Vegetáriánusok: Nektek szokott-e néha hiányozni a hús, illetve a húsételek, és ha igen, melyek?
Tudom, hogy rengeteg alternatíva van, bár ezek javarészt pofátlanul drágák és feldolgozott élelmiszerek végén nem is túl egészségesek.
Továbbá sok jó recept van a neten, magam is szoktam vegetáriánus és vegán recepteket készíteni és imádom őket. Amióta így főzők, sokkal jobban esik az étel. Én a húsfogyasztást főleg undorból kifolyólag hagytam el, mert ha szálkát találtam a halban, kövér vagy inas részt, csontszilánkot, esetleg porcogót bármely húsételben, akkor szabályosan hányingerem lett és elment az étvágyam.
Ettől függetlenül a szálamentes halat, tenger gyümölcseit néha borzasztóan megkívánom és olykor, alkalmi jelleggel engedek is a csábításnak. Ezért inkább vagyok manapság alkalmi peszketáriánus, semmint vegetáriánus. Ezen kívül a különböző felvágottak szoktak még néha hiányozni, főleg a sovány sonkák, minőségi virslik, szalámik, csíkokra vágott bacon (a baconre sem találtam idáig idehaza jó alternatívát), néha a kenőmájas, de ezeket már egy ideje nem fogyasztom. Konkrét ételekből a pedig a főtt, tejszínes-fehérboros csirkemellel töltött rántott palacsinta hiányzik leginkább. Erre mondjuk még alternatívát sem találtam, talán valami vegán "csirke-jellegű" dologgal működne, esetleg szejtánnal.
Nálatok mi a helyzet ilyen téren? Ti hiányoltok-e néha valamit a növényi alapú/vegetáriánus étrendből, és ha igen, mit?
Néha ilyen, hogy kolbász vagy töpörtyű.
Rántott húsok egyáltalán nem.
Nekem meglepően a kezdetektől fogva nem hiányzott (pedig előtte nagy húsevő voltam). Talán az segített picit, hogy sosem határoztam el, hogy mostantól nem eszek, hanem csak most nem kértem, aztán így maradtam már 6-7 éve. Kifejezetten amikor hiányzott az azért volt, mert valami nagyon finom húst készítettek és annak az illatának a hatására, de ebben szerencsém volt, hogy nekem mindig volt egy azonosan finom (ha nem finomabb) lehetőség.
Én nem igazán kedvelem az ilyen pótló dolgokat, a húsokból eleve nem ettem meg a feldolgozott ízű-állagú dolgokat. Csak a nagyon drágák voltak a fogyasztható kategória számomra (ezért azt nem szoktam megvenni, max ha akciós).
Ami viszont hozzám nőtt:
- Tofu - a legtöbb helyen műanyagízű és én is rosszul készítettem. Akkor jó ha marinálva, ízesítve van és mellette jól, ropogósra meg van sütve. Akkor én simán eszem főzelékhez vagy akár túrós csuszába is beleteszem szalonnaként (ehhez mondjuk a füstös ízűt érdemes venni). Ez nekem a legközelebbi dolog a baconhöz.
- A kencékre nekem leginkább az olajon megdinsztelt hagyma hasonlít, magában baromi finom. Sok ilyen vegán "pecsenyekrémnek"/kencének is az az alapja.
- A halra sokszor nekem bevált a nori lap, amit bármibe is teszel tengeríze lesz.
Amúgy mostanra már nem hiányzik, valahogy rutinszerű a dolog, pedig a háztartásomban rajtam kívül mindenki húsevő, tehát folyamatosan van főzve mellettem. Valahogy egyáltalán nem érdekel már.
Számomra a jackfruit például annyira hússzerűen nézett ki (ízre-állagra nem tudtam hová tenni), hogy csukott szemmel tudtam csak megenni a belőle készült kaját. Szójacsíkból készült étellel is jártam már hasonlóképp. Hiába volt elképesztően finom a belőle készült fogás, nagy nehézségek árán tudtam csak legyűrni. Utána meg a gyomrom is fájt (vagy magától a szójától vagy pedig kvázi placebohatást váltott ki nálam a vörös húshoz megtévesztésig hasonló külleme-textúrája miatt). A vörös húst pedig “mindenevő” koromban sem szerettem.
Mindenesetre a vegán nuggetsek, felvágottak nem váltottak ki belőlem hasonlót.
A Quorn elég jó, én csináltam már húsimádóknak is, és se állagra, se ízre nem más mint a csirke.
Árban £2.60 körül van, ami olcsóbb mint az igazi hús kilója.
Importálva mondjuk nem tudom mennyi lenne, gondolom azért kicsit húzósabb.
Itt gondolom a nagy ázsiai kisebbség miatt már nagyon alap mindenhol, de étteremben is olyan "baconös" "tojásos" "hamburgert" lehet kapni, hogy eszed megáll. Nem tudom hogy csinálják, de a "tojás" sárgája is csurran.
A jackfruit meg szerintem nagyon függ az elkészítési módtól, ettem már borzalamasat és nagyon jót is, ami grillezve volt.
Nem ideológiai okokból vagyok vega, hanem azért, mert gyerekkorom óta undorodom tőle. A szagától, látványától egyaránt. Nem tudok rá ételként tekinteni.
Felteszem a kérdés: miért hiányozna egy olyan élelmiszer, amitől úgy viszolyogsz, mint a világ leggusztustalanabb dolgától?
+ Semmit nem eszek meg, ami hús mellett sült, vagy egy tálcán érintkezik vele, mert átveszi a szagát.
Csak olyan helyen fogyasztok bármit, ahol figyelnek erre, de az esetek 98%-ában magamra főzök.
Én elvi okokból lettem vegán és hozzá kell tennem, hogy régen nagy húsevő voltam, ráadásul a zöldségeket is utáltam, gyerekkorom óta.
Nagyjából egy év volt, mire teljesen elhagytam a húst.
Kezdtem heti egy húsmentes nappal, aztán pár hónap múlva heti 2, stb, és eljutottam a heti egy húsevéshez, de ezt volt a legnehezebb elhagyni, kb 3 hónap kellett hozzá.
Utána sztem még jópár hónapig kicsit hiányzott a hús, de így hogy 2 és fél éve egy falat húst nem ettem elmondhatom, hogy mostmár nem hiányzik és sokszor ha elém kerül étteremben, vagy főznek akkor már nem jön meg rá úgy az étvágy mint régen.
Azt hiszem volt olyan h kínáltak vele, és kifejezetten ellenérzést váltott ki belőlem. Nem mondom, hogy undort, de kb úgy viszonyulok hozzá mint néhányan a gombához. Ha nagyon meg kéne ennem, mert éheznék, akkor biztos megenném, de egyébként meg inkább kipiszkálom a kajámból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!