Hogyan lehetne a böjtöt kivitelezni, olyan háztartásban, ahol a különfőzés nem opció?
Sziasztok!
Idén szeretném a böjtöt megtartni, de ezzel egyedül vagyok a családból. Jelenlegi helyzetben nem opció, hogy ezalatt az idő alatt én (mindig) saját magamnak készítsek ételeket.
Anyukám "hagyományosan" főz, tehát kb ilyen "menzás" menüt kell elképzelnetek.
A böjtöt úgy csinálnám, hogy hús és húskészítményeket nem fogyasztanék, de halat igen. Tonhalat nem lehet túl gyakran fogyasztani, így örülnék, ha tudnátok mondani ötleteket, hogy konzerves (füstölt hering és sprotni) halakat hogyan lehet még fogyasztani. Szerintem kevés dologhoz passzolnak, sajton és salátán kívül, ezért kíváncsi vagyok, tud e valaki valami jobbat mondani. Tonhalból heti 1-2-szer készítenék szendvicset, krémet stb. A ruszlit nem szeretem.
Humuszra és sajtkrémekre gondoltam szendvics ügyileg (valamit vinnem kell suliba), a májkrém már nekem offos. Néha elkészíteném tojásosan. Még valami ötlet hideg ételhez?
Ha főzelék van, akkor a pöri vagy sülthús helyett készíthetnék tükörtojást, ha tészta van, akkor tejfölös-sajtos tésztát tudok belőle készíteni.
Más kaja hirtelen nem jut eszembe, egyedül a hétvégi kaja az, amit egyelőre nem tudom, hogyan oldanék meg. Akkor konkrétan rántott hús van valamilyen körettel. Rántott sajt pl. azért nem opció, mert ugye abból 1 rúd van, és az nem áll el hetekig, hogy mindig csak miattam legyen abból 3-4 karika sütve.
Illetve 1-2 receptet is szívesen fogadnék, nincs kizárva teljesen a különfőzés, de minden nap csak emiatt nem tudunk 2 menüt főzni. Egyszerűbb ételek érdekelnek, és lehetőleg nem olyanok, amelyek nem szezonálisak, vagy nagyon drágák.
Itt böjt alatt semmilyen állati eredetű élelmiszert sem lehet fogyasztani.
Nézelődj vegán receptek után.
A hal, hagyományos böjti étel volt, nem igaz, hogy böjt idején semmiféle állati eredetű ételt nem ettek.
Nem csak tonhal van a világon, bár a hazai halak ára úgy elszállt, hogy nem csodálom, hogy alig esznek halat nálunk.
A fagyasztott hekk, tőkehal megfizethetőbb, és minőségük is elfogadható.
Persze, a hekk törzset meg kell pucolni rendesen, mert a gépi pucolással marad rajta ez-az.
A pangasius (cápaharcsa) szerintem felejtős - olcsó, de inkább ne böjtölj, ha a pangasiust ennél (nem tengeri hal, a Mekong Ázsia legszennyezettebb folyója, ott él)
Bevásárlóközpontokban időnként lehet venni akciósan hűtött, ne fagyasztott pisztrángot, de gondolom nem a böjt idejére akcióznak halat.
A családi konyháról étkezve meg úgy tudsz böjtöt tartani ha főzöl magadnak, vagy egyszerűen nem eszel húst a közösből, csak köretet.
A főzést bevállalva azért elég sok receptet lehet találni, azt meg csak te tudod eldönteni, hogy egyáltalán szimpatikusnak tűnő-e.
Pl:
Ennyiből már variálni is lehet, pl a tükörtojást sem kötelező spenóttal enni... igen, tojást is ettek a böjt idején.
köszi 5-ös! Igen, hekkezni mi is szoktuk, kb 1-2 hetente, a pangasuis-t pedig úgy 10 éve száműztük az első alkalmak után:)
többieknek pedig:
böjtölni lehet vallási, diétás, kihívás vagy ok nélkül is, nem hiszem, hogy a kérdés erre vonatkozott volna, és úgy igazán nincs is közötök ahhoz, hogy én miért akarok belekezdeni.
6: attól hogy nem fogok enni húst, még szeretnék jóllakni és teljeskörűen étkezni amennyire csak lehet :)
4: az "itt" nem tudom hol van, de én emitt lakok:)
A konzerv sprotni jó rizzsel és különféle párolt zöldségekkel keverve.
Ha meg paradicsomos az konzerv hal,akkor jó az spagetti tésztával is.
"attól hogy nem fogok enni húst, még szeretnék jóllakni és teljeskörűen étkezni amennyire csak lehet "
Megoldás: ne böjtölj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!