Tudtok mondani nekem jól bevált sütirecepteket?
Almás pite
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt,
25 dkg puha margarin, (én újabban vajjal készítem!)
1 csipetnyi só,
2 egész tojás,
1 sütőpor,
7 evőkanál tejföl.
Töltelék:
1kg lereszelt alma
alma édességétől függően, kb. 2 evőkanálnyi cukor
őrölt fahéj
kevés reszelt citromhéj
1 marék mazsola
1-2 evőkanálnyi sárgabarack lekvár
Tetejére: 1 egész felvert tojás
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, és ameddig elkészítjük az almát, hagyjuk pihenni a tésztát.
Az almát megpucoljuk, lereszeljük, és egy lábosban az első forrásig pároljuk a cukorral, belekeverjük a fahéjat is, és utána kihűtjük.
Majd a tészta felét kisodorva tepsibe rakjuk, rákenjük az almás tölteléket, ráreszelünk egy kis citromhéjat. Arra elosztva a lekvárt rácsöpögtetjük, és rászórjuk a mazsolát. Ezután a tészta másik felét kisodorva ráhelyezzük. Felvert egész tojással lekenjük. Villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük egy 30 x 25 cm-es tepsiben. Tűpróba!
Mindenhol reklámozom, mert nagy kedvencem, és nem kell sütni sütőben:
Hozzávalók:
25 dkg vaj
15-20 dkg porcukor (ízlés szerint, az eredeti recept 20 dkg-ot írt, de nekem úgy túl édes lett)
2 csomag főzős pudingpor – lehet 2 csokis, mindegy, hogy tej- vagy étcsokis, vagy lehet 1 csokis egy vaníliás
2 tojás elhabarva
2 ek cukrozatlan kakaó
6 lap ostya kicsire (de nem morzsásra) összetörve
+ ízlés szerint lehet bele tenni:
- zselés cukrot
- diót, mogyorót
- mazsolát
Vízgőz felett megolvasztjuk a vajat. Amikor megolvadt teljesen mehet bele a porcukor, a kakaó, a pudingpor, majd végül az elhabart tojások. Alaposan elkeverjük (pár percet maradhat a vízgőz felett, hogy a tojások kapjanak egy kis hőkezelést) majd levesszük a vízgőzről és belekeverjük az ostyát, meg amit még szánunk bele (mazsola, magok stb.) Nagyon jól elkeverjük, hogy az ostyát mindenütt érje a krém.
Egy őzgerincformát kibélelünk fóliával (a szélén jócskán érjen túl a fólia) és a meleg keveréket beleöntjük egyenletesen elosztva. Fakanállal jól lenyomkodjuk, majd az fóliaszéleket ráhajtjuk és a kezünkkel is jól megnyomkodjuk.
Ha kihűlt, akkor mehet a hűtőbe. Érdemes egy egész éjszakára ott hagyni, de 4-5 óra múlva is fogyasztható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!