Orvosok mint mondanak gyerekük vega? Mit szoktak mondani szülőnek? Pl tojást még sajtot eszik csak húst nem
Az, hogy a gyerek vega a szülők felfogásának eredménye. Egy egészséges gyerek fejlődéséhez, vegyes étrendet kell kialakítani, amibe beletartozik a hús is.
Nézd meg, a természet hogyan alakította az állatok fogazatát. Más a növényevőké, más a ragadozóké és más a mindenevőké. Ilyen a disznó, a medve és igen, az ember is. Nekünk is van szemfogunk, igaz kissé már elcsökevényesedett, de van, ami arra utal, hogy nem idegen a hús az étrendünktől.
Ha egy gyermek vega, az a szülők nevelésének eredménye. Az egészséges gyerek fejlődésének alapja a vegyes táplálkozás.
Nézd meg a természet hogyan alakította az állatok fogazatát. Más a növényevőké, más a ragadozóké és más a mindenevőké. Ilyen a disznó, a medve és igen, az ember is. Nekünk is van szemfogunk, igaz hogy elcsökevényesedett, de van, ami arra utal, hogy számunkra sem idegen a húsevés.Tehát mindenképpen különböző (vegyes) ételek fogyasztása ajánlott. Hogy az orvos mit ajánl az az ő felfogását is tükrözi és az egyéni is lehet.
De sok doktorizált táplálkozási tanácsadó van ezen az oldalon!🤣 De komolyan, ha valaki nem tud a vegaságról/vegánsagról semmit, az emberi szervezetről sem, akkor miért osztja itt a észt?
Egyébként én ismerek vegán családot, és az orvosoknak semmi kivetnivalója nincs. Rengeteg egészséges vegán gyerek van, nyugati országokban már ez számít a legelfogadottabbnak.
És mit hiányolna a gyerek szervezete? A koleszterint? Amik eltömítik az ereket, és szív-, és érrendszeri betegségeket okoz?
Semmit.
Nem értem a sok kommentet a szülők általi erőltetésről, rengeteg gyereket ismerek (magamat is beleértve), akik gyerekkorukban hosszabb-rövidebb időre felhagyott a húsevéssel, és semmit nem hajlandó megenni ami hús, a szülők kifejezett kérése/felszólítása ellenére se. Nálam például kiskoromban volt, hogy gyűjtögettem a húsdarabokat a számban, és a végén kiköptem zsepibe vagy a wc-be. Nem tettem zsebre amit kaptam, ha szüleim észrevették. :))))
Egyébként nem is teljesen értem hogy mit kellene ehhez szólni, SEMMI olyan nincs a húsban, ami ne lenne meg a tejben és/vagy a tojásban. A teljesen vegán étrend már necces, akkor mindenképpen kell szerintem orvossal konzultálni kiskorú esetén, de egy sima húsmentes étrend az én szememben még csak nem is feltétlenül számít "speciális étrendnek".
Legyen változatos, kiegyensúlyozott az étrendje, szvsz az a legfontosabb.
Szóval szerinted a medve mindenevő? Vagy pedig úgy érted, hogy a disznó is ragadozó? :DDDDDDDDDDDDDDD
15, pont úgy érti. Ne röhögj, hogyha a gimis biosz se megy.
"A barna medve tipikus mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt."
"A disznó mindenevő, tehát növényeket és állatokat egyaránt fogyaszt. Természetközeli élőhelyen tartva táplálékának egy jelentős részét a talajból túrja ki, így fogyaszt pl. rovarlárvákat, férgeket, gumókat és gombákat is. Ha hozzáfér, dögöt is eszik."
Fogazatról beszélünk, ami a mindenevéshez igazodott, mind a példaállatoknál, mind az embernél.
(Ettől mondjuk még pont lehet valaki vega/vegán, mert megteheti, de ha csak ilyen szempontból hasonlítjuk a dolgokat, akkor az ember alapvető beállítottsága igenis a mindenevés.)
A medve a ragadozók rendjébe tartozik, függetlenül attól hogy mit eszik meg manapság. (Igen, van majdnem vegán medve is, a panda, ettől még nem növényevő állatok.)
Látom írtál kommentet is, meg nekem is privátot.... Honnan szeded, hogy csecsemőről van szó?
Amúgy meg egyértelmű, hogy egy csecsemőnek anyatej (vagy azt pótló tápszer) kel, nem pedig hús meg tehéntej......
1 éves koráig csecsemő te nagyon buta. Addig meg el kezdődik a hozzátáplálás. Hogy honnan veszem hogy csecsemő? Eredetileg a gyereknevelés ételek bevezetése témakörben volt a kérdés. De ha valamihez nem értesz ne szólj hozzá inkább.
Ja és én nem írtam neked privátban
18, a fogazatról volt szó, nem a rendszertanról. Mármint, a mindenevők, mint kategória létezik, de nem rendszertani besorolásban, mert ha a medvéket ki is hagyjuk, mondjuk egy oposszumot és egy disznót is nehezen sorolnál egy rendbe. Még mindig bioszóra. :)
"A barnamedve mindenevő és ezt fogazata és emésztőcsatornájának módosulása is tükrözi. Jól fejlett szemfogakkal rendelkezik, amelyeket védekezésre, zsákmányolásra és a tetemek feldarabolására használ, a nagy őrlőfelülettel rendelkező zápfogai viszont a többnyire növényekből és gerinctelenekből álló étrenddel hozhatóak összefüggésbe. Emésztőcsatornája a húsevőkre jellemző tipikus ragadozó emésztőcsatorna, amely azonban kissé megnyúlt, hogy a túlnyomóan növényi eredetű étrend hatékonyabb emésztését és felszívódását szolgálja."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!