Fiúk, lányok! Tudnátok mondani/linkelni egy nagyon jól bevált, ütős, egyedi TIRAMISU RECEPTet? Amivel le lehet venni valakit a lábáról, aki szereti?
Egy olyan ismerősömmel fogok találkozni, aki nagyon sokat jelent nekem, sokat jelent a vele való találkozás (az én részemről).
Azt tudom egyedül - édességek szintjén -, hogy szereti a tiramisut. Illetve egy levelezésünkre való utalás is lenne egyben, ha azzal kedveskednék neki.
Két évvel ezelőtt voltam Veszprémben kollégista, akkor egy baráti társaságban időnként kedveskedtem sütött-főzött dolgokkal. Utána, amikor láttam, hogy jól megy, vittem haza is, ott is szerették. Egyszerű dolgoknak tűntek, de én megpróbáltam tisztességel csinálni, és az akkori baráti társaságból (egy jó része) odáig volt érte. :)
Lényeg az, hogy akkor volt módom rá, és tudtam csinálni.
Azóta a pár hónap óta, sajnos nem voltam konyha közelében; de ha akkor ment, én most is bízom magamban.
És most TÉNYLEG szeretném odatenni magam. Akár még azt is mondom, hogy az én részemről tétje van, hogy a lehető legjobbat nyújtsam.
Egy kitétel van sajnos, hogy 7 órám fog rendelkezésre állni az elkészítésre!
Szükséges alapanyagok megválogatásában is rászánom az időmet, ha kell, órákat is rászánok majd a legjobb termékek beszerzésére, viszont ezen a téren is örülnék tippnek, hogy milyen paramétereket/összetevőket kell figyelni.
Olyan tiramisu receptre lenne szükségem, ami emlékezetessé fogja tenni az ismerősöm számára azt a napot, amit megkaptam vele. Hogy valahogy ki tudjam fejezni a tiszteletemet iránta, azt, hogy kedvelem.
Fiúktól, lányoktól (de főleg utóbbiaktól) kérem szépen, hogy ismereteik, tapasztalataik alapján, segítsenek!
Előre is köszönöm!
Gesztenyés-meggyes tiramisu:
200 g babapiskóta
250 g mascarpone
250 g natúr gesztenyemassza
5 ek porcukor
200 ml habtejszín
200 ml feketekávé
1.5 ek rum
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor (a kávéhoz)
300 g magozott meggybefőtt
1.5 ek cukrozatlan kakaópor (a tetejére)
Elkészítés:
A krémhez a mascarponét egy tálba tesszük, simára keverjük, majd hozzámorzsoljuk a gesztenyemasszát, beletesszük a porcukrot, és az egészet kikeverjük.
A tejszínből habot verünk, majd hozzáforgatjuk a gesztenyés krémhez.
A kávét elkeverjük a rummal és a kakaóporral.
A babapiskótákat megmártjuk a kávéban, majd egy sorral kibéleljük egy kisebb forma alját. Erre jön a gesztenyés krém fele, majd megszórjuk lecsepegtetett meggybefőttel.
Befedjük a maradék babapiskótával, végül pedig a maradék krémmel.
Kakaókrémes tiramisu:
23 dkg vaj (puha)
20 dkg porcukor
1 csipet só
12.5 dkg cukrozatlan kakaópor
3 dl habtejszín
2 dl feketekávé
20 dkg babapiskóta
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kakaóval. Hozzáadjuk a sót is.
A tejszínt kemény habbá verjük. A két masszát összekeverjük.
A babapiskóták felét kávéba mártjuk, majd lefektetjük egy tepsi aljára.
A krém felét egyenletesen elkenjük rajta.
A babapiskóták másik felét is belemártjuk a kávéba, majd elrendezzük őket a krémen.
A maradék krémet a tetejére kenjük.
Málnás tiramisu:
5 db tojás
500 g mascarpone
8 ek cukor
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg babapiskóta
250 g friss málna (vagy fagyasztott)
10 ml rumaroma
Elkészítés:
Szétválasztjuk a tojásokat és a sárgáját habosra keverjük a vaníliás cukorral, és 5 ek cukorral.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgához hozzákeverjük a mascarpone-t, majd óvatosan hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét.
(Ha fagyasztott málnával dolgozunk mikróban kiolvasztjuk a cukorral.) A málnát a 3 ek cukorral szűrőn átpaszírozzuk, majd belekeverjük a rumaromát.
A babapiskótákat megforgatjuk az elkészült málnaszószban, majd egy sornyit egy tálba helyezünk.
Ráöntjük a mascarponés krém felét, és rápakolunk egy újabb sor babapiskótát.
Végül, a megmaradt krémet is ráöntjük a piskótára. Díszítésnek pár csepp málnaszószt ráöntünk, és fogpiszkálóval mintát húzunk bele.
Banános-nutellás tiramisu:
50 dkg mascarpone
4 dl tej
4 db tojás
30 dkg nutella
3 ek cukor
3 ek porcukor
40 db babapiskóta
2 nagy db banán
3 ek cukrozatlan kakaópor
A tojásokat különválasztjuk, majd felverjük és a fehérjéhez egy kanál porcukrot adunk, míg a sárgájához egy kanál barna vagy biocukrot.
Ezt követően összekeverjük a sárgáját a mascarpone-val, majd utána mindezt a felvert fehérjével.
Ha ezzel megvagyunk el is kezdhetjük a tálba rétegezni az összetevőket. A tál aljára egy réteg elkészített mascarpone kerül, majd rá a piskóta, melyet előtte langyos tejbe mártunk. A következő réteg a nutella, melyet egy tejbe mártogatott kanál segítségével könnyebben szét tudunk oszlatni a piskótán.
Ezután következik a banán, melyet előtte vékony szeletekre vágunk. A banánra jön egy vékony réteg mascarpone, arra ismét egy réteg tejbe mártogatott piskóta, amire végül egy újabb réteg mascarpone kerül már vastagabb rétegben. Majd végezetül a tetejét meghintjük egy kevés kakaóporral.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!