Kelbimbóból "mifinomat"?
Soha nem ettem még kelbimbót és érdekelne a véleményetek, hogy mivel lenne érdemes kezdenem , hogy a legfinomabb ételt hozzam ki belőle. Tudom a net tele van receptekkel, de az íze nem látszik a képernyőn. Még az oroszlán is több zöldséget eszik, mint én és szeretném egy kicsit bővíteni a palettát.
A kelkáposzta főzeléket szeretem, meg a párolt káposztás ételeket is, de ezen kívül csak a sárgarépát eszem meg levesekben, meg a burgonyás cuccokat , szinte minden formájában. Aztán ezzel be is zárult a zöldséges életem.
Szóval kelbimbóból mit ?
Bevallom őszintén ,hogy kb. 5 évvel ezelőtt
találtam rá arra a receptre, amelyik a kelbimbót az ehető, sőt szerethető ételek közé emelte. Azelőtt csak főtt, szottyos, szürke, kesernyés formában találkoztam vele, és ki nem állhattam.
Egy hirtelen ötletről vezérelve, mindenféle zöldséget megpróbáltam sütőben sütni, ami egészen más dimenzióba emeli a zöldségeket.
A karfiol, káposzta, kelkàposzta, sárgarépa, cékla, zeller mind-mind teljesen átlényegül valami finom, kicsit karamellás, fűszeres finomsággá.
A kelbimbó is azon zöldségek közé tartozik, amely ha sütőben készül, akkor köszönőviszonyban sincs főzött önmagával.
Így készítem:
220C-ra melegítem elő a sütőt. A kelbimbót megtisztítom: alsó, torzsás végét levágom, külső levelét eltávolítom. Egy zacskóban összerázom olívaolajjal, sóval, frissen őrölt borssal. Kiterítem egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kb. 20 percig sütöm.
Nekem így a legfinomabb, de lehet tejfölbe, vagy tartármártásba mártogatni, vagy húsok mellé köretként tálalni.
Én is mióta felfedeztem a kelbimbó "igazi arcát", azóta a kedvenceim közé tartozik.:)
Bevallom, én úgy szeretem a legjobban, ahogy az 1-es írta, csak én még reszelt füstölt sajtot is szórok rá és a tejfölt ezért nem sózom.
De lehet készíteni darált hússal rakottan a hagyományos rakott ételek módjára, vagy darált hús nélkül a kelbimbó sorok közé csak baconos rántotta összekeverve kevés főtt rizzsel, ízlés szerint tejföllel, a tetejére reszelt sajt és így kisütni.
A finom kelbimbó titka, hogy nagyon el kell találni a főzés, párolás idejét. Akkor jó, ha már nem nyersen ropog, de még nem is egy krémes trugymó.
Úgy látom azért nem teljes az egyetértés.
Sokaknak sokféle elkészítési mód a kedvence.
Most legyek okos.
Kicsit attól tartok, ha elsőre nem sikerül eltalálnom a saját ízlésemet, akkor soha többé nem próbálom ki egy másik módon.
Ugyanígy jártam a pizzával is.
Elsőre egy boltit vettem, amit mikrózni kell és a tésztája nagyon nem jött be, aztán azóta sem ettem.
Ma azzal szembesültem, hogy az üzletben nincs kelbimbó. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!