Milyen ételeket lehet hosszú távon eltartani hűtés nélkül?
Legtöbb szalámi és kolbászféle rúdban minimális hűtést igényel
Beef jerky vagy egyéb szárított hús
Szárított hal
Jégsaláta, répa, paprika, paradicsom,hűtést nem igénylő öntet
Műzli
Alma, narancs, banán, kiwi
Rizschips, rizskréker
Készen vásárolható vegán termékek pl dmben virsli, bulgursaláta
Uht tejtermékek
Szójapuding/rizspuding
Magvak: dió, mogyoró,mandula, kesu
Müzliszelet, szénhidrát szelet, fehérje szelet, gyümölcsszeletek
Aszalt gyümölcs
Fehérjepor
Tészta (ha van főzési lehetőséged), de ha csak vizet tudsz forralni, akkor üvegtészta, mie tészta, bulgur, kuszkusz, ezeket csak forró vízzel kell leönteni
MRE
Szivargyújtóról üzemelő hűtőtáskád van?
Köszönöm a segítőkész hozzá állást. Az első kommentelőnek a válaszom, igen van de nem vált be hosszú távon. Már kettő kifeküdt.
A második kommentelőnek pedig meg köszönöm előre is a segítségét, fáradságát, ha meg kaphatom tőle a recepteket.
Rakott káposzta üvegben
2 fej hagyma, 80 dkg sertéslapocka, 30 dkg rizs, 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg zsír, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, kevés paprika, 15 dkg füstölt kolbász.
A zsír felén aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd rádobom a darált lapockát, sózom, kevés pirospaprikát teszek rá, borsozom, rászórom a zúzott fokhagymát és fedő alatt, időnkénti lépótlással 15 percig párolom. A rizst puhára párolom. A káposztát egyszer kimosom és a zsír másik felén kevés paprikával megpárolom.
Üvegbe rakás: Az üvegeket felváltva megpakolom a káposzta - kolbásszeletek - rizs - darált hús rétegekkel úgy, hogy a tetejére káposzta kerüljön. Az üveg széléig kb 1,5 centiméternyi maradjon szabadon. Felöntöm a maradék párolólével, vagy ha nincs, akkor vízzel. Légmentesen lezárom és 100 percig gőzölöm.
Csak a felmelegítéskor tejfölözöm!
Sertéspörkölt üvegben
2 kg sertéslapocka, 60 dkg hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, zsír, vagy olaj, 3-4 ek jófajta pirospaprika, só.
A húsból a szokásos módon pörköltet főzök, de csak félpuhára. Beleteszem a tisztára mosott üvegekbe, légmentesen lezárom és 100 percig gőzölöm.
Készíthetsz belőle gulyáslevest, paprikást, hortobágyi palacsintát és csak a fantáziánktól függ, hogy még mit.
Székelykáposzta üvegben
2 fej hagyma, 1 kg sertéslapocka, 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg zsír, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 2 kanál pirospaprika.
A zsír felén aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd rádobom a felkockázott lapockát, sózom, megszórom pirospaprikával és fedő alatt, a folyadék időnkénti pótlásával félpuha pörköltet főzök (kb 40 perc). A káposztát egyszer kimosom és a zsír másik felén megpárolom.
Összekeverem a pörköltet a párolt savanyúkáposztával és üvegekbe töltöm úgy, hogy kb 1,5 centiméternyi maradjon szabadon. A tetejének folyadéknak kell lennie. Légmentesen lezárom és 100 percig gőzölöm.
Csak a felmelegítéskor tejfölözöm!
Csikóstokány üvegben
1 kg marhahús, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk pirospaprika, só, 3 kk törött bors, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél dl olaj.
A húst csíkokra vágom. Az olajon kiolvasztom a kockára vágott füstölt szalonnát, rádobom a húscsíkokat, az apró kockákra vágott hagymát, sózom és együtt pirítom. Fedő alatt levet fog ereszteni. Borsozom és hozzáadom a vékony csíkokra vágott paprikát és paradicsomot. Az egészet majdnem puhára párolom, utána az előkészített befőttesüvegekbe teszem. Légmentesen lezárva 1 és 3/4 óráig gőzölöm.
Tálaláskor tejfölt keverek bele.
Hús lesütve
Legalkalmasabb erre a célra az oldalas, amely nem szárad ki a zsírban, de lehet tarja, akár combrészből vágott szép szeletek.
Az oldalast darabokra vágjuk, kissé besózzuk, borsozzuk, a szelet húsokat is. Lábasba vagy mélyebb tepsibe tesszük, ráöntünk egy pohár vizet, és zsírt rakunk rá. Tűzre vagy sütőbe tesszük, ha sütőben készítjük alufóliát teszünk a tetejére, és csendesen addig pároljuk, amíg a húsból a csontot könnyűszerrel ki lehet húzni és a víz teljesen elpárolgott. A húsnak úszkálnia kell a zsírban, ha nem így van, tegyünk még zsírt hozzá.
A húsdarabokat kiszedjük a zsírból, a csontokat kihúzzuk, és a húst tiszta, száraz üvegekbe rakjuk a zsírjával együtt. Az üvegben ne maradjon levegő, és a hús ússzon a zsírban. Az üveget hagyjuk lehűlni, aztán lezárjuk és száraz, hideg helyen tároljuk. Amikor fogyasztani akarunk belőle, zsírjával együtt szedünk ki a húsból, felmelegítjük, majd a zsírt langyosan visszaszűrjük az üvegbe, így ismét leszigetelődik.
Könnyebben ki tudjuk venni az üvegből,ha fele olaj fele zsírt teszünk,ekkor az olajat felfőzzük, a zsírral összevegyítve öntjük a húsokra.
Ha kolbásszal vegyesen akarjuk készíteni, a kolbászt karikára hajtva, tegyük serpenyőbe, vagy hosszában tepsibe, öntsünk rá ujjnyi vizet, és lefödve pároljuk, amíg a víz apadni kezd.
A kolbászt fakanál nyelével átfordítjuk, (nem szúrunk bele, mert akkor kiszárad) és a másik oldalát is megpároljuk, majd pirosra sütjük, mindkét oldalán. A víznek teljesen el kell párolognia róla. A kolbászt kihűtve feldaraboljuk és a hússal vegyesen, vagy külön edényben rakjuk a zsírba.
Így elrakva hónapokig eltarthatjuk a zsírban lesütve. Kirándulás, váratlan vendég vagy mi legyen gyorsan a vacsora, esetén is jó szolgálatot tesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!