Miért olyan csokoládé- ill. kakaófüggő sok vegetáriánus illetve vegán?
A kakaóban teobromin alkaloid található, ami éppen annyira egy serkentőszer, mint a kávéban a koffein ill. a teában lévő tein. Rendszeres nap-mint-nap történő fogyasztása hasonló hatást vált ki, mint a dohányzás: korlátozza a szabad gondolkodást. Ezenkívül elég súlyos függőséget tud okozni, hatásában a koffeinhez illetve a THC-hez lehet csak hasonlítani.
Nyilván a nyugati típusú társadalmakban már kora gyerekkortól sok kakaót, csokoládét adnak a gyerekeknek édesség, desszert és nass gyanánt, hogy kialakítsák ezt a függést, ami az édesipar (illetve kisebb részben a kakaófeldolgozók) érdekeit és profitját szolgálja.
Ám nagyon sok mindenevő étrendről áttért vegetáriánus ill. vegán mindezt ezek szerint nem tudja, hiszen továbbra is nagy mennyiségben, és elég nagy gyakorisággal eszik. Viszont a krisnások ill. vaisnavák nem is fogyasztják egyáltalán, helyette csakis karobport.
A középút valahol a gyakori, szinte naponta történő bevitel és a teljes tiltás között volna. Tehát lehet enni, de mértékkel és mondjuk hetente max. 2-3x, hiszen bizony erős serkentő/élénkítő hatása van, de vannak hátulütői is, és ezért korlátozni érdemes.
Természetesen a mindenevők is azok, hiszen a magas arányú fehérjére-zsírokra épülő táplálkozásukban a finomított cukrok és vele együtt a kakaó is szinte főszerepet játszik.
A kérdésem pontosan arra vonatkozott, hogy mivel a teobromin azért nem egy teljesen veszélytelen hatóanyag, miért nincsenek ennek a vegák ill. vegánok tudatában? A tőle való függés szinte közismert, csak a köztudatban – így az orvosi/dietetikusi köztudatban is – nem tartják annyira károsnak, mint a koffeint illetve a nikotint.
Vegán vagyok,fél éve, nagyon pártolom a teljes értékű növényi étkezést is.
Egyáltalán nem vagyok se csoki, se kakaó függő. Ha édességre vágyok sokkal szívesebben sütök olyan sütiket amik inkább gyümölcsösebb/magvas jellegűek. De csokisat kifejezetten ritkán.
Szerintem egyénfüggő, nem összeköthető a vegetáriánus/vegánsággal. Szerintem mi igyekszünk egészségesebben élni annál, hogy ilyeneket vigyünk be a szervezetünkbe.
De jó ötlet az aranyközépút megtalálása :)
"Elég sok okból lehet valaki vegán vagy vega, azok száma akik tudják mi az a teobromin elég elenyésző."
Nyilván, de azért maga a csokoládé hiába van annyira hájpolva, mégsem az a szuperkaja, aminek sokan be akarnák állítani. Afrodiziákum, de van sok kedvezőtlen hatása, nemcsak a teobromin tartalma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!