Tényleg bármilyen állati eredetű étel egészségtelen, még a hal is vagy ez a Vegán propaganda része csak?
Főleg vegán csoportokban lehet olvasni hogy minden állati eredetű étel egészségtelen.. tejtermékek gyulladás növelő, allergiát okoznak, húsok rák keltőek, cukorbetegséget okoznak stb. A hal is egészségtelen mert kiderült az omega 3 nem olyan jó bennük meg hígannyal mérgezettek stb.
De növényi étrenddel semmi baj, ott nincs gond? az minden egészséges?
"De növényi étrenddel semmi baj, ott nincs gond? az minden egészséges?"
hogy lenne egészséges. táplálékkiegészítőket kell szedniük
Bármilyen táplálkozási irányzatot nézel, mindegyik azt állítja, hogy amiket ők fogyasztanak, csak az az egészséges.
Egészséges a sok zöldség, gyümölcs, teljes értékű gabona féle, magvak, ha nincs bennük növényvédőszer vagy penészgomba.
A szóját már nem mondanám egészségesnek.
Ugyanakkor a vegán étrenden élők esetén könnyen alakulhatnak ki hiánybetegségek. Aki vegán, annak nagyon oda kell figyelnie a változatosságra és a megfelelő élelmiszer társításokra. Ezzel együtt is nagy valószínűséggel étrendkiegészítőkre szorulnak, mert pl. a B12 vitamin kizárólag állati eredetű élelmiszerekben fordul elő.
A túlzott rostbevitel pedig csökkentheti a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.
Gyakori lehet még a vashiány, kalciumhiány, D-vitamint hiány.
A legnagyobb dietetikus szövetségek álláspontja szerint mind a mindenevő, mind a vegán diéta egészséges egy átlagos embernek, ha azok jól vannak összeállítva. Nyilván mindkét diéta lehet teljesen egészségtelen - túl sok egyszerű szénhidrát és sok zsír együttese, kevés rost, stb. Amúgy az Oreo is vegán. Nem az egészség netovábbja.
A veganizmus amúgy is etikailag vezérelt, állatvédelmi és környezetvédelmi okok vannak mögötte. De vannak, akik pusztán az egészségük miatt térnek át a növényalapú étrendre, de mégis felveszik a vegán jelzőt, na ők szokták sokszor tudatlanul mondogatni, hogy a vegán diéta A legegészségesebb életmód. Általában ők is azok, akik pár hónap/év után keresnek valami másik hangzatos nevű diétát, mert csalódtak, hogy a veganizmus nem egy csodadolog, ami megoldja minden problémájukat. Sajnos, csodaétrend nem létezik.
Persze ezzel együtt számos előnye van a vegán étkezésnek - pl. csökken a kockázata a szív- és érrendszeri bajoknak. Ahogy hátránya is - a b12-őt közvetlenül kell pótolni, mert állati terméket nem esznek. A nagyipari állattartásban az állatoknak adnak b12-őt, szabadtartásban meg a földből kerül a szervezetükbe. Így ezzel pl. a mindenevőknek nem kell annyira törődniük.
Amúgy amit a kérdésedben leírtál “propaganda”, mind igaz, de ettől még nem nevezhetjük egészségtelennek ezeket a termékeket, azért árnyaltabb a kép. Pl. igen, bizonyos típusú húsok bizonyos mennyiségben növelik bizonyos rákos betegségek kockázatát valamennyivel. Ezért a lényeg a mértéken van. Az 100%, hogy egy átlagos magyar ember sokkal több húst eszik, mint kéne a szervezetének, de hogy a hús maga egészségtelen lenne, nem lehet így leírni.
Üdv, egy etikai vegán.
"Persze ezzel együtt számos előnye van a vegán étkezésnek - pl. csökken a kockázata a szív- és érrendszeri bajoknak. Ahogy hátránya is - a b12-őt közvetlenül kell pótolni,"
Csak szerintem nem egyenértékű a kettő? :D
Főleg úgy, hogy, ahogy te is írod, ha az állatokba injekciózzák a b12-t, akkor az semmivel nem természetesebb, mint a tabletta.
Az utolsó bekezdésedre reagálva: Ha nagyon ritkán cigizel, akkor elég kevés az esélye, hogy tüdőrákot kapj. Ha nagyon ritkán iszol, elég kevés az esélye, hogy máj problémáid legyenek. Akkor a cigiről és az alkoholról sem lehet kijelenteni, hogy egészségtelenek? Ha nem egészségtelenek, akkor mik? Egészségesek talán?
Üdv,
Egy teljesértékű növényi étrendet követő "egészségügyi" vegán.
Nem írtam, hogy természetesebb lenne az állati b12, ha az is lenne, sem jelentené, hogy jobb lenne, mint egy tabletta, hiszen a természetes nem szinonima a jóra vagy egészségesre. Nem azért gondolom hátránynak a B12 szedését, mert nem "természetes", hanem mert sok embernek, köztük nekem is, meggyűlik a baja azzal, hogy rendszeresen szedni kell. De ezzel világéletemben így voltam, szerintem egy antibiotikum kúrát nem fejeztem rendesen be sajnos. Majdnem négy éve vegán vagyok, és van, hogy 2-3 napig szedem, aztán egy hétig elfelejtem, pedig itt van az asztalomon szem előtt. Sajnos tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ilyen szétszórt, ha tablettákról/gyógyszerekről van szó.
És hogy nem egyenértékű? Hát, hiába csökkentem pl. a szívroham kockázatát, ha cserébe idegrendszeri károsodásaim lesznek. És ez nem a vegán életmód hibája, hanem az enyém lenne - viszont, ahol rendszeresen karban kell tartani valamit az egészségünk érdekében, ott nagy a hibázás esélye. Pl. azok a fogamzásgátlók a legbiztonságosabbak, ahol nem kell a nőnek rendszeresen foglalkoznia vele, mint a spirál. Egy fogamzásgátló tabletta pedig a hibázás esélye miatt (azaz tipikus használat miatt) nem annyira hatékony hosszútávon. Ez nem a tabletta (vagy vegán életmód) hibája, de abszolút a hátránya.
És hát, a cigit lehet abszolút egészségtelennek bélyegezni véleményem szerint - nincs semmi előnye, amivel kiegyensúlyozhatná a hátrányait, nem ad semmi szükségeset a szervezetnek, és amúgy is a napi ajánlott maximális mennyiség belőle 0. A tiszta etil-alkoholról is elmondhatjuk ezt. Viszont az alkoholos italok már egy másik kategória, pl. a sörnek és bornak, kombuchának és egyéb erjesztett alkoholos italnak is vannak egészségre jótékony hatásai, és így szerintem nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy egészséges vagy egészségtelen lenne. Lehet egészségesen és egészségtelenül használni.
Ugyanígy a hús: úgy tudom, hogy a legtöbb helyen az ajánlott mennyiség belőle kb. 3-4 adag egy héten. Vagyis ez az a küszöb, ami alatt nem növeli x betegségek kockázatát, viszont táplálja a szervezetet. Persze a legtöbb ember 3-4 adagot eszik egy nap alatt, na ez már az egészségtelen használat kategória.
Írtad, hogy teljesértékű növényi étrendet követsz, ami tagadhatatlanul egy egészséges diéta, én is arra törekszem, hogy egy nap ezt elmondhassam magamról. Viszont, ha valaki ugyanazt enné, mint te, csak heti háromszor hüvelyesek vagy szejtán helyett valamilyen húst enne, a tudomány mai álláspontja szerint nem szenvedne semmi hátrányt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!