Szeretnék lecsót fagyasztani télre. Tojással fagyasszam, vagy azt majd csak a felolvasztáskor főzzem bele?
Az igazi lecsó nem paradicsomban főzött zöldpaprika, abból télen nem lehet lecsót készíteni.
Zsíron dinsztelj meg vöröshagymát, majd rá a feldarabolt paradicsomot, zöldpaprikát. Amikor zsírjára sült, hűtsd ki, és dobozban, zacskóban lefagyaszthatod. Kiengedve teheted rá a tojást, kolbászt, rizst, amit akarsz. Olyan lesz, mintha frissből készült volna. Évek óta így teszem el a lecsót.
Minek pazarolnád a helyet tojásra, amit amúgyis gyorsan beletehetsz majd? Kivéve, ha most sok tojásod van és akkor várhatóan nem lesz vagy efféle, végülis lehet rá valami okod.
A lecsó terén megoszlik az emberek véleménye. Nekem teljesen jó lecsóalap az összefőzött is, leszámítva, hogy az kicsit vizes és a tojás inkább fő benne, nem sül (én pirosra sütve szeretem), de idővel a víztől meg lehet szabadítani. Persze sütve is eltehető a lecsó, akár mélyhűtőbe (ezt még nem próbáltam, nincs rá helyem), akár befőttként, de a tojást semmiképp nem tenném bele. Amúgyis annyi mást lehet csinálni a lecsóval tojás nélkül is...
Ahogy a 2-es írta: a lecsót süsd meg, ahogy szoktad, de tojást akkor tegyél rá, amikor enni akarod.
Elöször is a lecsót úgyis fel kell melegíteni, és a tojás pár perc alatt megvan, másrészt ha elöre beletszed, akkor tök száraz lesz benne a tojás, harmadszor a lecsót másként is fel tudod használni kiolvasztás után - pl. más ételbe ízesítöként, vagy nem tojással, hanem mással enni.
Nagyanyám csinálja így, amikor lecsószezon van:
Hagyma pirít, rá a paprika-paradicsom, párolni egy kicsit , és mehet a befőttesüvegekbe. És télen (vagy amikor lecsót kívánsz), csak előveszed, pirítasz alá még egy kis hagymát, meg még amit akarsz, és kész.
Csak akkor fagyasztanék lecsót, ha enném meg mielőtt megromolna. akkor viszont úgy is benne van már a tojás...
(csak hogy engem is le kelljen pontoznod, kis barátunk. (első válaszoló, remélem megbocsátod hogy lenyúltam a válaszodat xD) )
A lecsót háromféle módon lehet eltenni télire
A legegyszerűbb a fagyasztás.
Lecsó eltevés fagyasztással
Hozzávalók
5 kg zöldpaprika
2 kg paradicsom
8 -10 polietilén zacskó
Előkészítés
A paradicsomokból tisztítás után vágd ki a zöld részt, de nem szükséges feldarabolnod. Felhasználásnál egy percre meleg vízbe téve gyorsan le tudod a héját szedni.
A zöldpaprikát megtisztítod, kicsumázod, felkarikázod és adagokban zacskókba rakod.
Tedd a tetejére a paradicsomokat.
A zacskókat lezárod, és egy napra a fagyasztó gyorsfagyasztó részébe teszed, majd utána tároló fiókba.
Felhasználásnál a főzést úgy végezd el, mintha friss lecsót készítenél, és a zöldségeket még fagyott állapotban tedd bele. Ha ezt teszed, nagyon jó lecsó lesz belőle.
A második szintén nagyon egyszerű és gyors a nedves dunsztolással készült lecsó:
Lecsó eltevése üvegben nedves dunsztolással
Hozzávalók
5 kg zöldpaprika
2 kg paradicsom (ha több paradicsommal szereted, tegyél bele többet)
(8-10 üveg kell hozzá)
Elkészítés
A megtisztított és feldarabolt alapanyagokat üvegekbe rétegezed. Mivel több paprikád van, azt egy kicsit vastagabb rétegben és úgy, hogy az aljára és a tetejére paprika kerüljön. Jó alaposan lenyomkodod, hogy minél több férjen bele.
A tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot teszel és az üvegeket lezárod.
Nedves dunsztban hőkezeled.
Hagyd a vízben kihűlni, majd tedd a végleges helyére.
Megjegyzés:
Ha jól kidunsztolod, tartósítószer nélkül is eláll.
Harmadik a száraz dunsztolással készülő lecsó
Lecsó eltevése üvegekben, száraz dunsztolással
Hozzávalók
(az arányokat és a mennyiségeket tetszés szerint változtathatod):
5 kg zöldpaprika
2 kg paradicsom
1 kg hagyma
8 – 10 evőkanál sertészsír (vagy olaj, de az hamarabb megavasodik)
só (ízlés szerint)
8 – 10 db 7 – 8 decis csavaros tetejű, vagy más, befőzésre alkalmas üvegre lesz szükséged.
Az alapanyagok előkészítése
A hagymát megtisztítod, megmosod és apróra vagy fél karikára vágod (először félbe, utána keresztbe). Erre a műveletre természetesen csak a készre főzött lecsónál van szükség.
A paprikát megmosod, kicsumázod (szárát benyomod, majd kihúzod a csumával együtt), karikákra vagy szeletekre vágod.
A paradicsomot megmosod, héját kis keresztttel bevágod (könnyebben le tudod majd húzni),rövid időre forró vízbe dobod (így válik el könnyen a héja, lehúzod, a paradicsomokat karikára vagy szeletekre vágod (a keményebb, zöld részeket eltávolítod.
Ha nincs elég nagy lábosod, két edényben is elkészítheted.
Lecsó befőzése:
A felmelegített zsiradékba beleteszed a hagymát és üvegesre párolod, beleteszed a feldarabolt paradicsomot, felforralod.
Beleteszed a feldarabolt zöldpaprikát is. Ízlés szerint megsózod és félig készre párolod.
Dunsztolás
A félig készre főtt forró lecsó alapot az üvegekbe mered. (A zsír v. olaj felúszik a tetejére, ennek egy részét felhasználásnál el is távolíthatod és fel-használhatod pl. pörkölt készítéséhez.)
Kevés nátriumbenzoát tartósítót szórsz rá.
Lezárod.
Újságpapírba, párnákba, plédekbe 24 órára becsomagolod. A 24 óra eltelte után (ha jól csomagoltál, még langyos, vagy meleg lesz) a tároló helyre állítod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!