Milyen süteményeket készíthetek, melyek könnyen és gyorsan elkészíthetőek?
ALMÁS-KEKSZES
½ kg. keksz,
1l víz, 1kg pucolt alma, 20 dkg cukor, fahéj- ezt kompótnak megfőzni
Ha megfőtt, 3 vaníliás pudingot kikavarunk 1-2dl kompótlével, majd a többihez öntjük.
Az alsó sor kekszre kanalazzuk ezt a forró almás krémet, s rá újabb sor kekszet teszünk. A tetejére csokimáz kerül ( tejjel kicsit hígítva ).
Ez nagytepsibe való adag.
TIRAMISU
Hozzávalók:
1 cs. Gála főzés nélküli vaníliás pudingpor + 5dl tej
1-2 cs. Tejszínhab por ( amennyi 3dl tejhez kell ) + 3dl tej
1 cs. Babapiskóta
1 adag kávé ( kb. 2-4 személynyi )
1 rumaroma
1 natúr vajkrém
Elkészítés:
A pudingot és a tejszínhabport a leírásuk szerint elkészítjük, ezeket összekavarjuk, hozzáadjuk a vajkrémet és a fele rumot. Kikavarjuk habverővel.
A kávét kb. ugyanannyi tejjel és a másik fél rummal összeöntjük.
Egy jénaiba vagy tálba egy sor krémet teszünk ( kb. ujjnyit ), aztán egy sor babapiskótát, amit összetördelve megmártottunk a kávés-rumos tejbe. Utána még egy sor krém, még egy sor piskóta következik, majd krémmel fedjük. Tehetünk bele mazsolát is. Tetejét kakaóporral és/vagy őrölt kávéval megszórjuk, majd hűtés után jóízűen fogyasztjuk.
Muffin
( alaprecept )
Hozzávalók:
Száraz alapanyagok: 25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
Nedves alapanyagok: 2 egész tojás
2,5 dl natúr vagy gyümölcsös joghurt
( lehet ugyanennyi tejföl vagy tej is )
15 – 20 dkg cukor
0.75 dl olaj
Elkészítés:
Legelőször a muffinformát margarinnal vagy zsírral kikenjük, be is lisztezhetjük. Majd 15 – 20 percre betesszük a fagyasztóba. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A száraz és a nedves alapanyagokat külön - külön összekeverjük. Majd a száraz alapanyagokat beleöntjük a nedves alapanyagokba, és gyorsan összekeverjük. Nem szabad sokáig keverni, mert akkor nem lesz könnyű és laza a tészta.
A tésztát a formába kanalazzuk, és 20 percre a sütőbe tesszük. Kb. 10 percig hagyjuk hűlni, utána kiszedhetjük a formából.
Variációk:
Tehetünk bele kakaóport, csokidarabokat, fahéjat, gyümölcsdarabokat ( pl. meggyet; de narancsot semmiképp), diót, mogyorókrémet, stb.
Keverhetjük a tésztába, de lehet úgy is, hogy a formába teszünk 1 kanál tésztát, rá tölteléket, tetejére megint tésztát.
És még: (ezeket a recepteket itt találtam nem túl régen)
Kakaós lepény:
2 db tojást, 25 dkg cukrot, 1,5 dl tejet, 1 sütőport, 4 evőkanál kakaót, 5 dkg vajat, 25 dkg lisztet összekeversz, beledobálsz csokidarabokat, vagy diót, kivajazott tepsibe öntöd, kb. 20-25 percig sütöd, egy tűt vagy villát beleszúrsz, ha nem tapad rá semmi, kész is! Megszórhatod porcukorral vagy kókuszreszelékkel! Jó étvágyat!
Túrós muffin:
8-10 dkg margarin, 13 dkg porcukor, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, 25 dkg liszt, 20 dkg túró, 1 pohár tejföl
Összekeverjük, gyümölcs bele, aztán muffinformákba vagy kuglófformába öntöd, a tűpróbát elvégzed a végén. Ha muffinformába öntöd, akkor kb. 20-25 perc, ha kuglófba, akkor kb. 40-50, ott is használd a tűpróbát. Vajazd ki a formákat, mielőtt beleteszed a sütit.
Egy másik túrós muffin:
Hozzávalók:
Száraz: 30 dkg liszt, 20 dkg cukor, fél csomag sütőpor
Nedves: 3 tojás, 1,25 dl tej, 25 dkg túró, 10 dkg puha vaj, vaníliaaroma, rumaroma (egy kicsi)
Összekeverem a nedves hosszávalókat, majd hozzáadom a szárazakat. Vajazott formába öntöm (muffin vagy kuglóf vagy tök mindegy), 20-25 perc sütés, tűpróba, kész.
Bögrés meggyes:
2 bögre joghurt
3 tojás
2 bögre cukor
4 bögre liszt + 1 sütőpor
fél bögre olaj
csipetnyi só
tetejére: magozott meggybefőtt (nyáron friss, fejtett meggy)
Mindezt jól összekevered kézi mixerrel, beleöntöd egy közepes, magasabb falú tepsibe, a tetejére teszed a meggyet. Ha elkészült, egy csomag vaníliás cukrot szórsz rá. Mi imádjuk!
Összeállítás kb. negyed óra, sütés kb. fél óra (villanysütőben 180 fokon), a lényeg, hogy szépen megpiruljon.
Fontos, hogy mindent azonos edénnyel mérj, én a joghurtos dobozt szoktam használni, akkor tuti pont egyforma lesz az arány.
7 tojás fehérjét egy tálban robotgéppel felversz 7 evőkanál cukrral, majd ha kemény, mehet bele a 7 tojás sárgája, majd egy fél pohár olaj, (ami kb.1,5dl), majd a legkissebb fokozatra állítom a robotgépet, s 7 evőkanál lisztet, s egy sütőport adok a masszához, valamint 3 evőkanál kakaót. Ezt egy közepes kiolajozott tepsibe öntöm, s megsütöm. (Kb. 30 perc). Míg sül, 2 dl tejet felforralok a mikróban 2 kanál cukorral. Ha kész a piskóta, kiveszem a sütőből,nem kell kiborítani a tepsiből, s míg forró, villával megszurkálom, s rákanalazom a forró tejet, amit be is iszik a piskóta. (Nyugi, nem lesz tőle olyan mócsingos :)
2 zacskós habtejszínt felverek 2 vaníliás aranka krémporral, vagy gála krémporral, ami van a boltban, s ezt rákenem a már kihűlt piskótára, s mehet be a hűtőbe 2 órára.
Ha még akarok rajta csinosítani, fél tábla csokit egy bögrébe felkockázok, a mikróban megolvasztom, egy evőkanál vajat bele keverek, s rácsurgatom a krém tetejére úgy össze vissza! Nagyon mutatós akkor!
Ez egy nagyon finom sütemény, s nagyon egyszerű, nem lehet elrontani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!