Ti hogyan készítetek el egy hagyományos húslevest?
Az elsö nagyon jól leírta a lényeget (és nagyon helyesen kihagyta a leveskockát meg egyéb borzalmakat!)
Amit nem említett kifejezetten, hogy nem színhús (karaj, csirkemell, stb) kell a jó leveshez, hanem a börös, csontos, inasabb részek (is), pl egész csirke (még inkább tyúk vagy kakas) vagy far-hát, nyak (meg mellé lehet comb, ha azt szeretitek enni), vagy disznó esetében húsos csontok (tarja-karaj csontja némi hússal), marha esetében szegy vagy esetleg lábszár, mert ezektöl lesz ízes a leves. Ha többféle hús/csont van kéznél, akkor még jobb lesz az eredmény.
A nem tetszö húsokat tálalás elött ki lehet belöle selejtezni, de belefeözni igencsak javasolt.
A zöldségek esetében az egyéni ízlés sokat számít, ami fontos bele, az a vöröshagyma, kevés fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó, a többi tetszés szerint variálható.
HA szeretitek, a húsokat meg zöldsegeket külön tálon lehet feladni az asztalra, jobb, mintha bennehagyod a lében, egyrészt nehezebb szedni belöle, másrészt meg nehezebb azt a részt kiszedni, amit éppen akarna valaki belöle.
A tésztát minden esetben külön érdemes kifözni (akár sózott vízben, akár kevés leves levében), mert ha belefözöd, akkor nagyon hamar megromlik, másrészt meg nem lesz szép tiszta, átlátszó a leve.
- felteszem főni a húst, meg a fehérrépát, karalábét, zellert
- mikor felforrt leszedem a habját
- hozzáadom a fej vöröhagymát, 4-5 gerezd fokit (imádom), répát, petrezselyemszárat, meg teatojásban borsot
- lassú tűzön készre főzöm
- utólag még sózom, ha kell
Mondjuk én csak csirkéből főzöm, mert a párom úgyis csak a levét meg répát szereti belőle, én meg a többi húst annyira nem :D
Néha libanyak, meg elvétve csontleves.
"Amit nem említett kifejezetten, hogy nem színhús (karaj, csirkemell, stb) kell a jó leveshez"
Ja, ezt olyan egyértelműnek gondoltam, hogy eszembe sem jutott említeni :)
"és nagyon helyesen kihagyta a leveskockát meg egyéb borzalmakat"
Nyilván, a rendes húslevesnél hanyagoljuk ezeket, de a rendes húslevest megfőzni kb. 3 órás folyamat. Hétköznap, ha nincs ennyi idő, akkor azért jól jöhet a kocka és egyéb borzalom :) Módjával, mert tényleg nem egészséges, de azért nem is olyan mérgező, hogy egyáltalán ne használjuk. Inkább egy kockából készült, de természetes anyagotat is tartalmazó leves, mint valami abszolút műkaja, vagy éppen valami sós-cukros-zsíros nasi üdítővel!
# 6:
Semmi gond, nem is vettem kritikának! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!