Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A sárga spárgát is meg kell...

A sárga spárgát is meg kell hámozni? Ti hogyan készítitek el?

Figyelt kérdés
2013. máj. 15. 21:14
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Van a zöld spárga és fehér spárga.


A zöld spárga vékonyabb, annak elég csak az aljáról levágni egy kis darabot.


A fehér spárga vastagabb, meg kell hámozni mert az fás és ennek is le kell vágni az aljából.

2013. máj. 15. 21:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Még teszek ide be egy két dolgot! :)



Fehér spárga:

A spárga a spárganövény hajtása, melyet spárgasípnak nevezünk. A színe lehet fehér és zöld, attól függően, hogy mikor szüretelik. A fehér spárgát akkor szedik, amikor még ki sem bújt a földből, a zöld spárgát pedig akkor, mikor az egész hajtás a föld felett van és a napfény hatására bezöldült. A fehér spárga íze lágyabb, a zölddé intenzívebb. Létezik lila spárga is (másik nevén francia spárga), ez viszonylag ritka, az íze a fehér és a zöld spárga íze között van valahol. Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret.

A spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez a legpuhább és legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek. Annál kesernyésebb a hajtás, minél közelebb helyezkedett el a növény gyöktörzséhez. Alapvetően a spárgatermesztő helyes eljárásától függ, hogy a spárga kesernyés-e vagy sem, kevésbé múlik a frissességen.

Ha sikerült friss spárgát venni a piacon, akkor is érdemes meggyőződni, hogy szára külső része nem kesernyés-e. Ezen a hámozás segíthet. A világos színű sípokat a fejtől haladva lefelé vékonyan meg kell hámozni, a zöld spárgánál ez nem mindig szükséges, esetleg a tövénél.

Az enyhe mellékíz a spárgát cukros, csak nagyon enyhén citromos, sós vízben, kevés vajjal főzve lényegében érezhetetlenné válik. Az erős kesernyésség semmilyen trükkel nem tüntethető el, ezért ilyenkor inkább csak a hajtások hegyét használjuk fel, semmint, hogy az egész étel ehetetlenné váljon. A világos spárga 15-20, a zöld színű kevesebb, 10-15 perc alatt fő meg puhára, helyesebben enyhén acélosra. A zöld spárga a kevésbé előkelő étel, ugyanakkor ízletesebb.

Az alumíniumedényben ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépve szürkésen elszínezik a hajtásokat. Elegendő kevés vízben megfőzni. Némi citromlé az elszíneződéstől óvja a spárgát.

Nyersen is egészséges és fogyasztható, de aszparaginsav tartalmának köszönhető jellegzetes íze csak a főzés nyomán alakul ki.



Zöld spárga:

A liliomfélék családjába tartozó évelő növény, megvastagodott hajtását, az ún. spárgasípot fogyasztjuk. Energiatartalma alacsony, sok vizet, káliumot és C-vitamint tartalmaz. A zöldspárga élénk zöld színű, íze intenzívebb, mint a fehéré. Sokoldalúan felhasználható: alkalmas előtelnek, levesnek, köretnek, rizottóba vagy húsételekhez.

2013. máj. 15. 21:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
NA erre ráb@sztam... Direkt azért vettem fehéret mert abban voltam hogy pont azt nem kell hámozni mert emléxem valami undorító a spárgát meghámozni, nekem darabokra hullott. Aszem inkább odaadom valakinek! Köszi a választ! :)
2013. máj. 16. 06:18

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!