Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért használnak ilyen sokan...

Miért használnak ilyen sokan pudingport sűrítésre és vaníliás cukrot (vanília helyett) ízesítésre a süteményeikbe, tortáikba? Nem jó minőségűek, és sokszor nagyon túlárazottak is.

Figyelt kérdés

Ha bármilyen süteményreceptet olvasol magyarul, szinte alig van, amelyiknek nem hozzávalója a vaníliás pudingpor, vaníliás cukor.


A legolcsóbb vanillincukrok (és nem vaníliás/vanília cukrok, mert a vanillincukrot nem hívhatják vaníliásnak/vaníliának, mivel valódi vaníliát részben sem tartalmaznak, csak mesterséges aromákat) egyike ( [link] ) 950 Ft/kg áron elérhető (a Dr.Oetker-féle 4500 Ft/kg), és a 20 g-os töltőtömegből összesen 40 mg (0,04 g) (!) a vanília aroma, mivel a legtöbb termék 0,2% aromát tartalmaz, ami nagyon kevés, tehát arányaiban egy nagyon drága cukrot kapunk. A vanília ugyan egy nagyon drága fűszer, de az olcsóbb aromáknál a pudingporok sem használnak jobb minőségűt, és abból is csak pár cseppet. ( [link] ).


A pudingpor lényegében csak keményítő és aroma, rosszabb esetben van még benne egy rakás tartósítószer és mű adalékanyag is (pl. a főzés nélküli Aranka krém, ami majdnem 4000 Ft/kg: [link] ).

Ráadásul, ezekhez képest drága is, mert a legtöbb boltban kapható pudingpor 2-3000 Ft/kg körüli áron mozog (pl. Dr. Oetker 3500 Ft/kg: [link] ). Míg a kukoricakeményítő (vagy étkezési keményítő, ami lehet burgonya-/kukorica-/rizskeményítő is) már 1200 Ft/kg áron is elérhető a nagyobb boltokban ( [link] ), bizonyos boltokban csupán 260 Ft/kg áron beszerezhető a kukoricakeményítő. ( [link] )



2018. máj. 3. 23:56
 1/8 anonim ***** válasza:
83%

Nem kiló számra veszi ezeket az ember. Aki szegény nem fog kukorica keményítőt rendelni a netről. A helyi kisboltokban arany áron adják jó esetben ha van.

Vanília még drágább kisboltban nincs.

Semmi baja nem lesz sem felnőttnek sem gyereknek ha ilyet eszik néha.

Lehet van akinek ezek a keményítok vanília rudak alap dolognak számítanak de az átlagnak luxus cikk..

2018. máj. 4. 00:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
52%
1-es, a kukoricakeményítő filléres dolog. Szerintem te véletlenül aranyport néztél.
2018. máj. 4. 00:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Én egyetértek, én sem használok ilyeneket, viszont olcsó vanília aromát olykor igen, mert nekem megfelel, igazi vaníliára pedig nem telik és amikor volt olyanom, akkor sem éreztem annyira sokkal jobbnak, bizonyára az ízlésem nem elég kifinomult vanília terén.

Nyilván azért használják, mert megfelel nekik. Egy pici ilyen-olyan adalékanyag nem sokat zavar be az emberek eleve nem egészséges étrendjébe, de még egészséges étrendnél is nüansznyi a különbség, nem ettől fognak megbetegedni.


Vannak furább dolgok, nekem az instant zabkása, palacsinta- és muffinpor az igen fura. Eleve percek alatt készíthető ételek, csak úgy töredék áron lennének. De az emberek rém kényelmesek, sokszor pedig nem is gondolkodnak.

2018. máj. 4. 00:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.


Igen, pont erre irányult volna a kérdés, hogy a pudingporok tulajdonképpen nagyon drága keményítők, olcsó aromával. Az olcsó aromát még olcsóbban meg lehet kapni, ha külön vesszük, a keményítő sincs aranyárban, a kisboltokban sem. Én sem netről rendelem ezeket, helyi boltban 3-400 Ft-ért vettem meg a fél kilós keményítőt, ehhez kb. 80, max 100 Ft egy aroma, és 500 Ft-ból kijön vagy 7 zacskóra való "pudingpor".


Szerintem aki szegény, és meg tudja oldani másképp, pont neki lenne fontos nem a sarki kisboltban megoldani az élelmiszerek beszerzését.

2018. máj. 4. 01:07
 5/8 anonim ***** válasza:
50%
én vetem igazi vannilia rudat már de drága mulatság ,mert csak magok kellenek belsejéből ,sütikbe,illetve még nagymamáink is vaniliás pudingport használtak egy csomo sütibe .
2018. máj. 4. 05:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
92%
Vaniliabol őrölt rudat használok (bioboltbol), de néha (mondjuk negyedévente) főzök pudingporral, mert a keményítő nagyon porol, és macerás kimérni, a puding por meg általában pont annyi, amennyire szükségem van, és amúgy is ritkán főzök olyat, felesleges a nagy mennyiséget tárolni.
2018. máj. 4. 08:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
74%

Én már nem vagyok fiatal és hagyományosan főzök, idestova 40 éve.

Vaníliás cukrot is magam csinálom.

Finomított kristálycukorba teszek egy kettévágott rudas vaníliát, lezárom és abból használok. Tökéletes.

Pudingot sem teszek a sütikbe, vagy madártejbe, gyümölcslevesbe.

A krémeket vagy kikeverem, vagy főzöm, de csak a belevalókból, semmi "műanyag"

A sűrítésre kevés finomlisztet teszek az ételbe és még senki sem panaszkodott.

Hála Istennek a családom teljesen egészséges, senki nincs elhízva, kis pénzből, de rendesen és változatosan eszünk.

2018. máj. 4. 09:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
55%
Megszokás, tájékozatlanság és kényelem.
2018. máj. 5. 13:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!