Hogyan lehetne könnyen megtanulni főzni sütni? Illetve ti hogyan tanultatok meg?
Én elköltöztem, és magamra voltam utalva. Volt egy ajándékba kapott szakácskönyvem, internetem, és édesanyám, akitől megkérdeztem, hogy hogyan szokta csinálni ezt meg azt. Otthon előtte időnként főzőcskéztem, volt, hogy egy hétig én gondoskodtam a barátomról és a húgomról. A szüleimmel nem nagyon tudtam főzőcskézni, mindig beleszóltak és kioktattak, fel akarták dobni a receptjeimet, miközben én az alapokat akartam elsajátítani. Azóta már én is feldobom a receptjeimet mindenfélével :)
Ha megteheted, és működik, főzz a szülőkkel, hidd el, nagyon sokat tanulhatsz tőlük. :)
Nincs rá tuti módszer, van, aki évtizedekig mindig főz a családjának, pocsékul.
Én először anyámtól lestem el dolgokat, majd olvasgattam, kísérleteztem. Egyszerű ételeket elég könnyen megy, ha nem vagy antitalentum... Én ösztönösen főztem, szinte minden elsőre ment, persze hozzávetőleges receptre azért szükségem volt. Ma már nem annyira, kitalálom, hogy mi kellhet bele s érzésre, hogy mennyi, aztán legfeljebb kiderül, hogy picit több paradicsom jobb lenne bele s máskor többet teszek :)
Sütni... Az nagyon nem ment. Annyira, hogy évtizedekre abbahagytam a süteménykészítést. Kenyeret muszáj volt sütnöm, mert a bolti egy ponton igen rossz lett. A kenyérsütőgép rengeteget rontott, azt kihagyva már jóval könnyebben s gyorsabban ment a dolog s kényelmesebb is lett úgy. Innen kis módosítással s receptek nézegetésével, elképzelésével azonnal átugrottam a pogácsákra, az is ment rögtön.
Sütirepertoárom kicsi, de ott is csinálod, próbálkozol, rájössz dolgokra. Én kevert sütiket készítek inkább, az egyszerű.
Kezdj alap dolgokkal. Rántotta, bundás kenyér, palacsinta, stb. Utána jöhetnek az eggyel bonyolultabb (de még mindig tök egyszerű) ennivalók, mint a milánói, lecsó, borsóleves, piskóta... Ezekből tudsz szerezni egy általános tapasztalatot, amivel nekifoghatsz bonyolultabb ételeknek is.
Ha recept kell, ott van a nosalty.hu, vagy a mindmegette.hu, esetleg bármilyen más oldal. Itt elég sok receptet találsz, van köztük hagyományosan készülő, és felújított változat is, leírással. Aztán persze mamádtól is kérdezhetsz majd, ha jobban lesz, tőle jobb forrást meg nem fogsz találni.
Nagyon vigyázz a receptkönyvekkel, ha véletlenül kettőt lapozol, úgy járhatsz, mint én a mákos bablevessel. :)
Egyébként , ha valamit csinálok, akkor minden alapanyag mennyiséget pontosan feljegyzek. A következő alkalommal egy kicsit változtatok, de mindig csak egyetlen alapanyag/fűszer mennyiségét változtatom, hogy tudjam milyen változást okoz a kész ételben. Szeretem az állandóságot egy étel ízében. Ha egyszer eltalálom, akkor a receptet "széfben őrzöm".
Eleinte szóról szóra betartottam a recepteket, aztán idővel rájöttem, semmi szükségem rá, mert az évek alatt megszerzett rutint már nem veheti el senki tőled. A titok a gyakorlásban van, semmi más nem kell.
A tuti receptjeimet csak azért veszem elő, nehogy kifelejtsek valamit. Ami még nem tuti, azzal meg kísérletezem. Egy kész recept, amit más alkotott meg, nem ismerheti a Te ízlésedet. Támpont lehet, de a végleges ízt neked kell belőnöd.
Így jártam a párolt káposztával, réteshez. Pároltam-sóztam, kóstoltam, pároltam sóztam, borsoztam, kóstoltam.
Aztán egyszer kimaradt a bors, amit utólag tettem rá már szinte kihűlt állapotban. Sokkal jobban ízlett a káposzta. Sokkal több borsot is teszek rá azóta. Egy főzés közbeni hiba vezetett egy jobb íz felé.
50F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!