Azt hallottam, hogy zöldségeket, gyümölcsöket nem jó együtt enni, vagy turmixokban inni. Van ennek alapja?
Ha 72 óra kell a hús megemésztéséhaz, javaslok egy orvosi vizsgálatot.
Itt a legnagyobb probléma, hogy mindenki a TV meg a számítógép előtt tesped, lelassult anyagcserével.
A nem teljesen közönséges (pörkölt, sülthús, rántotthús) recepteken kivül majdnem mindenben van gyümölcs vagy/és zöldség is, föként a nemmagyar konyhákban. Érdekes módn senkinek sem szokott emiatt baja lenni, mert akkor ezeket az ételeket már nem enné senki, ugyanis elképzelhetetlen, hogy adott területen az emberek 90%-a hasmenéssel/hasgörcsökkel éljen egész életében.
De minden hires konyha tartalmaz olyan menüsort, ahol leves (hús+zöldségek), húsétel, körités (zöldségek, saláták), és desszertet (gyümölcsök)tartalmaz, és ez a megszokott, normális étrend.
SZóval az egész csak "mütudományos" pánikkeltés, egészséges embernek semmi baja sem lesz, ha többféle élelmiszert eszik egy étkezésen belül.
Az meg, hogy napokig tart egy-egy élelmiszer megemésztése, egszerüen hülyeség, mint ahogy az is, hogy az utoljára fogyasztott élelmiszer emésztéséhez szükséges anyagok keletkeznek a szervezetben. Ugyanis a húst föként a gyomorban emészti a szervezet, a cukortartalmúak emésztése már a szájban megkezdödik a rágás során, a zöldségfélék meg a bélben dolgozódnak fel.
Ha egészséges vagy, és egészséges a gyomrod, valamint jó a bélflórád, akkor nyugodtan ehetsz rántott húst rizibizivel és meggy-kompóttal.
Más a helyzet, ha egy antibiotikum kezelés tönkrevégta a bélflórádat is (mellékhetásként), akkor előbb egy kis probiotikus kezeléssel hozd helyre.
Semmiféle tudományos alapja nincs annak, hogy zöldséget gyümölccsel nem lehet enni együtt.
Az sem igaz, hogy a zöldségek nehezebben emészthetőek a gyümölcsöknél, hiszen a tök például zöldség, de a belőle készült főzeléket igen hamar megemészted és ha csak ezt eszel, néhány óra múlva már farkaséhes vagy.
Néhányan erjedésről és rothadásról is írtak. A rothadás és erjedés a konyhaasztalon kinn felejtett gyümölcsökre jellemző. A zöldségek, gyümölcsök héján lévő hibákon keresztül a levegőben lévő rothasztó baktériumok vagy erjedést okozó gombák telepedhetnek meg, és szaporodhatnak el. De ha megeszed a gyümölcsöt és/vagy zöldséget, akkor a folyamatokat már nem a levegőben szálldosó gombák és baktériumok határozzák meg, hanem a szervezetedben termelődő enzimek, illetve a béltraktusodban úgynevezett normál bélflóraként jelenlévő baktériumok milliárdjai!
[Ha már idős vagy, és renyhe a bélműködésed, mert kevés rostot eszel, keveset mozogsz stb. , akkor előfordulhat, hogy egyes élelmiszerekkel valóban gondja támad a szervezetednek... ]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!