Mire kell figyelni, ha elhagyom a húst? Milyen anyagokat kell pótolni, többet fogyasztani?
Az ember néha besokallhat bizonyos kajáktól és a zöldég valóban könnyebb étel. De semmikkép ne hagyd el végleg. Inkább válts. Én csak a sertéshúsról szoktam le heti 1-2 alkalommal egyél halat szárnyast zöldségkörettel.
Vannak fehérjék amelyeket nem lehet pótolni és helyettesíteni mert csak a húsban vannak. A mesterséges dolgokban meg több a mű mint az igazi. Azt javaslom egy pár hétre hagyd el majd lassan szokj vissza de kevesebbet egyél és zöldégekkel.
Nincsenek olyan "fehérjék", amik csak a húsban vannak. Egyébként is aminosavakból építjük fel a fehérjeláncokat. Plusz a növényi "fehérjét" könnyebb is megemészteni, de ez mellékes.
Leírom, hogy melyik esszenciális aminosav milyen zöldségben, tejtermékekben található meg a legnagyobb mennyiségben. A vitaminok, ásványi anyagok miatt nem kell aggódnod, azt amúgy sem a húsból szerzed...
Izoleucin: magvak, sajt, tojás, lencse, mandula,sárgabarack, pisztácia, kókusz, olívabogyó
Leucin: barna rizs, bab, teljes kiőrlésű gabona, mogyi, dió,szója, tejtermékek, túró, sárgabarack, pisztácia, kókusz, olívabogyó
Lizin: tojás, sajt, tejtermékek, szója, spenót, bab, répa, ubi, cékla, zeller, szilva, körte, alma, szőlő
Metionin: szója, spenót, szezámmag, kukorica, tejtermékek, teljes kiőrlésű magok, káposzta, fokhagyma, karfiol, alma, ananász
Fenil-alanin: tökmag, mogyoró, gabonafélék, szója, túró, répa, cékla, spenót, paradicsom, ananász, szezámmag, tejtermékek, mandula, avokádó
triptofán: tejtermékek, tojás, datolya, banán, mogyi, csoki, túró, répa, zeller
Treonin: burgonya, tojás, tejtermékek, avokádó, káposzta, bab, dió, répa
Valin: gomba, lencse, szezámmag, mogyi, tejtermékek, gabona, répa, sütőtök, zeller, cékla, paradicsom, alma, mandula
Hisztidin: szotyi, barna rizs, dió, kukorica, szezámmag, retek, répa, ubi, zeller, hagymák, ananász, alma
Ugye-ugye, alig van növényekben?
Vitaminok:
A és béta-karotin: répa, brokkoli, vaj, krumpli, spenót, sütőtök, sárgadinnye, sajt
B1: szotyi, teljes kiőrlésű gabona, bab, rizs, spárga, kel, karfiol, nari, krumpli, tojás
B2: tejtermékek, mandula, , spárga, banán, datolya, szilva, túró, tej, joghurt, tojás, bab
B3: élesztő, bab, szotyi, tojás, tej, avokádó, datolya, paradicsom, brokkoli, répa, spárga, gomba, hüvelyesek, dió, teljes kiőrlésű magvak
B5: gabona, tojás, mogyi, borsó, brokkoli, avokádó
B6: banán, krumpli, borsó, gabona, mogyi, dió
B7: tojássárga, zöldségek, mogyi
B9: spenót, spárga, bab, lencse, tojássárgája, élesztő, szotyi
B12: tejtermék, tojás, csíráztatott magvak,
C: eper, dinnye, nari, citrom, stb., brokkoli, kel, paprika, legtöbb gyümi és zöldség tartalmazza
D: tojás, tej, gomba
E: növényi olaj, majonéz, teljes kiőrlésű gabona, mogyi, mandula, csíráztatott magvak, szotyi, krumpli, spenót, karalábé, répa, tök, mangó, avokádó, olajbogyó
K: zöldleveles zöldségek, spenót, káposztafélék, gyümi, krumpli, tojás, magvak, tejtermékek, avokádó, kivi, szőlő
Ásványi anyagok:
Kálium: hüvelyesek, krumpli, paradicsom, banán
Klór: konyhasó...
Nátrium: konyhasó, alga, spenót, tej
Kalcium: tejtermékek, zöldleveles zöldségek, diófélék, magvak
Foszfor: azon kívül, hogy tele van vele a szervezeted alapjáraton, tejtermékek, bab, borsó, szója, sajt, pisztácia, dió.stb. kb. mindenben van amúgy.
Magnézium: dió, bab, kakaó, zöldségek, gabona, tea, kv, fűszerek
Cink: bab, dió, mandula, teljes kiőrlésű gabona, tökmag, napraforgó, ribizli
Vas: lencse, bab, zöldleveles zöldségek, tofu, borsó
Mangán: teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, rizs, zöld levelű zöldségek
Réz: hüvelyesek, gabonafélék
Jód: tengeri só...
Szelén: teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek, narancs, élesztő, lencse
Molibdén: hüvelyesek, zöld levelű zöldségek, gabonafélék, tej
A többi 5-6 ásványi anyag nem létfontosságú, úgyhogy már lusta vagyok leírni, az az igazság. Ez alapján akár egy táblázatot is csinálhatsz, és megnézheted,miből érdemes a legtöbbet enni :)
Persze ha van laboratóriumod otthon, összeállíthatod magadnak másból is az étrended. Vagy egyszerűen csak egyél némi húst...
Figyelj a vércsoport-diétára is, érdemes lehet.
Kár, hogy a vércsoport-diéta egy óriási népbutítás, ugyanis a vércsoportodnak rohadtul semmi köze ahhoz, hogy milyen anyagokhoz jutsz hozzá milyen forrásokból...
Mellesleg az esszenciális aminósavak ott figyelnek a felsorolásban...
Kedves kérdező!Én 13 éves vagyok és vega.Már 1 éve.Nem eszek húst,viszont pótlom a fehérjét.Ilyen pl. a hal vagy a gomba.Mert ilyenkor a fehérjepótlás a legfontosabb.Naponta legalább 2l vizet iszok.És sokat sportolok.De legfőképpen úszok.Az ilyenkor formában tart.
Hát ennyi lenne.Remélem segítettem!
Kedves válaszoló, látom, tudományosan is értesz hozzá. De mondom, hogy nincs mindenkinek laborja, ezért a legegyszerűbb némi húst enni.
Azokkal a vércsoportos hülyeségekkel persze nem lehet egyetérteni, amik könyvekben vannak, de a tendenciák szerintem erősek. Nekem például mindig zöldség-gyümölcs-főzelék pici hússal volt az étrendem, 13 évesen már két négy gyerek kajáját ettem meg az iskolában, mégis olyan vékony voltam, szégyelltem magam. Hiába sportoltam, gyúrtam, zabáltam, semmi. Az tűnt fel, hogy mindegy, mennyit eszem, folyton éhes vagyok, mintha üres lenne. Nem értettem az egészet.
Mióta felnőtt vagyok rendesen, azt fogyasztok, amit kívánok, észrevettem, hogy húsokat akarok folyton enni. Kipróbáltam, és vagy 5 éve mindig jut bele kevés vagy sok hús a kajámba. De inkább sok. Híztam is 20 kilót azóta. És érdekes, nő is akad!
Végre rendes férfi-kinézetem van, izmaim, csak lesik az emberek, hogy miket megemelek. És szeretem a húst! Mindigis szerettem, csak szemetet adtak az iskolában, otthon meg nem jutott. Hab az egészre, hogy nullás a vércsoportom, és az összes nullás akivel eddig beszéltem, vagy imádja és zabálja a húst, vagy nem tud nélküle étkezni, vagy csak egyszerűen mindig fogyaszt. Vegát még nem láttam nullást, bár ez a saját baráti köröm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!