Cseresznyés desszert, süti recept? NE PITE!
Cseresznyés clafoutis (francia gyümölcsös lepény)
A cseresznyéről nekem ez a sütemény ugrik be elsőre, más gyümölccsel is elképzelhető,de cseresznyével az igazi
A franciák nagyon tudnak élni, ez nem újdonság senkinek. Clafoutis-ban is verhetetlenek.
Hozzávalók
5 tojás
15 dkg liszt
1 púpozott mokkáskanál sütőpor
8 dkg cukor
3 dl tej
0,5 dl tejszín
2 evőkanál pálinka
1 evőkanál olaj
60 dkg cseresznye
egy marék cukor a cseresznye megszórásához
egy teáskanál vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés
A tojásokat habosra verjük a robotgéppel, hozzáadjuk a tejet, tejszínt, cukrot, majd apránként belekeverjük a sütőporos lisztet is: minden kanál liszttel simára keverjük a masszát. Utolsóként kerül a tálba a pálinka és az olaj. A pite formát kivajazzuk, beleszórjuk a cseresznyét, megszórjuk egy kis cukorral, ráöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 35 percig sütjük.
Én tálalás előtt megszórom porcukorral is, szinte érzem az illatát miközben írom a receptet.
Kell szereznem ma egy kis cseresznyét.😃
keresd így:
cseresznyés süti -pite
('valami' két szóköz - 'nem kívánt valami')
Cseresznyés crumble
A crumble az a süti, amiről mindenki hallott már, de mindenki visszakérdez, hogy az mi is pontosan? A crumble gyakorlatilag az általunk ismert morzsasüti angol megfelelője, elkészítése hihetetlenül egyszerű.
Hozzávalók:
70 dkg magozott cseresznye/bármilyen gyümölcs
4 +5 = 9 ek. cukor
citromlé
20 dkg liszt
20 dkg HIDEG vaj
kb. 1 marék durvára tört dió
őrölt fahéj ízlés szerint
csipet só
Elkészítés
Első lépésnek a kimagozott cseresznyét meglocsolom kb. 1 evőkanál citromlével, összekeverem 4 evőkanál cukorral és fahéjjal, majd egy szűrőben félreteszem lecsepegni. Hihetetlen, hogy mennyi levet ereszt 1 óra alatt és nem lenne jó, ha eláztatná a sütinket.
Amíg pihen melegítsd elő a sütőt, 200 fok alsó-felső program.
Egy tálban a lisztet, a vajat, a csipet sót és az 5 evőkanál cukrot összemorzsoljuk a kezünkkel ( a szerencsések robotgéppel), belekeverjük a durvára tört diót és ismét fűszerezhetjük egy kis fahéjjal. Ez a művelet ne tartson sokáig, mert nem jó, ha a vaj túlzottan megpuhul, ugyanis akkor nem lesz elég ropogós a sütikéreg.
Egy hőálló edénybe az előkészített cseresznyét elegyengetjük, rászórjuk a lisztes-vajas keveréket és a tetejét meghintjük lehetvékonyan cukorral, ami a sütés hatására karamellizálódik és fokozza a roppanós hatást.
Már indulhat is a sütőbe, ahol kb. 30 percet tölt. Akkor jó, ha aranybarna a teteje.
Miután kivettük a sütőből, egy kicsit hagyjuk hűlni, mert szanaszét égeti a szánkat, de langyosan már lehet is kanalazni. Párosíthatjuk vaníliasodóval, fagyival, fűszeres joghurttal, de így magában is isteni.
Cseresznyés habos lepény
Nagyikám receptje alapján készül, minden nyáron megsütötte többször is.
Hozzávalók:
tésztához:
40 dkg liszt
1 sütőpor
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
5-6 ek. tejföl
tetejére:
8 tojásfehérje
30 dkg kristálycukor
50 dkg cseresznye (vagy ribizli, málna, Egres)
A tésztához összemorzsolom a sütőporos,cukros lisztet a vajjal (késes robotban a leggyorsabb), majd hozzáadom a citromlét,tejfölt és összegyúrom. Kinyújtom, sütőpapírral bélelt tepsibe ( 29 X 37 cm) terítem,villával sűrűn megszurkálom, és a 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig elősütöm.
Ezalatt a robotgéppel kemény habot verek a fehérjéből, fokozatosan hozzáadom a cukrot is. Egy lapáttal óvatosan belekeverem a kimagozott, lecspegtetett(kinyomkodott) cseresznyét, majd a közben kivett tészta tetejére kenem a habot. Kicsit összekócolom a tetejét és visszateszem sülni még 25 percre.
Hagyom kihűlni, utána vágom kockákra vízbe mártogatott késsel.
Elkészíthető télen fagyasztott ribizlivel is, olyankor nem olvasztom ki, hanem kopogósan megy a habba. Bármilyen más karakteres, savanyú gyümölcssel is finom, akár vegyesen is.
Csak csendben kérdezem
Kedves Kérdező!
Mi bajod van a pitékkel?
Jómagam legalább hat féle pite receptet használok, mindegyik más,,, és mindegyik nagyon finom,,, és cseppet sem unalmas.
Van amelyiket 10 perc alatt betolom a sütőbe,de van olyan is, amit keleszteni kell, (ez a legfinomabb, a nagymamám receptje) és sok időt vesz igénybe az elkészítése.
A pite jól variálható, sokféle gyümölccsel, ezért is van ennyi recept, próbáld ki , vannak egészen különlegesek is.
De pl. clafoutis-t is csinálhatsz, ez lényegében sütőben sült palacsntatészta gyümölccsel szórva.
Cseresznyés pohárkrém görög joghurttal
Hozzávalók:
6 dl görög joghurt
40 dkg cseresznye
1/2 dl víz
1 teáskanál étkezési keményítő
3 evőkanál méz
1/2 rúd vanília
1/2 citrom leve és reszelt héja
4–8 evőkanál zabpehely vagy granola
Elkészítés: A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. A vizet egy kis lábosban felforraljuk, beledobjuk a cseresznyét, és lefedve főzzük 8-10 percig. A citrom héját belereszeljük, a levét egy tálkába nyomjuk, elkeverjük a keményítővel. A vanília magjait kikaparjuk, a cseresznyéhez adjuk a mézzel együtt, majd a keményítőt is belekeverjük, 1 perc alatt besűrítjük, és hűlni hagyjuk.
Amikor már csak langyos, poharakba rétegezzük a görög joghurttal, ízlés szerint zabpelyhet vagy granolát is tehetünk a rétegek közé vagy a tetejére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!