Kinek mi a tapasztalata? Melyik a legfinomabb gabonatej?
A felsoroltak egy része nem gabona, hanem olajos mag :)
A pici tapasztalatomat megosztom, előrebocsátva, hogy ezek az általam készítettek s az én véleményem csupán.
Nos. A rizstej a legolcsóbb és legegyszerűbb (áztatom a rizst, turmixolom kicsit, leszűröm), alapvetően nem valami finom, de kakaónak elkészítve élvezhető :)
A mandulatej igen finom, kávéba, kakaóba igen kellemes. Én csak így szoktam inni. Kényelmes, mert nem kell leszűrni, én őrölt mandulát és vizet turmixolok, hogy habos legyen.
A nálam leggyakoribb és legsikeresebb a kókusztej. Sokkal macerásabb, mint a mandulatej, de tizedannyiba kerül, de igazából kevesebbe, mert melléktermékként megmarad a sok kókuszreszelék, amiből még remekül lehet sütit vagy kókuszkrémet csinálni... Forró vízben áztatom, turmixolom, leszűröm (ez macerás)... Finom, édes. Ha nem teszek bele sok kávét, akkor édesítés nélkül is elmegy nekem, rendes arányban sajna a kávé keserűsége győz.
A kókusztej sok célra használható, pl. van egy tandori masalás zöldségételünk, azt se rontja el ;) A párom gyümölcsrizsbe is teszi.
A kesu finom dolog, de natúron nem valami ízes. Viszont krémes cucc, hm, ízesítve biztos jó a kesutej (vanília, fahéj, ezekkel próbálkoznék). Nekem ahhoz feleslegesen drága (a kókusztejet úgyse veri semmi, finom és olcsó és szeretem :D), én csokikrémbe teszem a kesut :) Meg kesutejfölbe, ezen a két fronton nem ismerek alternatívát, a kesu az igazi.
Kölestejet egyszer csináltam, már nem emlékszem, pontosan milyen volt, de egész iható kávét adott, ha nem is valami fenomenálisat.
Diótejet még nem ittam, de tuti remek, a dió egy igen finom olajos mag :) Csak ugye az elég egyéni ízű, azt nem tenném kávéba. A mogyoró is egyéni, de az már sokkal inkább menne hozzá...
Máktejet csináltam már párszor, már nem emlékszem, hogy kakaó vagy kávé volt az, amibe beleraktam és hihetetlenül jó volt a kettő együtt, pedig nem is gondoltam volna.
Úgyhogy szerintem az olajos magokat próbáld ki, illetve a rizsnek is adhatsz esélyt, mert abból egyszerű és nagyon olcsó tejet kapsz, ha nem is olyat, mint a bolti, ami magában, vaníliásan is finom. Bár lehet, hogy Te ügyesebb vagy ebben, mint én.
Azt kell mondjam, áztatós zabtejet nem csináltam, mintha főzőssel próbálkoztam volna, de nem jött be és feladtam. Nem szeretem a zabot, csak levesbe teszem, mert remekül sűríti, krémesíti, amikor szétfő benne :)
#4: Szívesen :) Picit ki is tudom egészíteni. Nemrég olvastam a mákos kókusztejről... Én 1:2 arányban kevertem a mákot és a kókuszt s nagyon tetszik az eredmény, a mai ízlésemmel, hangulatommal szimpatikusabbnak tűnik, mint mind a mák-, mind a kókusztej. Jó kis kombó ;) Kis kávéval iszom, mint a tejeket mindig...
#3: Bolti mandulatejet még nem ittam, de a házi kellemes. A turmixban szépen felhabosodik, a mandula pedig enyhe, de jóízű mag. Épp az enyhe íze miatt alkalmas sokféle étel, ital készítésére, azt hiszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!