Miben felsőbbrendű a vegán étrend a vegetáriánusnál?
Kipróbáltam, hogy vegánként étkezzek, az etikai oldalát nem vitatom, de egészségügyileg eléggé megviselt, komoly B12 hiányom alakult ki, szuplementáció mellett. Emiatt a hajam is elkezdett őszülni. Szóval egészségügyi szempontból nekem annyira nem jött be, de persze mindent lehet jobban csinálni, szóval lehet velem volt a baj.
Most vegetáriánus étrenden vagyok, tejtermékek nélkül (szóval csak semmi ránott Camamber, meg az ilyen tipik rántott zöldséges borzalmak) és elég jól elvagyok, egyszerűbb, hogy kevésbé restriktív. Viszont valahol legbelül érzem, hogy a helyes út a vegán lenne, mégha a testem nem is annyira szerette ezt a táplálkozási formát...
Nektek mi a véleményetek? Van aki visszatért ugyanígy vegetáriánus étrendre?
1-es Anyukád ne egyen dürümöt, mert sok benne a hús.
Kérdező
Semmiféle étkezés nem felsőbb rendű a másiknál! Még egy laikus is tudja, hogy a B12-őt nem tudod növényi étkezéssel bevinni, viszont vegánként rendszeres étrendkiegészítő szedéssel tudod pótolni, vannak gombafélék a földben, amik termelik. Vegánként sokkal tudatosabban kell táplálkozni, utánaolvasni, magára a fehérjebevitelre is figyelni. Ez sokaknak megterhelő, és nem is tartható hosszú távon, ez nem baj. Maga a törekvés is jó dolog.
Vegetáriánusként ha neked nem megterhelő tejtermékek nélkül, és így jól érzed magad, akkor tegyél így, attól jobb nem leszel, ha az étkezésed bármilyen kifejezéssel illeted, egyél azt, ami jólesik.
Üdv.: Egy húsevő.
1-es: a vegánok esznek cukrot, lisztet, ugyanis azok növényi eredetüek.
A dürüm a Gyros török változata. amire gondolszt, az a durumbúzából készült termékek. A kettö nem ugyanaz.
Másrészt ha sikerült két mondatba ennyi tévedést/hibás infót belesüríteni, akkor inkább ne írj a vegán étrendröl semmit, mert nem igaz.
A b12 vitamint a vegánoknak táplálékkiegészítő formájában kell pótolni! Nagy hiba volt a részedről, hogy úgy vágtál bele, hogy nem olvastál utána.
Az 1-es említi a teljes értékű növényi étrendet, aztán a hatos kioktatja, közben amit az 1-es említ, az egyfajta vegán étkezés.
A b12-t meg nem gombák, hanem mikroorganizmusok termelik, ne hibázzunk ekkorákat, mert a végén azt hiszi valaki, hogy gombával be tudja vinni!
Növényi étrenden csakis táplálékkiegészítővel lehet bevinni, oké? Ezt mindenki vésse be!
Egyébként hagyjuk ezt a mítoszt is, hogy vegánként figyelni kell a fehérje komplettálásra, meg hogy ez nehéz. Fő vegán fehérjeforrások: hüvelyesek, gabonafélék, olajos magvak. Ha valaki ilyeneket eszik nap mint nap, megvan a teljes értékű fehérje bevitel. Nem túl életszerű hogy valaki egész nap csak gabonát egyen!
És amiért kapni fogom a lepontozást, de leírom, a vegán étkezés szerintem "felsőbbrendű" mert ennél etikusabban nem lehet étkezni. Az ökológiai lábnyoma is sokkal kisebb, már ha az ember helyben termelt élelmiszert vásárol. Ezt vegetáriánusként mondom, én nem vagyok vegán, bár a fő táplálékom növényi eredetű.
Szóval a növényi étrend klímabarát, fenntartható, etikus, és ha megfelelően összeállítjuk, akkor egészséges, ezek tények, aki akarja utána tud olvasni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!