Hogy vegyem rá apukámat a vegetáriánus étkezésre?
Én vegán vagyok és nagyon jól érzem magam. Apukám nem rég gyógyult ki rákból, magas vérnyomása van, magas cukra, a szívével vannak bajok, a májával is(nem ivás miatt), 50 méter séta után meg kell állnia.
Az biztos, hogy nem tudom rávenni, hogy legyen vegán csak úgy győzködéssel. Neki nem tetszik, hogy vegán vagyok és már sokszor kérdezte, hogy mivel vehetne rá, hogy legalább csak vegetáriánus legyek. Szóba jött az is, hogy akkor egy hétig vagy hónapig ő is vegetáriánus lesz. Ami jó is lenne, ha egy hónapig csinálnánk és rájöhetne, hogy tényleg jobban érzi magát, de nem hiszem, hogy a sima vegetáriánus étrend olyan sokat segítene. Akkor is enné a krémes sütiket, chipset, nasikat, meg mondjuk tojásrántottát rengeteg zsírral(tényleg rengeteg), meg olajban sült dolgokat. Szóval az egésszel csak én járnék rosszul, hogy 2 év vegánság után újra ennem kéne tejet, tojást, zsírt, mézet, pedig már tényleg undorodok tőle.
Tudom, hogy nem kéne erőltetni, meg az ő élete, de az enyém is, ő az apukám. 17 éves vagyok, ő 55, még sokáig kéne élnie. Most ha például elkapná a korona vírust, az nagyon rosszul érintené.
Erre szeretnék tippeket kérni, hogy hogy vegyem rá az egészségesebb életmódra. Bármi tippet szívesen fogadok. Köszönöm szépen, ha válaszolsz!
Nézd, én mindenevő vagyok, és én is nagyon jól érzem magam. De ha nem ehetném azokat az ételeket, amelyeket szeretek, már nem érezném ennyire jól magam. És tuttira nem szeretnék 110 évig élni, ha a hátralevő időmben túró helyett kölest, hús helyett szejtánt kellene reggeliznem, vacsoráznom.
Viccet félretéve, én elhiszem, hogy jót akarsz, de hidd el, lehet egészségesen étkezni úgy is, ha nem vegán/vegetáriánus az ember. Nem kell zsírban tocsogó húsételeket enni, el lehet azokat készíteni egészségesen is. Sütőben sült húsokhoz nem is használok zsiradékot, a rántotta sem úszik a zsírban vagy az olajban. Miért kellene? A mai edényekben sok mindent el lehet készíteni zsiradék nélkül is. És lehet mellé sok zöldséget enni.
Ebbe az irányba próbálj ráhatni, vagy esetleg anyukádra, hogy kevesebb zsírt használjon, hogy soványabb húsokat vásároljon.
#10: "Nem tudom mitől jobb dögöt enni."
Miért? Te élő füvet legelsz?
#26: "Ha jól állítod össze az étrendet, akkor nem lesznek hiányaid."
Hát ez az.
Ha valaki húst is eszik mértékkel és mellette egyéb "zöldségeket" is, akkor gyakorlatilag semmit se kell méricskélnie. Mindenevők vagyunk több millió éve. Ma már tudható, hogy az Australopithecusok is bizony dögöt ettek, vagy kisebb mértékben vadásztak, mint akár manapság a csimpánzok is néha. Tudtommal nem létezett egy emberi kultúra se, amelyik teljes húshiány mellett alakult volna ki, és a vegetarianizmus eszméje a szervezetünk számára tök új dolog. Roppant mókás lenne elhitetni magunkkal, hogy nekünk mindezek ellenére tök egészséges lenne a vegetarianizmus, pláne a vegan életmód. Ja, akkor, ha nagyon nagy odafigyeléssel táplálkozunk, hogy mit és hogyan, meg ha kell, akkor egyéb kiegészítőket szedünk (márpedig rengeteg olyan van, akinek ilyesmi mindenképpen kell).
@Kérdező
Nem létezik egy valódi dietetikus se, aki azt állítaná, hogy a kiegyensúlyozott vegyes étkezés károsabb lenne a vegetarianizmusnál. Igazándiból veszélytelenebb, mint a vegetarianizmus, aminek bizony ugyanúgy megvannak a buktatói, és nem is kevés. Pl.:
Nekem nem a hírességek anekdotái a mérvadóak ebben, hanem szakemberek véleménye. Amellett nekem is van egy halom ismerősöm, akinek nagyon nem vált be a vegetarianizmus. Szóval hogy a személyes mesék miről szólnak, az ne legyen már mérvadó, már csak azért se, mert az emberi szervezetek nagyon eltérőek, és az egyik nem bírja azt, amit a másik meg igen. Ezért sem volna szabad megfelelő szakértői vizsgálat vagy vélemény nélkül olyat ráerőltetned a papádra, amiről fogalmad sincs, hogy tényleg jót tenne-e neki. Pl. van Hévízen egy hölgyismerősöm, aki gyerekkorában több állatot látott leölni, és emiatt képtelen volt húst enni. Ő például akármilyen tudományos alapon étkezett vegetáriánus módon, mostanra (26 éves) már annyi problémája gyűlt össze, hogy undorodva bár, de csirkehúst szó szerint ennie kell ritkán, de rendszeresen. Azt a húst is csak úgy tudja megenni, ha nem látja egyben pl. a combot, a szárnyat...stb, hanem valamibe bele van keverve feldarabolva.
A papádat sokkal inkább a kiegyensúlyozott vegyes étkezésre beszéld rá (kevés hússal), mert ez ügyben nyilván nagyobb az esélyed. A felügyelet és megfelelő ismeretek hiányában történő vegetáriánus étrendre való átállás jóval nagyobb problémákat okozhat még a viszonylag nagyobb mértékű húsevéssel szemben is.
Én egyetlen egy miatt tartom csak hasznosnak a vegetarianizmust, hogy emiatt az állatokat nem kell leölni, és megszűnne a kegyetlen rabtartásuk is, valamint a környezetszennyezés is ezzel csökkenne, továbbá a vegetarianizmus eszméje egészségesebb életmódra sarkal. Én is sokat gondolkodom emiatt azon, hogy vegetáriánus leszek, de még csak megközelítőleg se azért, mert azt egészségesebbnek tartanám, vagy hogy netán az finomabb kajákat tudna felmutatni.
#28: "Nem olyan nagy tudomány, mert az ízeket a fűszerezés nagyban adja."
Igen, ez a vegetarianizmus jelmondata. A nyers húsnak nincs íze. Ám az a helyzet, hogy tök ugyanazokkal a fűszerekkel a más és más húsok totálisan más ízeket hoznak elő a sütés/főzés során, és nagyon erős különbségeket. Az ízlelésünk valszeg erősen tompult, és ha még a nagyon ősember ízlelő-szervrendszerével rendelkeznénk, erősebben éreznénk a különböző nyers húsok közötti különbségeket is.
Sajnálom! A húsról le lehet szokni, idővel meg is lehet undorodni attól, de nincs az a vegetáriánus étel, amelyik olyan euforikus gyönyört tudna okozni, mint akár egy jól sikerült friss bécsi szelet, vagy csülök pékné módra...stb. Legalábbis az emberek többsége biztosan így érzi, és többségében a kultúrákban nem véletlenül a fő étkezést, a fogyasztás megkoronázását a különböző húsételek jelentették. Soha semmiféle vegetáriánus étel még csak a közelébe se jutott az élvezeti mércémen ezekkel szemben. Az itt nagyon kevés, hogy a vegetáriánus konyha is finom. Igen az. De finom és finom között is lehet szakadék.
Ha átállunk vegetáriánus étrendre, és idővel már nem is kívánjuk a húst, nyilván a húsevés élvezetének emléke is erősen tompul, mint a cigiről régóta leszokott ember esetében is a cigiszívás élvezeti értéke, aki örül neki, hogy már nem kívánja...
Ha valóban versenyképes lenne élvezeti értékben a vegetáriánus konyha a húsossal, már régen megérte volna átállnia az emberiségnek, még gazdaságilag is, meg mindenhogyan.
#28: "Azért érdemes egyébként ezzel nyitottnak lenni"
Hát, pont az a bajom a vegetarianizmussal, hogy egy cseppet se nyitottak, és ideológiát kovácsolnak az életvitelükből. Rendre fogvicsorgatva gyártják a hamisabbnál hamisabb tézisek tömegeit a saját meggyőződésük mellé. Itt van pl. a @Kérdező, aki még csak elgondolkodni sem hajlandó azon, hogy tényleg jó-e az, amit a papájára akar erőltetni. Egyszerűen eldöntötte, hogy aki a vegetarianizmust éljenzi, az a tuti, aki meg nem, az az ostoba. :D
"Igen, ez a vegetarianizmus jelmondata. A nyers húsnak nincs íze. Ám az a helyzet, hogy tök ugyanazokkal a fűszerekkel a más és más húsok totálisan más ízeket hoznak elő a sütés/főzés során, és nagyon erős különbségeket. Az ízlelésünk valszeg erősen tompult, és ha még a nagyon ősember ízlelő-szervrendszerével rendelkeznénk, erősebben éreznénk a különböző nyers húsok közötti különbségeket is."
EBBEN igazad van, a húsoknak VAN saját íze!
"Sajnálom! A húsról le lehet szokni, idővel meg is lehet undorodni attól, de nincs az a vegetáriánus étel, amelyik olyan euforikus gyönyört tudna okozni, mint akár egy jól sikerült friss bécsi szelet, vagy csülök pékné módra...stb. Legalábbis az emberek többsége biztosan így érzi, és többségében a kultúrákban nem véletlenül a fő étkezést, a fogyasztás megkoronázását a különböző húsételek jelentették. Soha semmiféle vegetáriánus étel még csak a közelébe se jutott az élvezeti mércémen ezekkel szemben. Az itt nagyon kevés, hogy a vegetáriánus konyha is finom. Igen az. De finom és finom között is lehet szakadék."
EBBEN viszont nem. Sok évig voltam mindenevö, nem is undorodtam emg a hústól (egészségügyi okokból nem ehetem - de ez nem igazán fontos) viszont igenis rengeteg húsmentes étel éppen annyira "olyan euforikus gyönyört tud okozni", mint az említett bécsi szelet vagy a sült csülök!
(Másrészt igen sok kultúrában NEM a hús az étkezés megkoronázása, az lehet bármi más is.)
Az magánügyed, hogy NEKED a legmagasabb élvezeti érték a húsevés, másoknak viszont nem feltétlen, nekem még mindenevö koromban is a hús MELLETT legalább annyira fontos volt a körítés-része is a menünek.
"Ha átállunk vegetáriánus étrendre, és idővel már nem is kívánjuk a húst, nyilván a húsevés élvezetének emléke is erősen tompul, mint a cigiről régóta leszokott ember esetében is a cigiszívás élvezeti értéke, aki örül neki, hogy már nem kívánja..."
Ez így nem feltétlen igaz, a cigis hasonlatod sem stimmel - én pl 40 éve leszoktam a cigiröl, ennek ellenére ha kávét iszom - elég ritkán - akkor kifejezetten kívánom a cigit még most is.
Ha valaki azért szokik le a húsevésröl, mert számára undorító a gondolat, annak a húsevés emléke NEM élvezetet jelent.
Ha azonban egyéb okokból hagyta abba, akkor sem feltétlen hiányzik a húsevés, anélkül is kellö élvezetet tud okozni a húsmentes ételek fogyasztása is.
"Ha valóban versenyképes lenne élvezeti értékben a vegetáriánus konyha a húsossal, már régen megérte volna átállnia az emberiségnek, még gazdaságilag is, meg mindenhogyan."
EZ sem igaz:nem az a kérdés, hogy mennyire versenyképes vagy sem a vegetáriánus étkezés, a legtöbb ember képtelen kicsit is nyitottan állni az újabb ételekhez - és nem CSAK a húsmentes fogásokra gondolok, hanem egyebekre is, a legtöbben azt a max. 10 ételt eszik, amit mindig is megszoktak korábban.
"#28: "Azért érdemes egyébként ezzel nyitottnak lenni"
Hát, pont az a bajom a vegetarianizmussal, hogy egy cseppet se nyitottak, és ideológiát kovácsolnak az életvitelükből. Rendre fogvicsorgatva gyártják a hamisabbnál hamisabb tézisek tömegeit a saját meggyőződésük mellé. Itt van pl. a @Kérdező, aki még csak elgondolkodni sem hajlandó azon, hogy tényleg jó-e az, amit a papájára akar erőltetni. Egyszerűen eldöntötte, hogy aki a vegetarianizmust éljenzi, az a tuti, aki meg nem, az az ostoba. :D"
VANNAK vegetáriánusok, akik ideologiai alapon nem eszik meg a húst, de erre minden joguk megvan, ez minden embernek szabad döntési joga. Azt viszont kifejezetten negatívnak tartom, ha BÁRKI - húsevö, vegetáriánus, vegán vagy akárki - MÁSRA akarja eröltetni a saját normáit, viszont azt sem lehet elvárni senkitöl, hogy a saját meggyözödése ellenére cselekedjen (pl meggyözödéses vegetáriánustól nem várható el húsok elkészítése), és ezt a többieknek el kell fogadnia.
Azzal azonban tökéletesen egyetértek, hogy a kérdezö nagyon tévesen áll a témához, az apukájának szintén minden joga megvan eldönteni, hogy mit akar enni és mit nem.
Attól, hogy a kérdezö szerint a húsmentes étkezés lenne egészséges - amire neki minden joga megvan, és elöfordulhat, hogy esetleg igaza is van -, még nem várhatja el és nem követelheti apukájától, hogy ö is eszerint étkezzen, neki is megvan a joga erröl dönteni.
Még azt kihagytam, hogy elhiszem, hogy mindenevőként is ehet egészségesen, de ő ezt nem teszi meg. Nem étkezik egészségesen. Ezért is gondoltam, hogy így egészségesebben ehetne és ha látnå a változást, akkor rájönne, hogy ez jó neki. Még ha nem is a vegetåtiånus étkezés, de az odafigyelés az evésre.
Egyébként köszönöm mindenkinek, aki válaszolt és nem sértegetett, még ha nem is értettek velem egyet!
#25: "Az magánügyed, hogy NEKED a legmagasabb élvezeti érték a húsevés, másoknak viszont nem feltétlen"
Nem a magánügyem. Ne forgasd ki, légyszi a szavaimat. Történelmi tényekre hivatkoztam, és a többségre. Nem vonom kétségbe, hogy te valamiért a vegetáriánus kaját legalább annyira kultiválod, de én meg ezzel szemben azt állítottam, hogy soha nem ettem egy vegás kaját se, ami csak minimálisan is felérne a húsételek ízvilágával.
Magyarán azt állítottam, hogy én a többségbe tartozom. Ha szerinted ez a többség nem létezik, akkor igazold azt adatokkal. Mutass be pl. egy listát, ahol a nagy húszabálók (akik nyilván nálad ezerszer jobban élvezik a hús ízét) tömegével döbbentek rá, hogy a vegetáriánus kaja felér a hús ízvilágával. Szerintem még csak össze se hasonlítható a két ízvilág. Ugye azt belátod, hogy vannak egészen elképesztően kifinomult olyan ízérzékelésű emberek, akik sokkal alkalmasabbak pl. a borkóstolás művészetére, mint mások? Na, ha te nem találtad meg a hús ízvilágában, amit mondjuk én igen, az akár azt is jelentheti, hogy a te ízlelési érzéked nem annyira jó, mint a többségé.
#35: "Másrészt igen sok kultúrában NEM a hús az étkezés megkoronázása, az lehet bármi más is."
Na, itt jött el az ideje az igazolásnak. Ez viszont semmi más eddig, mint szimpla mesegyártás. Nem pusztán azt kellene igazolnod, a szerintem teljesen nyilvánvalóval szemben, hogy van néhány kultúra, ahol nem a húsételek a legmeghatározóbbak, hanem hogy azokból legalább annyi van, mint a húsosokból, vagy legalább számottevőnek tekinthetőek a húsosok mellett.
Tehát! Melyik kultúrára gondolsz? És mennyire?
#35: "Ez így nem feltétlen igaz, a cigis hasonlatod sem stimmel - én pl 40 éve leszoktam a cigiröl, ennek ellenére ha kávét iszom - elég ritkán - akkor kifejezetten kívánom a cigit még most is."
Úgy tudtam, hogy majd valaki ezzel a kákán is csomót... De ugye közel se annyira, mint amikor aktív dohányzó voltál? Mert ha így lenne, akkor nem tudtál volna leszokni. Ergo, már nem is emlékezhetsz arra, hogy az akkori kívánalmad milyen volt, mivel az megszűnt, vagy erősen csökkent.
#35: "EZ sem igaz:nem az a kérdés, hogy mennyire versenyképes vagy sem a vegetáriánus étkezés, a legtöbb ember képtelen kicsit is nyitottan állni az újabb ételekhez"
Neked nem számít, hogy a vegetarianizmus mindössze az 1800-as évek közepétől kezdett igazán társadalomformáló erőt felvenni? Azért ahol ideológiák nem irányították az étkezési szokásokat, mindig is ettek nem húst is, sőt, a szegényebb rétegek nagyon ritkán jutottak hozzá, és ha ez megtörtént valami különleges okból, akkor az maga az ünnep volt számukra.
Nézd, azért ha az emberi vérvonal több millió éve nem volt képes átállni a tisztán vegetáriánus étrendre, csak valami ideológiai unszolásra tette ezt, vagy az 1800-as évek közepétől egy mesterségesen felerősített elvárás okán (a mai helyzetben már kezd ésszerűvé is válni), azért hagy beszéljünk már itt teljesen jogosan a versenyeztethetőségről... :)
#Kérdező
Írod: "Ahogy a kérdésben is leírtam apukám már többször mondta, hogy legalább vegetáriánus legyek."
De tudtommal nem a te egészségi állapotod van veszélyben, nem?
#36: "Szóval ezzel a lehetőséggel akartam ėlni. Bár már undorodom a tojástól, tejtől, tényleg még a szaguktól is"
Én nem. Sőt! :) - Nyilván, ha sokat hergelném magam, akkor nálam is segítene a hosszan tartó önszuggesztió. Aligha lennél ezzel az őskorban, középkorban hosszú életű...
#36: "Szerintem az is lehet nagyon egészséges, de véleményem szerint a vegán étkezės a legegészségesebb."
Aztán már miért? Mondom! Az emberi vérvonal több millió éve sokkal inkább vegyes étrenden élt, és az egész szervezetünk viseli magán a mindenevő jegyeket. Hogy jön ez össze azzal, hogy itt még a vegetáriánusok is elismerik, ezt(#26): "Ha jól állítod össze az étrendet, akkor nem lesznek hiányaid."
Tehát, ha jól állítod össze... :)
Nem gondolod, hogy jobb lenne inkább szakembertől megkérdezni, hogy mi lenne jó a papádnak igazán? (ráadásul minden szervezet egyedi) Nem felelőtlenség rábeszélni olyanra, amiről a véleményed mindössze a "szerintem"-en alapul? Dietetikus vagy? Apukád kezelőorvosa?
#36: "mert az egészségéért szeretnék tenni."
Hát akkor nem az lenne a leghelyesebb, ha az orvosával konzultálnál? Elmondod, hogy milyen terápiát találtál ki a számára, és az ő véleményére hallgass, ne pedig a miénkre (és ne is a magadéra), akik között még ha szakértő is van, akkor se tud semmit se a papád egészségügyi helyzetéről személyre szabottan, és az esetleges plusz olyan egyedi problémáiról se, ami az általánosságokon is túlmutathat.
#36: "ezért a kevesebb zsír bevitele sokat segítene."
Na, ez már mutatja a kompromisszumkészségedet. Mégsem vagy te elvakult... :D
De az is lehet, hogy tök jó, amit kitaláltál, ha a helyzet pl. nagyon spéci. De ezt a szakember tudja megmondani (nem is értem, hogy nem volt semmi javaslata korábban???). Az sem lenne baj, ha alkalmasint a dolgot több szakember véleményében fürösztenéd meg, akik meg tudják ismerni a papád problémáit a megfelelő információk tükrében. Na, ha azok véleménye bántón el fog térni (ilyen is előfordulhat azért), akkor nincs más, azok közül tényleg válassz a saját belátásod szerint, persze az apukád bevonásával együtt.
Nem sok értelme van daganatos betegként a vegetáriánus/vegán életmódnak.
Az hogy alapból van-e, nem tisztem eldönteni, mindenkinek egyéni döntésköre.
Amit ilyenkor tenni kell, ha eszik húst ha nem, hogy a feldolgozott szénhidrátokat és cukrokat kerüli első körben. Egy rendes ketogén étrend ilyenkor aranyat ér (nem a norbi féle keto update, az egy fos).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!