Ajánlanátok valami különleges kaját?
Citromos gerslis zöldségleves
Összetevők
2 db sárgarépa
1 db petrezselyem
petrezselyem zöld
2 db csiperke
3-4 db kelbimbó
1 db krumpli
1 marék borsó
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 marék gersli (árpagyöngy)
1 db citrom
2 dl tejföl
1 tojás sárgája
1 csokor kapor
olívaolaj
só
bors
Elkészítés
Olíva olajon lepirítom a feldarabolt répákat, gombát, borsót, majd felöntöm 1,5 liter vízzel. Beleteszem a feldarabolt krumplit, kelbimbót, az egész hagymákat, és beleszórom a jól átmosott gerslit is. Sózom, borsozom. Takarék lángon, lefedve főzöm. Félidőben beleteszem a petrezselyem zöldjét csokorba kötve, és az apróra vágott kapor felét.
Ha már minden zöldség puha, besűrítem a levest a tojássárgájával és a maradék kaporral kikevert tejföllel, belefacsarom a citrom levét, és még egyszer felforralom.
Habarásnál érdemes egy nagyobb tálban kikeverni a tejfölt a tojással vagy a liszttel, felhígítani annyi levessel, hogy forró legyen, és így önteni a fazékba állandó kevergetés mellett. Így szép sima lesz a leves, nem csapódik ki a tejföl.
Sült csirke finomszószban
Összetevők
1 egész csirke
10 dkg húsos szalonna
só
bors
kakukkfű
babérlevél
3 db szegfűbors
1 db sárgarépa
05 liter húsleves
60 ml tejszín
2 evőkanál tejföl
liszt
Elkészítés
A csirkét befűszerezzük a sóval, borssal, kakukkfűvel, és az előmelegített, 160 C-os sütőbe tesszük a szalonnacsíkokkal együtt. Barnára pirítjuk. Amikor kész, a visszamaradt lébe beletesszük a felaprított répát, babérlevelet és szegfűborsot és a húslevest, majd összefőzzük őket.
Mikor k.b. 1,5 dl-ig elpárolog, összeturmixoljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt. A lisztből és tejfölből habarást csinálunk, és besűrítjük vele a szószt. Végén borsozzuk ízlés szerint.
Főtt tésztával tálaljuk (széles metélt tésztával mutatós).
Egész csirke helyett csirkedarabokkal is készülhet
Tonhalas-répás-almás tészta
Összetevők
0,5 csomag fusilli (vagy bármi, ami nem hosszú és vékony :)
1 gerezd fokhagyma
1 doboz tonhal
1 savanykás alma
1 sárgarépa
0,5 db citrom
k.b. 2 evőkanál olívaolaj
só
bors
porcukor
bazsalikom (lehetőleg friss, de jobb híján a szárított is megteszi)
Elkészítés
Megfőzöm a tésztát a fokhagymával, hagyom kihűlni.
A répát zöldséghámozóval vékonyra szeletelem, az almát szintén vékonyra vágom. A halat óvatosan szétszedem.
Az olajat kikeverem a citromlével, pici porcukorral, fűszerekkel, majd összekeverem a tésztával.
Összeforgatom a répával, almával, végül a hallal. Egy órát pihentetem a hűtőben.
Zöldhagymás palacsinta
Összetevők
20 dkg liszt + 1 evőkanál liszt
2 db tojás
3 dl tej
1 csokor újhagyma
2 dl tejszín
só
szerecsendió
5 dkg vaj
Elkészítés
Hagyományos módon palacsintát sütünk. Kevés vajon megpároljuk a szeletekre vágott újhagymát, majd a palacsinták közepére halmozzuk, és feltekerjük. Póréhagymamártással tálaljuk. Ehhez a karikára vágott póréhagymát a vajon megpároljuk, az evőkanálnyi liszttel meghintjük, tejszínnel, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
Finomabb ha a párolt hagymára teszünk még felvert tojást.
Hétvezér tokány
Hozzávalók
* 2 fej vöröshagyma,
* 3 evőkanál olaj,
* 30 dkg marhalábszár,
* 30 dkg sovány sertéscomb,
* 30 dkg borjúhús
* Só,
* pirospaprika,
* 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors,
* 4-5 gerezd fokhagyma,
* 1-2 rozmaringág,
* Néhány szál friss kakukkfű
* 1 kicsi, hegyes zöldpaprika
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon fedő alatt megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg. A marhahúst csíkokra vágjuk, a hagymás olajba forgatjuk, és erős lángon, kevergetve fehéredésig sütjük. Annyi vízzel öntjük le, hogy éppen csak ellepje, majd lefedve, időnként megkeverve egy óráig pároljuk. A sertéshúst a marhahúshoz hasonlóan feldaraboljuk, és a marhahúsba keverve sóval, borssal megszórjuk. A rozmaring- és kakukkfűágról a leveleket lehúzzuk, apróra vágjuk, úgy hintjük a tokányba. A fokhagymát megtisztítva, apróra vágva adjuk hozzá. Még egy órát együtt puhítjuk, majd a szintén csíkokra vágott borjúhúst is belekeverjük, és az egészet puhára pároljuk. Ha túlságosan besűrűsödne, kevés vizet öntünk hozzá. A végén a leve olyan sűrű legyen, mint a paprikásé. Tálalás előtt a kis, hegyes paprikát karikákra vágva a tetejére szórjuk.
Klasszikus körete a galuska, illetve a tarhonya
Szia!
Én nem főtételt ajánlok. Ha esetleg szeretnél finomat enni, és van rá alkalmad, Pesten, Budaörsön, és Érden van Koppány bolt, és van nekik, vaddisznó-bivaly-szürkemarha-mangalica-szarvas termékeik, és a kolbászok isteniek. Én és családom annyira szeretjük, ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy kis különlegességet, és finomat enni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!