A margarin tényleg nagyon káros?
A kereskedésekben kapható élelmiszerek többségére jellemző, hogy nagyon sokszor nem lehet tudni hogy az valójában mit is tartalmaz.
A margarinoknál pl a készítési eljárásról nehéz kideríteni, hogy az hidrogénezett, vagy nem.
Sem a vaj, sem a margarin nem kifejezetten mondható egészséges élelemnek, főleg, ha valaki rendszeresen, és sokat eszik belőle, mértékkel fogyasztva egyik sem halálos méreg.... persze, a minőség is számít.
Nem kifejezetten káros, de semmiképp sem egészséges. Lényegében nincs benne tápanyag. A vajban legalabb van.
De ha növényire akarod lecserélni humusz, babkrém stb
Krémesíts magvajjjal, a lehető legegészségesebb megoldás! Én rendszeresen csinálok egy nagy befőttesüveg tahinit (azaz szezámmagvajat, ez egy közel keleti cucc, találsz hozzá receptet), és mogyoróvajat. Tahinivel szoktam krémesíteni pl. a gombakrémlevest , meg egy csomó mindent, a végén adom hozzá az ételhez, hogy ne főzzem el a vitaminokat.
A tahiniből készül a tahini szósz, fokhagymát és citromlevet adnak a tahinihez, erre is találsz receptet, nagyon egészséges, lencsefőzelékbe is ezt használom tejföl helyett, csak sokkal kevesebb kell belőle, de saláta dresszingnek is használom vegán majonéz helyett.
Édességekbe a mogyoróvajat használom, minden héten begyúrok egy nagy tál energiagolyót zabpehelyből, mogyoróvajból, stb.
Currybe mehet a végén konzerves kókusztej, jó sűrű krémes, nagyon finom.
Ezekhez persze más főzési technika kell, értelemszerűen ilyenkor a hagymát nem olajon pirítom, hanem vizen kicsit odapirítom.
Ja és a kesudió szósz is isteni finom vegán alternatíva, kicst drága a kesu, de ehhez nem "vajat" kell belőle csinálni, hanem vízzel krémesre darálni, így amúgy gazdaságosabb mint a magvaj, ehhez is lehet találni receptet, kicsi sörélesztőpehely kell hozzá, amúgy személyes kedvencem.
Szóval ezek az alternatívák mind sokkal táplálóbbak, mint a margarin, de persze vannak olyan receptek, pl bejgli, ahol a margarint nem lehet lecserélni, nem a világvége, ma már nem nagyon hidrogénezik a margarinhoz használt olajat. Emellett csomó minden máshoz még használnak hidrogénezett olajat, pizzákban, fagylaltokban, cukrász sütikben, mindenfélében található, transz zsírsav néven is fut, na erre tényleg érdemes nagyon odafigyelni, hogy nem csak margarinban lehet ilyen, mert meg van a napi mennyiség ami még egészséges ebből a szarból.
"A margarinoknál pl a készítési eljárásról nehéz kideríteni, hogy az hidrogénezett, vagy nem."
Tudni érdemes, hogy a margarin eredeti formájában egy műzsír, vajhelyettesítő kutyulmány volt, nálunk ugyebár Rama margarin néven gyártották a késő szocializmusban. Ez színtisztán észterezett hidrogénezett olajat jelentett, ami nagyon nehezen hasznosul és bomlik le a szervezetben, előszeretettel okoz a telített állati zsírokhoz (sertés- és libazsír) hasonlóan érelmeszesedést.
A modern margarinok azonban kókusz- vagy pálmazsír bázison vannak gyártva, ezek teljesen természetes összetevőkből állnak, tartósítószer sincsen bennük. Ilyen pl. a Flora vagy a mostani vegán Rama margarin, de az összes "bio" margarin is (ezek EU-s, főleg német, olasz és francia gyártásúak).
Dióhéjban ennyit érdemes tudni.
Tehát ezek a modern vagy "reform"-margarinok még a vajnál is egészségesebbek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!