Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Van olyan hogy valaki a...

Van olyan hogy valaki a legnagyobb odafigyelés mellett sem bírja a vegán táplálkozást?

Figyelt kérdés
Tehát gyenge lesz tőle vagy puffadni kezd vagy nem érzi jól magát még a vitaminok ellenére sem.
2019. szept. 30. 06:38
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
80%
Mindenkinek más az állati-növényi fehérje igénye. Ezért van az, hogy valaki bírja a vegán életmódot és van, aki sosem lesz rá képes. A szervezet jelzi, hogy szüksége van az állati fehérjére, betegségek és szervi bajok sora jöhet elő, ha nem visz be állati fehérjét. Volt már itt is olyan kérdés, hogy miért nem képes rá. Hát ezért.
2019. szept. 30. 09:54
 12/17 anonim ***** válasza:
73%

Nem szeretnék senkit vegánságra téríteni, de vegyük észre a különbséget a mesterségesen előállított étrend kiegészítők és a teljes értékű növényi étrend között! Egy vegánt elsősorban az állatvédelem érdekli, és van, aki emellett jobban törődik az egészségével, más pedig kevésbé. Aki nemcsak elhagyja a korábbi étrendjéből az állati élelmiszereket, hanem tudatosan összeállított növényi étrendet folytat, annak nem kell a húst pótolnia. Igaz, hogy ehhez egészen más jellegű ételeket kell fogyasztani, mint amit az átlag ember megszokottnak tart, és nem lehet elintézni annyival, hogy a vasárnapi pörköltet marhahús helyett szójából főzzük. Teljes értékű növényi étrendre váltani nem egyszerű.

Nem vagyunk egyformák, ezért nem mindenkinek pontosan ugyanarra, ugyanannyira van szüksége. A növényi étrend jól illeszthető a legtöbb szervezet igényeihez, de nem mindenkinek egyformán megfelelő.

Kivételek vannak, de azok többsége, aki növényi étrenden legyengül vagy rosszul érzi magát, nem az állati eredetű anyagok hiányától lesz rosszul, hanem a nem megfelelően összeállított étrendtől. És sajnos ennek nincs köze ahhoz, hogy az illető mit gondol az állatvédelemről, és vegán-e. Rengeteg vegán él egészségtelenül.

2019. szept. 30. 10:29
 13/17 anonim ***** válasza:
81%

Ettem vegán levest, nem is egyszer, kifejezetten undorító és ehetetlen volt."

Pl. paradicsomleves, zöldséglevesek, rántott leves kenyérkockával - meg még sok másik, amiröl csak nem tudod, hogy vegán.

Te vagy az tipikusan, akinem fogalma sincs arról, milyen ételek vegánok, de elöítételböl kijelentesz ilyen hülyeséget.

Emellet önmagában csak az, hogy valaki vegán módon étkezik, nem okoz gyöngeséget, viszont ha nem megfelelö az összetétele, akkor igen.

Aki ezt nem akarja figyelni vagy nem képes rá, illetve beleívódott, hogy csak hússal lehet jóllakni, az nem lesz képes vegánul táplálkozni.

Emellett rengeteg ember számára a vegán étrend a különbözö kiegészítök, mühúsok, meg müsajtok stb fogyasztását jelenti, ami enyhén szólva is téves elképzelés.

Egy étrendet/életmódot lehet választani, de ha valaki ezt önmagában nem tudja lefogadni, akkor nem lesz neki megfelelö, akármennyire is jó az összetétele.

Lásd az egyik korábbi válaszolót, akinek a párja nem lakott jól, ha tudta, nincs hús az ételben, ha ugyanazt kapta úgy, hogy azt, hitte húst is tartalmaz, akkor meg tökéletes volt neki. Sokkal több függ attól, kinek mi van a fejében, mint hoyg mi van a tányéron.

2019. szept. 30. 10:39
 14/17 anonim ***** válasza:
31%

Sok jó válasz érkezett. Annyival egészíteném ki, hogy egy normál egészséges ember, amilyen én vagyok, kevés odafigyeléssel is tökéletesen megvan vegán étrenden. Változatosan eszem mindenfélét, mozgok, és semmi bajom, sokkal jobban érzem magam mint előtte. Pedig nem vetem meg a junk foodot sem, heti rendszerességgel eszem vegán pizzát, hamburgert, édességet, és még csak nem is hízok 😃 Nyilván nem csak ezeken élek, de azt akarom mondani, hogy ha megkívánom, megeszem. Nem számolom a bevitt tápanyagokat, nem eszem minden nap zöldséget, gyümölcsöt, csak, ha megkívánom, full lazán csinálom, persze ha nem akarod elhinni, úgysem fogod.

A kérdező összemossa a vegánokhoz társított érzelmeit, a növényi étkezéssel: "Ebből is látszik a radikalizmusuk hogy azt mondják hogy mindenkinek jó, minden szervezet alkalmas erre a táplálkozás formára."

Nem a radikálisok mondják 😃, hanem:

Az [Ausztrál Dietetikusok Szövetsége], [Kanadai Dietetikusok Szövetsége], a [Physicians Comittee for Responsible Medicine], a [British Dietetics Association], és az [Academy of Nutrition and Dietetics] is azon az állásponton van, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is), és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) teljes körű és kielégítő az ember számára. A Pécsi Tudományegyetem nemrég az Orvosi Hetilapban jelentetett meg egy [tanulmányt a növényi étrend előnyeiről], és ők is ezen a véleményen voltak. Sőt, ők a cikkben a növényi étrendet bizonyos tipikus mai népbetegségek (elhízás, szív-érrendszeri és tumoros megbetegedések, magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás stb.) kezeléséhez és megelőzéséhez is megfelelő módnak tartották.

De nézd meg a vegán kisbabákat, akik az anyaméhtől kezdve vegánok, és teljesen egészségesek, vagy a rekordokat döntő vegán testépítőket, sportolókat, guglizz, ha érdekel. Persze nem kell elhinni, ha nem akarod, nekem mindegy, csak azért válaszolok, ha valaki idetéved, azért kapjon rendes információt.

2019. szept. 30. 13:06
 15/17 anonim ***** válasza:
56%
Nyugi kérdező ha nem bírod vegánságot vissza térhetsz normál étrendre ,azt egyél amit bírsz .
2019. okt. 1. 06:43
 16/17 anonim ***** válasza:
31%

"5. Akkor szerinted minden ember egyformán működik?"

Válaszolok 5-ös helyett: alapvetően igen.

Ha csak nincs valami "gyógyíthatatlan" anyagcserebetegsége vagy nem szenved glutén-intoleranciában, a fehérjék és szénhidrátok emésztésében nagyjából egyformán működünk.

Vannak persze olyan specializálódások, hogy a sárgák a rizst és a szóját sokkal jobban/könnyebben emésztik, vagy másszóval a káros hatásait jobban ki tudják védeni, mint pl. a fehérek, de ez csak néhány ételt érint.

A hagyományos modern táplálkozás két legkárosabb összetevője egyébként a fehér búzaliszt és a finomított (répa)cukor. Érdekes, hogy arról valahogy még mindig nem olvasni mostanában túl sokat, hogy ezek túlzott fogyasztása milyen civilizációs betegségeket okoz (cukorbetegség, vitaminhiány stb.), pedig egy átlagos európai/észak-amerikai ember étrendjében ezek még mindig nagyon magas arányban vannak jelen a szénhidrát oldalon.

Ebből is látható, hogy a természetességre is kellene törekedni, nagyon sok mindenevő és vegán ezekre sem figyel oda.

Az elegendő rágás is nagyon fontos. Vagy a hüvelyesek megfelelő elkészítése: főzés előtt legalább 12-18 órára beáztatás és a víz leöntése 6-8 óránként. Ezek nagyban megelőzhetik a puffadást.

A "gyenge lesz tőle" kérdést pedig már megválaszolták előttem. Szinte az összes "divatvegán", aki visszatért a mindenevő életmódra, nem megfelelően összeállított növényi étrenden volt.

Mindenkinek saját magának individualizálnia az étrendjét, egy pár főbb általános szabály megtartása mellett, csak akkor lehet hosszú távon fenntartható.

2019. okt. 6. 21:10
 17/17 anonim ***** válasza:
Persze, szerintem lehetséges . Én is próbálkoztam vele , nem elvi okokból, csak próbaképpen. Az én fő problémám az volt vele, hogy amíg a szükséges fehérjét bevittem , rengeteg ch is társult mellé amitől én viszont fáradékony és rossz közerzetű vagyok amióta az eszemet tudom . Igaz , nálam nehezítő tényező volt, hogy a rizsen és a kukoricán kívül semmilyen gabonát nem tudok fogyasztani, sem szóját . Én elhiszem , hogy be lehet mindent vinni csak növényekből , de ez több tenyezős dolog . Függ az ember eletmodjatol is, szabadidejetol, mennyi a feherjeigenye, milyen alapanyagok hoz tud hozzájutni és mennyi ideje van elkészíteni azokat . Ezt a vegán étrendről írtam, a vega azért jóval egyszerűbb , sőt , abban semmiféle nehézséget nem látok . Egy szó mint száz , nekem ezzel a sokféle allergiammal és emésztési problemammal nem jött be ,sok sport mellett . Biztos meg lehetne oldani , de mivel én sem konyhatunder nem vagyok, sem időmilliomos , maradok a házi tojasnal, sajtnal illetve a halak mellett . Én csirkét amúgy sem eszem, sem marhát , undorodom a bolti húsoktol , a háztáji disznót azt szoktam fogyasztani olyan heti 1x, én ezen az étrenden maximálisan egészségesnek és energikusnak érzem magam , etikai problémám sincs vele , bevált,maradok ennél :)
2019. okt. 11. 13:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!