Hogy lehet céklával/ céklalével ételt színezni úgy, hogy megtartsa az élénk bordó színét?
Sajnos azt tapasztalom, hogy hiába teszek bármibe sok céklát vagy 100%-os céklalevet, a hőkezelés során elveszíti élénk színét, és barnává, barnás-vörössé válik, vagy legjobb esetben is mályvarózsaszínűvé.
Hogyan lehet megcsinálni, hogy ez ne történjen meg, és szép színe maradjon?
Pár hete sütöttem céklatortát, rengeteg céklával, és barna lett a tészta. De más ételekkel is hasonlóan járok. Gyúrt tészta szép színű lesz, de amint kifőzöm már nincs olyan színe. Palacsintatésztát is ha színezek, nyersen még szép, kisütve barnás lesz....
Olvastam, hogy a híres Red Velvet tortát is lehet céklával színezni ételfesték helyett. Na de hogyan, ha nekem egy más céklatorta sem lesz olyan színű???
Van valami praktika erre?
Ti sütöttetek, főztetek más valamit céklával színezve, ami szép maradt???? Ha igen hogyan?
Köszi!
Engedd el ezt a céklalé dolgot és térj vissza az ételfestékhez. Speciel abban a vörös vagy bordó szín természetes anyagból van (most nem a bíbortetűre gondolok) hanem van egy bogyó, aminek a neve most az Istennek nem jut az eszembe, holott a mi kertünkben is van belőle.
A céklalé a céklafajtától függően színez, nekem is van majdnem barnaszínű
...elszállt, de nem hagyom magam, folytatom.:)
...majdnem narancs-barna színű savanyúságom is céklából.
Viszont ha a méregdrága fehér blúzodat ha leeszed, azon biztos, hogy tökéletesen bordó folt marad!:(
A külseje megváltozik, ez ilyen, de a belsőnél még vannak esélyeid. Egyrészt tuti a céklán is múlik. Gyerekkoromból emlékszem, hogy a főtt cékla kifakult és csak ecettel színeződött vissza, míg a múltkor a főtt céklám is gyönyörű színű volt.
Voltak céklás dolaim s belül volt bennük céklaszín, de az maga a cékladarab volt, levet nem is használtam soha...
Még a céklaporral próbálkoznék, az sokkal koncentráltabb, hátha.
Sok más anyag hálásabb. Videóban láttam már, hogy a kígyóuborkahéjlé kislibazöld kifőtt tésztára képes, a répatortáról tudom, hogy szép narancsszínű... A lilakáposztával lehet türkiz színű rántottát készíteni (az eredeti színnek esélye sincs, ha keverik nagy mennyiségű más színű anyaggal, de így is poén)...
Kísérleteznem kéne céklával, most kíváncsivá tettél. De valamilyen színezésre tuti jó a céklapor, ha egyszer arra árulják...
5-6 osztály biológia
cékla színanyaga a betanin, érzékeny a hőre és a pHra
1#! Lehet az alkörmösre gondolsz.... Az tényleg színez nagyon. Régebben használták színezőanyagnak, elvileg ma már nem, mert kimutatták, hogy nem tudom én mit tartalmaz, amit nem célszerű embernek megenni....
Mindegy is, nem tudom mi van pontosan minden ételfestékben, nem is lényeges...
Jelenleg nem az a célom, hogy minél színesebbre színezzek ételeket festékkel, hanem hogy a céklából hozzak ki amit lehet.... Csak ennyi.
Nekem szép sötétbordó színű a céklám, és savanyúságként eltéve is gyönyörű színe van. Nem szokott vöröses barnává sem barnává válni.
Csak most, hogy próbálok sült/főtt ételeket csinálni vele, abban nem tartós.... És bár számítottam rá, hogy nem az lesz a végeredmény, amit szeretnék, ilyen rossz eredményre totál nem számítottam.
3#! Kísérletezz céklával és írd meg miket tapasztalsz! Jó dolog , ez attól függetlenül, hogy nekem a hőkezelt cuccokban ennyire nem jött be.
Na igen, a lila növényekből türkiz lesz... :), lila káposztánál is és pár virágnál is ez van. Citromlével vagy ecettel javítható a helyzet, próbálkoztam már ezzel-azzal. Ám nem minden kajába jó az ecet vagy citromlé, szóval nem lehet csak a színmegtartás érdekében savassá tenni azt...
Mondjuk én nemrég a céklatortába kis almát is tettem és egy egész citrom levét, mindkettőt közvetlen a céklával összekeverten tettem a masszába. Mégsem maradt bordó sütés utánra, pedig a nyers tészta szép volt!
Céklaport nem ismerem, házilag biztos nem fogok csinálni, venni meg azért nem, mert a saját céklát használom... :) Viszont még annyi, hogy nemrég a céklatortába 100%-ban került a cékla. Miután meg pucoltam, reszelőn lereszeltem (csak úgy eresztette a levét) és levével együtt nyersen tettem a torta masszájába. (Gondoltam minek főzzem elő, ha egyszer úgyis megsütöm, nem akartam azzal is csökkenteni a színét, színezőképességét....) De hiába....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!