Miben felsőbbrendű a vegán étrend a vegetáriánusnál?
Kipróbáltam, hogy vegánként étkezzek, az etikai oldalát nem vitatom, de egészségügyileg eléggé megviselt, komoly B12 hiányom alakult ki, szuplementáció mellett. Emiatt a hajam is elkezdett őszülni. Szóval egészségügyi szempontból nekem annyira nem jött be, de persze mindent lehet jobban csinálni, szóval lehet velem volt a baj.
Most vegetáriánus étrenden vagyok, tejtermékek nélkül (szóval csak semmi ránott Camamber, meg az ilyen tipik rántott zöldséges borzalmak) és elég jól elvagyok, egyszerűbb, hogy kevésbé restriktív. Viszont valahol legbelül érzem, hogy a helyes út a vegán lenne, mégha a testem nem is annyira szerette ezt a táplálkozási formát...
Nektek mi a véleményetek? Van aki visszatért ugyanígy vegetáriánus étrendre?
A téné nem csak arról szól, mit zárjunk ki (finomított erősen feldolgozott élelmiszerek) hanem főleg hogy miket együnk:
Zöld levelesek🌱🥬🥗
Keresztesvirágúak🥦
Más zöldségek🍅🌶️🍆🥕🥔
Hüvelyesek
Teljes értékű gabonafélék🌾🥨🍞🍚
Bogyós gyümölcsök🍓
Más gyümölcsök🍉🍎🍌
Olajos magvak, diófélék🌰🥜
Napi B12 vitamin💊
Egészséges teafüvek, fűszerek🍵
Elegendő folyadék bevitel🥤
Napi testmozgás🏃⛹️♀️
Lenmag/chiamag az omega3 zsírsav miatt
Más néven napi tucat, vagy napi 12, utána lehet nézni. Ha valaki minden nap megpróbálja ezeket a pontokat teljesíteni, akkor a lehető legtöbbet hozza ki az egészséges táplálkozásból. Dr. Greger szerint az is elég, ha valaki törekszik erre, nem kell mindent teljesen elhagyni.
Tudod, az a helyzet,hogy az emberi lény alapvetően, fiziológiai szempontból is inkább húsevő.
Ez olyan tény,minthogy oxigént lélegzünk be és szen-dioxidot ki.
Ez a kijelentés tudom, nem nagyon tetszik a veganoknak, vegetáriánusoknak úgy alapból,sőt úgy álltalaban a kultúr balnak sem.
De az igazság az,hogy a testünk a magas zsír és közepes fehérje kombót preferálja már év ezredes viszonylatában.Csak nézd meg például az Inuitokat.
Miket esznek?
Két dolgot ,nem?Halat meg fókát.De annak minden részét megeszik!
Szívtől, májig mindent.
Milyen érdekes,hogy ők milyen kevés fajta ételt fogyasztanak hozzánk képest, mégis a mi civilizációnk és társadalmunk az,akik rászorulnak a vitamin kiegészítőkre,a nem tudom milyen gyógyszerekre meg hashajtókra meg hagyne soroljam, és nem ők.Pedig nekik kellene,nem?
Erre mondanám azt,hogy a kevesebb néha több.
Alapvetően a gond a monoszacharidokkal van.Ezek a feldolgozott élelmiszerek:cukros ételek,lisztes ételek,kenyerek,crekerek,cukros üdítők,dzsuzok...
Alapjában két gond van velük.Egyik hogy szervezetünk nem ezt az étkezést tolerálja, hosszútávon látod is a következményeit; elhízás, ételallergia, cukorbetegség, inzulinrezisztencia...
Másik meg,hogy ezek a ételek, úgymondván megfosztanak téged bizonyos vitaminoktól és egyéb mikromolekulaktol.
És hosszú távon nem hogy megrabolnak tőlük,hanem egy idő után már fel sem képes venni a tested azokat a vitaminokat az ételből amire szüksége lenne.
Ezért is van ennyi vitamin hiányos, ezért kell szedni ennyi ételkiegeszitőt.Mert már nehezen vagy sehogy nem képesek felvenni mondjuk a zsírban oldódó vitaminokat a kajából.Most mondtam egy példát.
A vegetáriánus étrendel meg a gond,hogy zöldséggel meg növényekkel nagyon nehéz optimális energiát fenntartani.
Nem azt mondom hogy nem fontos a saláták fogyasztása,hanem hogy például ne az legyen fő étkezés,hanem mondjuk desszert egy jó kis kolbászos káposztás leves után.
Másik dolog amit hozzá tennék hogy a magyarok ősei is ezt a magas zsír,közepes protein kombót tartották mindig is.
Végszónak, én megtudom érteni a vegánokat is.De komolyan.Én nekem sem tetszik az,amit az állatokkal művelnek,de nem az egyszerű ember hibája ez feltétlenül.
Ha nagyon akarsz valamit tenni azért hogy ne szenvedjenek az állatok ,akkor inkább azt csináld,hogy olyan hústerméket vagy tejterméket válasz a polcról,ami nem gmo,nem úgy mond "commercial" produktum,
Hanem organikus.Olyat,amely tehenek vagy tyúkok réten voltak tartva és nem 2mX2m és karámokban életük végéig.
Szóval nincs gond azzal ha azt érzed nem helyes ez,mert valahol tényleg nem az, ahogy az állatokkal bánnak.Csakhát tudni kell azt is,hogy pl egy jó zsíros hús fontos részét képezi az emberi étrendnek.Mindig is képezte...
A kérdésben is leírtam, hogy szedtem/szedek B12-t. Amióta visszavezettem a tojást, minimálisan a tejtermékeket és kevésbé vagyok restriktív határozottam jobban érzem magam, ami negatív, hogy szerintem talán egy kicsit híztam is, bár nyílván inkább kalóriák kérdése, mint állati/növényi tápláléké.
Ami az eszkimós témát illeti szerintem az egyetlen konszenzus amiról megegyszhetünk, hogy sem az Adventisták sem az Eszkimók nem igazán fogyasztanak feldolgozott élelmiszereket, hanem tápanyagban gazdagon esznek, az hogy most ez hús vagy növény majdhogynem lényegtelen, ha jók a makro és mikro arányok.
Jól van,akkor ne nézzük az inuit példát.
Pedig hát hozzá tenném,hogy az alacsony életvitel főleg férfiaknál van,amiknek nagyrészét mindig valamilyen sérülés okozza és nem az étrendből következtethető.Valamelyest, a kanadaiaktól eltanulták a cigaretta használatát is.
De hát persze én csak hazugságokat irok nyilván most is...
Le lehet pontozni.
Csak egy példa volt.
Akkor csak azt kell megnézni,hogy miket ettek az emberek akkor,amikor nem léteztek a civilizációs betegségek.
Gondolok itt akár egy ősi emberi csoportra.Na ott tényleg a hús volt a fő táplálék.
De most erre mondanátok hogy:"Jajj,dehát már nem ősemberek vagyunk"
Csak hát attól hogy fejlődtünk azóta,a biológiai testünk nem nagyon.Kvázi ugyanúgy működik mint anno a pleisztocén szavannákon.
És ha megfigyeled hogy ők mit ettek,akkor közelebb kerülsz az igazssághoz.
A kérdezőnek meg,persze elfogadható ez a konszenzus.Adventistákról én annyira nem tudok sokat,szóval ahoz nem tudok hozzászólni.
17-es Ezt a génmódosulás kamut nagyon úgy érzem hogy te találtad csak ki hogy úgymond "szilárditsd" az állaspontot.
Ugyanis ez nem igy működik.Ezzel a koleszterinnel is van pár tévhit a közértben,de ebbe most nem mennék bele mert nem ez volt kérdés.
De tényleg röviden 17-es,ez nem génmódosulat,hanem szimpla adaptáció,amit vicces hogy bárki ellsájátithat saját magán,ha mondjuk ketogén diétára adja a fejét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!