A vegetáriánusok lenézik a húsevőket? Feljebbvalónak tartják magukat?
Az ÉRTELMES vegetáriánusok nem nézik le azokat, akik nem azok, illetve magukat sem tartják magasabbrendönek.
Ök el tudják fogadni, hogy vannak, akiknek mások az elképzeléseik, azokat tiszteletben tartják - viszont ugyanezt elvárják , és jogosan azoktól is, akik esznek húst is.
Persze vannak, akik azt hiszik, azzal, hogy húsmenresen étkeznek, többek a másikaknál, de velük nem érdemes igazán erröl beszélgetni, mert fanatikusok.
Igazánból ez a második csoport az, aki lejáratja a vegetiránus életmódot.
Nem nézem le, de úgy vélem, egészségesebb étrend a vegetáriánus. De az étkezés számomra nem függ össze a felsőbb-vagy alsóbbrendűség érzetével.
Mindenkinek megvan a maga véleménye, ideje lenne tiszteletben tartani! Engem nem bánt/sért az, ha egy mindenevő úgy véli, hogy ő étkezik egészségesebben vagy körültekintőbben. Szíve joga. Én meg másképp gondolom, ennyi.
Aki valamilyen erkölcsi, vagy tudományos, környezetvédelmi megfontolásból vegetáriánus, vagy úgy gondolja, hogy ez az ízlés jobb, és ezt meg is tudja indokolni, az szerintem joggal tarthatja magát feljebbvalónak - legfeljebb téved. Ha az embernek elég jó az önkritikája, és nem hiszi el, amit lát, hall, hanem mindent letesztel, az joggal gondolhatja úgy, hogy az Ő véleménye kiforrottabb. Ebben a megközelítésben nem látok semmi kivetnivalót - mint mondtam, legfeljebb tévednek.
Vegyünk egy példát: a keresztények okosabbnak gondolják magukat az ateistáknál, és vice versa. Valamelyikük téved, vagy mindketten. A legvalószínűbb, hogy mindkét félnek vannak helyes megállapításai, és mindkét fél téved lényeges dolgokban is. Ez így működik. Ettől még joggal gondolhatják azt, hogy az Ő véleményük kiforrott, ha valóban energiát szántak arra, hogy utána járjanak, és megalapozzák azt. Épp ezért mondom én azt, hogy egy vegetáriánus, aki legalább hobbi szinten foglalkozik a táplálkozással, joggal gondolhatja magát okosabbnak, körültekintőbbnek, mint az, aki hüledezik, hogy "de hát a nagyi azt mondta, hús nélkül meghalunk".
Én nem látok semmi kivetnivalót abban, hogy valaki, aki energiát szán a véleménye megállapítására, az okosabbnak gondolja magát, mint az, aki úgy gondolja, hogy Ő körülötte forog a világ, és tévedhetetlen. Szerintem ez így működik. Mindenkinek más vált be, vagy mindenki másra hitte azt, hogy bevált.
Utolsó, nagyon jó amit írsz, én is hasonlóképpen látom ezt a dolgot :) Én sem negatívumként gondoltam azt, hogy valaki "feljebbvalónak" tartja magát, még ha a szó csúnyán is hangzik, de szerintem is úgy van, ahogy te leírtad.
Egyébként mindenki válaszát köszönöm, és várok még véleményeket, látásmódokat, ki mit gondol a témáról :)
Én abszolút nem tartom magam feljebbvalónak a húsevőknél, nem szólok bele, ki mit eszik. Sőt, még csak nem is szoktam reklámozni, hogy nem eszem húst.
Fordítva viszont annál gyakrabban megtörtént ez... régebben folyamatosan kaptam a beszólásokat emiatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!