Vacsorának megfelelö saláta hús, tejtermékek és tojás nélkül allergiák miatt (? )
Kipróbált recepteket keresek, amik nem tartalmaznak semmit a fenti alapanyagokból, és vacsoraként elég laktatóak.
Egyrészt a google nem segít, mert hiába adom be ezeket, a megjelenetített receptekben valami problémás dolog mindig van, másrészt az sem segit, hogy "tetszés szerinti zöldségeket vágj össze és önts rá valamilyen öntetet", mert éppen a fantáziám merült ki.
Mivel elöre láthatólag hosszabb ideig kell így megoldani a vacsorákat, ezért konkrét receptekre van szükségem, amivel kellöen változatos lehet az étrend.
Elöre köszönöm a segítséget!
Paradicsomos kuszkusz saláta, sokféle változat van a neten.
Én úgy csinálom, hogy először leforrázom a kuszkuszt. Aztán félbevágom a koktélparadicsomot, és felszeletelem az édeshagymát. Fekete olajbogyót is félbevágom, majd mindezeket beleforgatom a kuszkuszba. Olivaolajból és citromléből készítek öntetet rá. A tetejére pici petrezselymet is lehet tenni.
Úristen hát ilyesmiből több ezer van.
Pl. taboulleh, görög sali feta nélkül (helyette olívaolajos-fűszeres tofut lehet használni, nagyon finom), mexikói saláta (bab, kukorica, paradicsom, paprika, avokádó), bulgursaláta, kuszkuszsaláta, krumplisaláta, svéd gombasaláta, olívabogyó-paradicsom-tofu saláta, almás zellersaláta dióval, szezámmagos ázsiai tésztasaláta, paradicsomos-olívás olaszos tésztasaláta, toszkán kenyérsaláta (parmezán helyett szórd meg pirított mandulával), karalábé-répa-alma saláta, qinoasaláta, káposztasaláta, szezámmagos uborkasaláta, japán spenótsaláta, algasaláta (az algák nagyon fehérjedúsak), ramensaláta stb.
Öntetnek ázsiai jellegű salikba szójaszószt használok, európaiakba olívaolaj-citromlé-zöldfűszer keverékét.
Általában pirított kenyérkockákkal vagy olajos magvakkal dúsítom a salátákat - tökmag, szezámmag, napraforgómag, stb. Ezek fehérjékben gazdagok és sok ásványi anyagot ill omega zsírsavat tartalmaznak. Néha eszek teljes kiőrlésű, magvas kenyeret is a saláták mellé.
KÖszi neked is, rengeteg jó ötletet adtál.
Egy kérdés: esetleg ismersz különbözö önteteket, amikkel még lehetne variálni?
Jó a kuszkusz, én a bulgurt használom, leforrázom és ha már megpuhult, apóra vágott hagymát dinsztelek petrezselyemmel együtt, bele forgatom a bulgurt, bors, fűszerek. Egyébként szedd le a net-ről a narancsos répa-köret, ill. a különböző salátákat dobozos babbal, kukoricával még fel tudod turbózni, rögtön laktatóbbak lesznek.
Tökfélékből lehet pörköltet, vagy felszelve, paprikás lisztbe mártva hirtelen kisütöd, ez pl. a narancsos répa saláta mellé tökéletes meleg vacsora.
Szójakockából esetleg brassóit, borsos tokányt.
Babsaláta
1 boboz lecsöpögtetett Vörösbab konzervből, 1 fej apróra vágott lilahagymával, 1-2 kockára vágott paradicsommal készítem.
Az öntethez egy evőkanálnyi mustárt, 1 evőkanál ketchupot, kevés olívaolajjal, ízlés szerint sóval, borssal, citromlével kikeverem.
Ráöntöm a salátára, elkeverem, legalább fél óráig a hűtőben hagyom, hogy összeérjenek az ízek.
Meleg lencsesaláta
Hozzávalók / 4 adag
25 dkg lencse
2-3 evőkanál olaj
1 db vöröshagyma (apróra vágva)
1-2 szál sárgarépa (kockára vágva)
5 dl zöldség alaplé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
a mártáshoz:
1 ek mustár
2 kk fehérborecet
1 dl olívaolaj
1 csokor petrezselyem (apróra vágva)
Elkészítés:
A lencsét 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük.
A hagymát megfonnyasztjuk az olajban. Az apróra vágott répát hozzátesszük és további 3 percig sütjük. A lencsét is hozzákeverjük, majd felöntjük a zöldség alaplével ( vagy 1 zöldségleves kockával és fél liter vízzel). Borsozzuk, majd puhára főzzük. Kb. akkor puhul meg a lencse, amikor elfő a leve.
A mustárt az ecettel simára keverjük, majd az olajat csepegtetve hozzáöntjük és elkeverjük. A mártást a lencsére öntjük, jól összedolgozzuk, petrezselyemmel ízesítjük.
Lencsesaláta hajdinával
Hozzávalók / 2 adag:
2 ek olívaolaj
1 közepes db vöröshagyma
1 közepes db sárgarépa
2 közepes szár halványító zeller
100 g hajdina
2 dl víz
2 szál kakukkfű
125 g konzerv lencse
3 ek fehérborecet
2 teáskanál mustár
1 teáskanál méz
bors ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
2 teáskanál olívaolaj
Elkészítés:
Az olajat egy edényben felhevítjük, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, sárgarépát és zellert.
Alacsony lángon 10-12 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a hajdinát, és felöntjük a vízzel.
Ízlés szerint sózzuk, és hozzáadjuk a kakukkfüvet.
Addig főzzük tovább, amíg az összes folyadékot be nem issza, közben időnként villával megkeverjük.
Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, és ezután hozzákeverjük a lecsepegtetett lencsét.
Az ecetet, a mustárt és a mézet egy kis befőttesüvegbe öntjük, ízlés szerint adunk hozzá frissen őrölt borsot, lefedjük, és alaposan összerázzuk, majd a salátára öntjük.
A petrezselymet felaprítjuk, és a a salátához keverjük.
Tálalásnál extra szűz olívaolajjal meglocsoljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!