Tényleg a végan étrend a legegészségesebb, ugyanis ahol legtovább élnek a földön (kék zóna) ott nem esznek húst?
Sajnos az egészség rengeteg tényezőn múlik, és az étrend sem ennyire egyszerű. Általánosan igaz, hogy minél több feldolgozási folyamaton ment keresztül egy étel, annál kevésbé egészséges. A feldolgozott ételek általában több adalékanyagot tartalmaznak. Mivel a friss hús és hal erősen romlandó, ahhoz, hogy eltartható, szállítható és eladható legyen, általában több ilyen folyamaton kell keresztül mennie, mint a növényi eredetű ételeknek. Természetesen ez alól is bőven találunk kivételeket.
Minél közelebb áll egy étel a természetes formájához, annál jobb. A hús nem feltétlenül rossz az egészségnek, ha megfelelő forrásból szerezzük be, és minél természetesebb formában fogyasztjuk. Nem mindegy, hogy egy egyszerű grillezett hússzeletről, vagy egy kezelt, tartósított, színezett felvágottról van szó.
Ugyanez igaz a növényekre is.
Emellett a keleti kultúrákban sokkal jellemzőbb a fermentált ételek fogyasztása, ami kifejezetten jó tesz a bél egészségének.
A vegán életmód sem egészséges, ha az ember folyamatosan feldolgozott élelmiszert eszik (ilyenekből vegán verzió is van bőven).
De a hús valóban nem egészséges, tele van antibiotikummal, hormonnal, a vörös húsok és feldolgozott húskészítmények pedig nagyban növelik a rák, a magas vérnyomás és koleszterinszint és egyéb érrendszeri problémák kockázatát.
De önmagában csak a hús elhagyása nem sokat jelent, ha az ember ugyanúgy eszi a cukrot, kenyeret, feldolgozott élelmiszereket vagy mondjuk még egyéb állati eredetű fehérjét is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!