Sok sárga koktélparadicsomom termett. Ötletet szeretnék, hogy befőzésen, lecsón, italon, vagy fagyasztáson kivül mire tudnám felhasználni?
Asztali is lehetne, bár éppen most romlott el az idő, de remélem lesz még egy kis meleg.
Ez egy jó kis leírás, tavaly ennek alapján készült nálunk is, és nagyon finom lett.
Sütőben is elkészíthető az aszalt paradicsom, bár tény, napon aszalva a legfinomabb.
Én 8 kilobol csináltam eddig, de meg 4 kg tervbe van.
Üvegben eltett koktélparadicsom
Hozzávalók: piros és sárga koktélparadicsom, jódmentes só, zellerlevél (vagy bármiylen más zöld fűszer), víz.
Elkészítése: Az ép, érett paradicsomokat több vízben, alaposan átmossuk, majd tetszés szerint üvegekbe helyezzük úgy, hogy közben 1-2 zellerlevélkét is beleteszünk. Minden kis üvegre (kb. 3,5 dl-es) szórunk egy jó 1/2 teáskanál sót, majd fölöntjük tiszta vízzel, és ledugaszoljuk az üvegeket. Egy nagyobb edénybe (amibe belefér az összes üveg) több rétegű papírt helyezünk, beletesszük az üvegeket, és az üvegek nyakáig felöntjük hideg vízzel. Az edényt lángra helyezzük, lehetőleg fémalátétre, majd miután az üvegekben a víz fölforrt (apró buborékok emelkednek a fedele felé), 15-20 percig hagyjuk még dunsztolódni. Ekkorra a paradicsomokon repedés keletkezik, azt jelenti, jól van már. A vízben hagyjuk kihűlni, majd megtöröljük, címkézzük, és mehet a kamrába. Levesekbe, szószokba, bármibe használhatjuk. Dunsztolni úgy is lehet, hogy az üvegeket bepakoljuk a hideg sütőbe, majd a sütőt bekapcsoljuk 100-120 fokra. A forrástól számítva szintén 15-20 percig dunsztoljuk, és a sütőben hagyjuk kihűlni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!