sütve fogyasztják-e.)

2010. jan. 10. 17:17
 8/15 anonim ***** válasza:
75%

Önkényes meghatározás!Tudományosan nem létezik csak termés.Köznapi értelemben talán ha megeszed a gyümölcsöt és maga a növény életben marad az gyümölcs(ilyen a tök is) ha magát a növényt eszed pl.krumpli répa az zöldség!

Tudományosan a növény része ami a magot hordozza!DE kivételek itt is vannak.Pl az eper módosult virágzat,a magok kivül vannak rajta.

2010. jan. 13. 19:00
 9/15 anonim ***** válasza:
85%
ha nincs tudományos alapja, akkor miért mondják, hogy tévhit, hogy a paradicsom zöldség, hiszen gyümölcs?
2010. jan. 15. 13:19
 10/15 anonim ***** válasza:
100%
Én a paradicsomot zöldségnek veszem, akárki akármit is mond... zöldség salátába amikor paradicsomot raksz akkor végül is nem gyümölcsöt rakunk bele...szerintem hülyeség hogy gyümölcs...
2010. jan. 15. 15:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!